Världen bygger ny kolkraft

Bloomberg

Kraftstationer för kol i Europa och Asien enligt Bloomberg

(Jag tror att du får kartan förstorad, om du klickar på den. Du kan också nå originalet här.)

Färgkod:

  • Rött: I drift.
  • Orange: Under uppförande.
  • Gult: Planerad.
  • Mörkblått: Stoppad.
  • Ljusblått: Nedlagd.

Några reflexioner:

  • Kina utmärker sig med ett stort antal av alla färgerna. Mera därom nedan.
  • Indien har också många men med en påfallande stor andel stoppade projekt. Regeringen har kanske en vacklande inställning till “Parisavtalet”.
  • Europa har ganska tätt med nedlagda kraftverk. Spanien har lagt ner 16 och har bara 5 kvar.

Kina planerar att bygga 300 GW kolkraft innan 2030

Det betyder att varje år skall de starta upp 30 GW, vilket är mer än vad vi i Sverige byggt på 100 år. Det kan bli 600 nya kraftverk eldade med kol till 2030. Intressant är att man noterat hur “förnybart” urholkar kolkraftens lönsamhet. Denna får färre än 4.000 drifttimmar, vilket knappt kan betala kapitalkostnaderna.

Man klarar sig inte utan kolkraft, när det råder vindstilla. Den är alldeles nödvändig. Varför skall man då bygga vindkraft ? Denna är “billig” bara om den får parasitera på marknaden gratis, d.v.s. inte behöver betala för ansvaret att ständigt upprätthålla rätt spänning och frekvens. Och åker snålskjuts på de transmissionsledningar som behövs.

Fem länder bygger 80 % av kolkraften

Från flera håll rapporterar man att Kina, Indien, Vietnam, Indonesien och Japan står för 75 % av världens kolkraft och för 80 % av den planerade utbyggnaden. Det blir mer än 600 anläggningar. De flesta rapporterna, ex.vis från Guardian och Reuters, rapporterar även att “förnybart” nu är billigare än kolkraft, varför framtiden kommer att se enorma finansiella förluster. Det förefaller som om journalister är oförmögna att förstå de få raderna i föregående stycke.

Eftersom en marknad inte klarar sig utan “pålitlig” eller “planerbar” el, måste villkoren justeras så att sådan kraft blir lönsam. Politikernas gynnande av nyckfull väder-el innebär i praktiken konfiskation av realkapitalet i existerande kolkraftverk. Det löser ut skrotning av gamla anläggningar, vilket fortgår tills politikerna inser att de som är kvar måste bli kvar och därför måste göras lönsamma.

I Tyskland sker detta på det absurda sättet att kolkraftverken får subventioner för att “hålla trycket uppe” i ångpannorna, så att de kan snabbt kan ta över lasten, när vindarna mojnar. De måste också hålla fullt varv på generatorerna, för att stabilisera frekvensen på nätet. Allt fullständigt improduktivt arbete och onödigt om man istället skrotade vindkraftverken.

När klimatet snart blir kallare kommer det att ske i snabb takt.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on “Världen bygger ny kolkraft

  1. Kina m.fl. har sunt förnuft och förstår att industrin och befolkningen behöver el. Med moderna kolkraftverk blir utsläppen obetydliga. Även koldioxiden minskar eftersom verkningsgraden är bättre. Vindkraft ser bra ut men är väderberonde och levererar bara tidvis.

  2. Sture,

    Det framgick inte att det var netto ökning 300 GW. Kina ska alltså bygga väsentligt mer än 300 GW och lägga ner ett antal äldre kolkraftverk.

  3. Bra förklarat! Skicka åt politikerna då de måste upplysas ASAP!

  4. Vindkraften levererar endast 1364 MW just nu i förhållande till de 10 000 MW som är installerad effekt. De övriga 8636 MW står outnyttjade på grund av svaga vindar. Slöseri med pengar i kvadrat, det är sällan vindkraften når upp till att ge över 5 000 MW eller däröver och då under mycket kort tid. Utöver slöseriet med resurser för det effektbortfallet måste planerbar effekt stå standby för att kunna leverera när vinden mojnar.

    Det är ett helt sjukt system där man måste ha två parallella kraftslag igång för att säkerställa leveranserna efter vädret. Det mest ekonomiska är att BARA ha planerbar kraft som utnyttjas optimalt utan ökat slitage på grund av väderkraftens nyckfullhet och ständiga start och stopp av exempelvis vattenturbiner som tar stryk av det.

  5. Jo, de 300 GW avser NETTO ökning av kapaciteten.

  6. En del av Kinas utbyggnad avser att både ersätta gamla, små verk med dålig rening och en netto effektutbyggnad. Så 300 GW utbyggnad är nog inte netto 300 GW ökning. För att få det exakt så måste man gå genom alla byggplaner och alla nedläggningsplaner. Helt klart ät dock att Kina satsar oblygt på kolkraft.

Comments are closed.