FN:s missbruk av statistik kring naturkatastrofer

Ryan Maue

Övervakningen av hela jorden med satelliter har givit data för världens alla orkaner och cykloner sedan 1972. Den statistiken visar en tydligt avtagande trend sedan sekelskiftet, skriver Torbjörn Lang.

2020-10-29 Hela Hälsingland

Torbjörn Lang i Edsbyn skriver en insändare om att statistik kring naturkatastrofer används på fel sätt.

Nej, naturkatastroferna har inte blivit fler. Häromveckan larmade FN om en ”dramatisk ökning”, nära en fördubbling, av antalet naturkatastrofer de senaste 20 åren jämfört med de föregående 20 åren. Har naturligtvis presenterats i flera svenska medier.

Det är exempel på felaktig och okritisk användning av data. Dessa har visserligen tagits från den pålitliga databasen EM-DAT, som är ett samarbete mellan flera stora institutioner och organisationer, bland annat FN:s UNDP, United Nations Development Programme.

Dock har sifforna valts utan förståelse för deras innehåll. Vid en analys av den använda statistiken visar det sig att i de flesta länderna rapporterades bara enstaka katastrofer per år hela förra seklet fram till cirka 1980. Det gäller till exempel både Kina och USA. Därefter har rapporteringen förbättrats, så att antalet stigit till några dussin fram till år 2000, googla: ”fn naturkatastrofer okunnigt”. För de olika slagen av katastrofer har trenden därefter oftare varit avtagande än stigande.

ärskilt i USA har olika typer av katastrofer följts detaljerat under mycket lång tid. Det gäller orkaner, tromber, översvämningar, värmeböljor, skogsbränder, med mera. Övervakningen av hela jorden med satelliter har givit data för världens alla orkaner och cykloner sedan 1972. Den statistiken visar en tydligt avtagande trend sedan sekelskiftet.

FN:s larm beror alltså på att rapporteringen förbättrats! Det är svårt att förstå att ett FN-organ kan torgföra missvisande tolkning av statistik. Att antalet katastrofer har minskat de senaste decennierna stöds även av försäkringsbolagens statistik. Och att antalet förändrats på grund av klimatförändringarna är väl rena gissningar i dessa klimatalarmismens tider.

Torbjörn Lang

Edsbyn

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “FN:s missbruk av statistik kring naturkatastrofer

  1. Det är en rimlig invändning att extremväder inte ökat synbart. Men det är lika svårt att spåra “en tydligt avtagande trend”. Lennart Bengtsson redovisar orkanutvecklingen som svagt minskande i antal – utom för de kraftfullaste, som varit svagt ökande.

  2. FN torgför felaktiga siffror och media sväljer dem.
    Media har alltid varit snabba med att rapportera om katastrofer så e god tillgång till ett mediaarkiv och lite letande avslöjar FN direkt.
    https://realclimatescience.com/

  3. Följderna kan däremot bli svårare, eftersom fler bor och verkar i utsatta områden. Forna tiders fiskarbefolkning kunde sällan simma och höll sig klokt en bit från vattnet.

Comments are closed.