Earth Hour, samhällsfarlig symbol: Mattias Goldmann

Mattias Goldmann lämnar Fores - Transportnet
SWECO

Mattias Goldmann, hållbarhetschef på SWECO, Sveriges största ingenjörsföretag

Han är en av landets flitigaste lobbyister i kampen mot koldioxid med många år på “Gröna Bilister” och Centerns tankesmedja “Fores”. Han har utsetts till “Mäktigast i hållbarhets-Sverige”. Han har fått en insändare om “Earth Hour” införd i något dussin tidningar. Tege har skrivit ett svar, som torde anses så kätterskt att det är tveksamt om det tas in.

+ – + – + – +

Samhällsfarlig symbolhandling

Risken för olyckor är flera gånger högre i mörker än i dagsljus eller med belysning. Det vet alla. Inte bara i trafiken utan hemma, på jobbet och ute i samhället. 

Det hindrade inte klimatrörelsen Earth Hour från att i lördags 27 mars mana oss alla att släcka ljuset en timme på kvällen. Till det manade oss konsultjätten Swecos hållbarhets-chef Mattias Goldmann.

Sweco är Sveriges största ingenjörsföretag med 17.500 anställda. Men som hållbarhetschef har de statsvetaren Mattias Goldmann. Han har tidigare bl. a. varit chef för den C-anknutna tankesmedjan Fores och talesman för lobbygruppen Gröna Bilister.

Som sådan har han ivrat för etanol som bränsle, för elbilar och för minskad användning av energiformerna kol, olja och gas. Frågan är hur många av Swecos kvalificerade ingenjörer som gör detsamma i praktisk verklighet med funktions- och kostnadsansvar.

Man kan också undra om inte Goldmann med sina debattinlägg i Swecos namn överträder sina befogenheter. Tidigare förvandlade han den liberala tankesmedjan Fores till ett rent kampanjorgan i klimatdebatten.

Goldmann kallar Earth Hour för en ”mysig klimatmanifestation” och vill tända hopp genom att släcka ljus. Han menar att en timmes släckt ljus kan få världens länder att tillsammans hindra atmosfären från att värmas mer än två grader sedan 1800-talets slut.

Han nämner inte att ekonomen William Nordhaus år 1975 valde två graders uppvärmning för att ha något att räkna på – utan något vetenskapligt bevis.

Goldmann  hänvisar också till klimatmötet i Paris 2015 men nämner inte att det lämnade fritt för världens länder att på egen hand fram till 2030 försöka tillföra mindre koldioxid till atmosfären. 

Framför allt nämner han inte att koldioxid är växternas livsnödvändiga näring och genom fotosyntes ger atmosfären dess lika livsnödvändiga syre. Mer koldioxid får det att växa mer. Mindre koldioxid hämmar växtlighet och grödor.

Det borde Mattias Goldmann veta.

Tege Tornvall

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Earth Hour, samhällsfarlig symbol: Mattias Goldmann

  1. Earth Hour i år fick mycket lite uppmärksamhet. Vare sig före eller efter den aktuella timmen skrevs det någonting i tidningarna om denna manifestation. Till och med de politiskt korrekta drakarna DN och SvD var mycket knapphändiga. Den stora allmänheten visste knappt att Earth Hour genomfördes. Folk verkar ha tröttnat på denna typ av meningslösa klimataktioner, vilket är glädjande.

  2. Håller helt med dig Tege. Earth Hour är en galenskap. Själv brukar jag när “timmen” inträder tända alla lampor jag har i huset och i år tände jag även en 500W strålkastare. Bor lite ensligt, så jag har inte fått några kommentarer på “häderiet”. Tror ingen lagt märke till min lilla “protest” mot vansinnet.

    Det vore intressant att se några uppgifter om elförbrukningen under Earth Hour, jämfört med 60-min perioden före och efter. Har det haft någon större påverkan på elförbrukningen i Sverige.

Comments are closed.