Rolls Royce väljer kärnkraft

RR

Rolls Royce satsar på en serietillverkad “Small Modular Reactor” som kan fraktas på lastbil

Enligt en rapport från BBC har Rolls Royce nu bildat ett konsortium för att finansiera utveckling av tekniken för en “Small Modular Reactor”. Redan tidigare har regeringen avsatt £ 210 miljoner om det matchas av privat kapital. Ett tillkännagivande att så skett väntas den 9/11.

Cirka 21 % av Storbritanniens elförsörjning kommer nu från kärnkraft.

Planen avser konstruktion av fyra första små modulära reaktorer (SMR) baserade på den teknik som används i kärnkraftsdrivna ubåtar. Dessa reaktorer når närmare 500 megawatt effekt – tre gånger så mycket som de flesta befintliga reaktorer i u-båtar, men en knapp sjättedel av de 3,2 gigawatt som den stora anläggningen under uppbyggnad vid Hinkley Point kommer att ge.

Satsningen som väntas bli offentliggjord på tisdag är avsedd att finansiera projektet fram till reaktorkonstruktionens godkännande. Något beslut är ännu inte klart om finansiering av byggkostnaden.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Rolls Royce väljer kärnkraft

  1. Sverige är farligt ute i många perspektiv – tyvärr.
    Den nuvarande energipolitiken är en sådan sektor, med en blind tro på en teknik som fasades ut redan i industrialiseringens barndom när mjölnaren bytte ut väderkvarnen mot en kraftkälla som fungerade oberoende av väder och vind.
    Lika illa är det när politiken ger sig in i forskningsvärlden. Det är ingen nyhet att politiken har en benägenhet att utreda olika företeelser i syfte att få stöd för att det de vill är rätt, men att aktivt styra vad forskning skall bevisa är någonting helt annat. Forskning som styrs av någonting annat än forskarens nyfikenhet och vilja att förstå kan aldrig kallas riktig forskning …
    Det absolut farligaste med den nuvarande klimatpolitiken är emellertid när man med en styrd forskning och medias hjälp försöker skrämma befolkningen att blint tro på de politiska målen – med vår politik uppnår vi det heliga 1,5 graders målet och så har vi räddat jorden åt våra barn …

  2. Givetvis undermineras en klok energipolitik inkl monopol av en regering av nuvarande kaliber, dvs av politiker som saknar elementär kunskap om ekonomi och finanssystem. Saknar de dessutom insikt om risk kontra nytta ifråga om klimat och energi är vi farligt ute.

  3. Helt rätt väg att gå…..men totalt fel att blanda in privat kapital i nationell energiförsörjning som är den mest absoluta naturliga monopolprodukten nationalekonomer känner till. Som det finansiella systemet utvecklats måste rågångarna mellan privat och offentlig återförstärkas. Men det krävs förståelse för hur pengar skapas för att inse att denna typ av investeringar av statsmakten bara kräver privat kunskap (leverantörsrollen), inte ägande. Som ex har vi det privatas dröm att äga alla naturtillgångar inkl vattnet.

Comments are closed.