Katastrofen Energiewende: Fransk, svensk och tysk el !

Figur 1. Kärnkraft dominerar icke-fossil elproduktion i Frankrike

Vindkraften har en liten andel, som tycks vara helt uppbackad av vattenkraft, när det behövs.

Figur 2. I Sverige dominerar vattenkraft medan kärnkraft svarar för c:a en tredjedel

Vattenkraften förmår balansera vindkraftens nyckfulla svängningar.

Figur 3. Den tyska elproduktionen domineras av vindkraftens våldsamma svängningar.

Vindkraften är nere på noll vid ett par tillfällen och nere på c:a 20 % av behovet under mer än en vecka i mitten av november.

Vid års-skiftet stängs halva kapaciteten av kärnkraft ner och ett år senare resterande kapacitet. Samtidigt stängs också några kolkraftverk.

Den gemensamma elmarknaden inom EU

På ögonmått ser man att vare sig Frankrike eller Sverige har något nödläge, som kunde driva upp elpriset femfaldigt. Ändå är priserna ganska nära de tyska. Via kablarna mellan länderna sprids de tyska priserna. Marknaden är gemensam för länderna.

Det tyska Energiewende måste betraktas som förblindat vanvett. Vi konstaterar att dess destruktiva följder sprids över hela den gemensamma marknaden.

Sverige gick inte med i valuta-unionen med Euron, därför att flera länder miss-skötte sina ekonomier helt upprörande, vilket skulle komma att behöva betalas av länderna med ordnad ekonomi. Merkel lät Tyskland “ta smällen”. Vad det slutgiltiga resultatet blir har vi inte sett ännu.

För elmarknaden är nu situationen liknande: Tyskland ruinerar sin elproduktion i vettlöst nit. Och det blir snart ännu värre. Den gemensamma elmarknaden gör att vi får betala.

Sverige MÅSTE gå ur den gemensamma elmarknaden ! ! !

Skriv det till den riksdagsledamot du röstat på ! ! !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Katastrofen Energiewende: Fransk, svensk och tysk el !

  1. Håller med i ovanstående! Jag röstade ja till EU (lite tveksam) men naturligtvis nej till Euron. Det står nu klart att det är andra krafter än demokratiska som försöker federalisera Europa och dessutom mot sämre grundlagar än USA där delstaterna har betydande självständighet. På pappret ser det “bra” ut i EU (alla länder måste vara överens) men inte i praktiken (mutor och utpressning bakom lyckta dörrar) där Kommissionen och Ministerrådet utövar alltförstort inflytande över parlament.

    Man kan nog med fog påstå att det var EU som privatiserade (oligopoliserade) och avreglerade det svenska framgångsrika energimonopolet (inkl traditionell vattenkraftsenergi inom den eltunga privata industrin som utlovades fortsatt låga priser och stabilitet när de sålde ut sin vattenkraft).

    Den gemensamma marknaden ska förstås råda inom alla sektorer i ett federaliserat EU. Guld&Gröna skogar utlovas.

    Däremot har Sverige dåliga miljölagar på gruvområdet. Frågan är hur investerare inom vindkraften kan garantera att de återställer all mark efter nedläggning?

  2. Klipp ledningarna.
    Vi kan inte ha en elpolitik som den Tyska eftersom vi saknar alternativ som Tyskarna har-gasen.

  3. Varför inte ”Sverige måste gå ur EU”!
    Jag har själv röstat för EU och haft uppfattningen att Europa behöver stå enade säkerhetspolitiskt och ekonomisk i en värld som annars kommer att domineras av USA och Sydostasien … men när EU’s ledande nationer nu drabbats av energi anorexi i en omfattning av sällan skådat slag så känns det som en återvändsgränd.
    Nu är jag fullt medveten om att Sverige varit en av de nationer som genom MP’s omotiverat stora inflytande på svensk politik varit medskyldiga till att sprida den destruktiva religionen som går ut på självsvält … men när Europas motor, Tyskland, genom Matti Merkels försorg drabbats av panikåtgärder så kan fallet bli riktigt tungt.

  4. Sverige importerar det tyska elpriset till elområde 4 i första hand men även elområde 3 påverkas. Vindkraftparker i Sverige byggs av europeiska och amerikanska riskkapitalbolag och schweiziska banker för export och inte för svenska elkonsumenter.
    “Likt de brittiska kolonisatörerna tvingar investerarna Sverige att exportera el till Europa, helt enkelt därför att de som smäller upp vindkraftverk i Sverige aldrig haft en tanke på att delta i Sveriges energiförsörjning. De måste istället uppfylla villkoren i sina PPA-er. Det vill säga exportera, oavsett den interna situationen i Sverige. De utländska investerarna är i stor utsträckning europeiska och amerikanska riskkapitalbolag och schweiziska banker.”
    https://www.energinyheter.se/index.php/20211117/25258/den-elektriska-kolonilotten

Comments are closed.