Elförsörjning på vindkraft ?

Istället för kärnkraft skall södra Sverige få vindkraft, kanske redan 2026

2021-02-01 Barometern

Hur klokt är det att bygga elförsörjning på vindkraft?

Vi har idag över 5.000 vindkraftverk med en sammanlagd märkeffekt på närmare 12.000 MW.

12.000 MW installerad vindkraft är nästan dubbelt så mycket som installerad kärnkraft 6.862 MW.

Över 100 miljarder kronor har hittills investerats i vindkraftverk, berättade Per Bolund i riksdagens frågestund om vindkraftverk den 28 januari.

Och många fler skall det bli när vindkraft successivt skall ersätta kärnkraften. Sverige skall ha 100 procent förnybar elproduktion, har regeringen bestämt.

Vi har god tillgång till el, sade vidare Per Bolund. På årsbasis exporterar vi stora mängder el. Varje dag, varje timma, exporterar vi el.

Nu när det är kallt i Sverige och vi behöver mycket el är det därför intressant att se om Sverige exporterar el, med nyligen två kärnkraftverk stängda. Googlar man på ”svenska kraftnät kontrollrummet” så kan man där se produktion och konsumtion i MW i realtid i alla Nordiska länder inklusive Baltikum och dessutom se produktionen fördelad per anläggning. Kärnkraft, vattenkraft, vindkraft och elens flöde mellan länder.

Under vecka 4 gick vattenkraften för högtryck, likaså kärnkraftverken.

Från våra 6 kärnkraftverk fick vi stadigt ut lika mycket effekt som är installerad, cirka 6.900 MW.

Men från alla våra 5.000 vindkraftverk, trots installerad 12.000 MW, pendlade tillgänglig effekt mellan 740 och cirka 1.450 MW.

Inte ens en tiondel av installerad effekt är ibland tillgänglig. Givetvis beroende på svaga vindar.

Detta innebär att inte bara Sverige måste importera el, hela Norden förutom Norge importerar el.

Norges överskott räcker inte för att kompensera underskotten i övriga Nordiska länder. El importeras därför från Ryssland, Polen och Tyskland, ungefär lika mycket som de stängda Ringhalsverken gav.

När kärnkraften ska bort samtidigt som elförbrukningen kommer att öka markant i framtiden kommer vi att se enorma vindkraftparker växa fram på landsbygden.

Om vi i dag med 5.000 vindkraftverk inte kan tillgodogöra oss mer än ibland så lite som 740 MW, och vindkraft skall ersätta 6.900 MW kärnkraft så behövs det ytterligare minst 30.000 nya vindkraftverk på landsbygden.

Hur kommer då människor på landsbygden påverkas när vindkraftparker med Turning Torso-höga torn placerade i närheten?

Och hur klokt är det att bygga upp en elförsörjning på något som fungerar så dåligt när det är kallt och inte blåser?

Per-Arne Erlandsson

Oskarshamn

+ – + – + – +

Norge kan bygga hur mycket vattenkraft som helst

I vårt nordiska samarbete har vi haft många kontakter med experter från Norge. Där finns många vattendrag med stor fallhöjd, som skulle kunna byggas ut för vattenkraft. Potentialen är mycket stor.

MEN, ingen satsar stora pengar på nya kraftstationer, om de får sälja ström bara när det är vindstilla i Sverige. Det blir få timmar räknat på hela året. Vindkraften parasiterar på marknaden för pålitlig el med de oschyssta villkor som politikerna idag föreskrivit för marknaden.

Rimligen måste politiken baseras på den enkla, förnuftiga principen att leverantören av el garanterar tillgången på el. Då skulle det snart visa sig att ingen vill träffa avtal för vindkraft eller solkraft. Och den som har egen solkraft skulle få högre pris på vintern än dem som tar all sin kraft från nätbolaget.

Sveriges energipolitik har länge varit rena lekstugan för stora småbarn utan den mest grundläggande förståelse för logik och ekonomi.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

12 thoughts on “Elförsörjning på vindkraft ?

  1. Ganska enkelt att förstå logiken i att Norge inte vill bygga vattenkraft för att förse Sverige med el när det inte blåser.

    Det hela bygger på att man ska ha en lönsamhet vilket är lika med producerad el minus kostnader för investering och löpande kostnader. Från det kan man i princip räkna ut hur många timmar om året vattenkraftverket måste producera.

    Blir intäkten för de timmarna mindre än investering och löpande kostnader så bygger man inget vattenkraftverk helt enkelt.

  2. Hej Petter !

    Du skall ha ett stort tack för att du så utförligt demonstrerar klimatalarmismens oförmåga till enkel logik.

  3. Vindkraften har alltså två problem:
    dels att den ger för lite alldeles för ofta, dels att den ger alldeles för mycket för att släppa in ny norsk vattenkraft. Blir inte övertygad av logiken.

  4. Ivar A
    Holmens tidigare VD, Magnus Hall, var Vattenfalls VD när de släckte ner kärnkraften för att satsa på Vindkraft.
    Hoppas nuvarande VD är mer upplyst

  5. Skogsbolaget Holmen stänger ned produktion i två av sina pappersbruk efter att elpriset på nytt skjutit i höjden. Vd Henrik Sjölund anser att de extremhöga elpriserna är ett bevis på att marknaden inte fungerar och nu hotar hela den svenska elintensiva industrin. (DI)

  6. Om man vill gå vidare med att elektrifiera fordonsparken borde sådana fordon förses med skyltar:
    FÅR INTE LADDAS UNDER SOMMAR OCH VINTER!

  7. Regeringens logik om kapaciteten på vindkraft är lika idiotisk som om att köpa en bil som går att köra i 250 km/t för att fortare ta sig fram i Stockholms rusningstrafik.

  8. Det måste bli ett elhaveri för att det ska sätta sig i medvetandet hos allmänheten. Så länge det går att importera kol-el märker ingen regeringens haveri. Haveriet är alltså mer CO2 utsläpp än innan MP. Media har nu bestämt sig för att inte rapportera om det för det kan missgynna MP. De har läst på sajter som den här vad som förväntas alltså gäller det att hemlighålla alla pinsamma problem för deras egna och egen agenda. Det blir logiskt om man kommer ihåg undersökningar som visar att alla i public service är miljö eller vänsterpartister. När man varit med ett tag lär man sig känna lössen efter gången.

  9. Hur mäniskor i Ontario upplever vindkraft.

  10. För lite mera än 45 år sedan började jag intressera mig för alternativ energi som solfångare, solceller och vindkraft. Jag har allt sedan dess följt utvecklingen och även sålt solceller i huvudsak fritidsbruk d.v.s Husvagn, husbil, båtar och sommarstugor m.fl.

    Ingen kan idag inbilla mig att det på något sätt är en klok investering att sätta solceller på sitt hustak för permanentboende. Sedan i mitten av november 2020 till idag , i början av februari, har solinstrålningen varit så usel att det bara är enstaka dagar och då enstaka timmar som solcellsanläggningarna över huvud taget givit ifrån sig någon elproduktion. Och detta när vi behöver el som bäst.

    Vindkraften har samma problem som solceller men är något lite bättre men är fortfarande en opålitlig energikälla och därmed en belastning på de system av elproduktion som producerar el h24/360.
    Ett vattenkraftverk kan användas i mera än 100 år och våra kärnkraftverk har en livscykel på kanske 50 år utan några större problem.

    Vindkraftverkens vingar har en livstid på ca 15 år, i bästa fall, och måste därefter ersättas med en nya vingar. Detta är en dyr och omfattande process och dessutom kan inte de utslitna vingarnas återanvändas utan GRÄVS NER som deponi i moder jord. Detta gör att vindkraften kan inte räknas till hållbar energi och borde inte över huvud taget få sättas upp utan att en miljökonsekvensbeskrivning måste göras för varje vindkraftverk. Vidare är vindkraftverken farliga för omgivning vilket flera haverier med tappade vingar och mastbrott visat detta år.

    Även om vinden som blåser är förnybar är inte vindkraftverken förnybara utan riktiga miljöbovar.

  11. Har vi 12 000 MW vindsnurror, jag har aldrig sett större effekt än 7000 MW till nätet?
    2020 levererades i alla fall 27 TWh vindel.
    Alltid när det blåser sjunker priset på el.
    Det talas om ny teknik för att lagra vindel.
    Det finns ingen sådan idag.
    Kanske för att det är oprövat eller dyrt och ineffektivt.

  12. Vindkraftsinvesteringar har blivit som en besvärjelse – om vi bygger ytterligare några så kommer vinden att blåsa mer – amen!
    När skall vi bli av med dessa destruktiva idioter- inte bara sådana som Bolund, utan i stort sett hela det PK-elistiska komplexet av politiker, MSM och dess anhängare?

Comments are closed.