50 år av falsk klimatpropa-ganda

I FN:s regi har domedagen ständigt annonserats ligga förfäran-de nära i tiden

2021-12-21, Nerikes Allehanda: Evert Andersson / Mats Kälvemark:

50 år av falsk klimatpropaganda

Några reflektioner kring klimatfrågan. I FN:s regi har domedagen annonserats ligga förfärande nära i tiden. Redan 1972 hade vi bara tio år på oss, att undvika katastrofen. Tio år ligger fast, men som turligt nog är året då allt är försent flexibelt. Det har flyttat med.

Taktiken har varit att skrämma människorna till att underordna sig makten. Obehagligt effektivt både när man tänker på vilket grepp klimatet fått om världspolitiken, men också gett ungdomsgenerationen klimatångest.

Kravet att ha mer än en tanke i taget verkar oöverkomligt. Perspektiv och proportioner saknas helt. Vem som helst måste väl känna ångest om man är säker på att vi måste bli fria från fossila koldioxidutsläpp till 2050, när allt pekar på att världen då fortfarande använder åttio procent kol, olja och gas. Det ska då bytas mot vind- och solkraft, som nu utgör ett par procent av den globala energianvändningen. Det är så inpiskat att Nobelpristagaren i fysik Klaus Hasselmann i TV-intervju säger att det är möjligt. Häpnadsväckande.

Man må skrämma folket, men panik är ingen bra grund för politik med syfte att förändra världen. Om vi tittar på vad som hänt hittills är det inte mycket i förhållande till betinget. Grupptänkandet är utbrett och drivna politiker i den rika världen vill framstå som kraftfulla när de petar med åtgärder som inte kan ge någon observerbar klimat effekt, men biljoner dräneras från folkhushållet.

Politikens verktygslåda är beskattning och subventioner. De öser subventioner på dyra lyxprojekt som elbilar, vind- och solkraft och diverse annat smått och gott. Att skambelägga vanligt folks mat- och resvanor ligger högt på agendan. FN säger att trots allt detta det senaste decenniet finns ingen mätbar effekt.

Går vi till det faktiska underlaget som beskriver det vetenskapliga läget inför klimatkonferensen i Glasgow ser det snarast ut som om IPCC börjar “pudla”. Larmet anpassas diskret till verkligheten, även om sammanfattningen för beslutsfattare fortfarande inte vill släppa fram det.

Många års observationer i verkligheten visar att koldioxidens klimatpåverkan är dramatiskt överdriven. Mätt med satellit är långsiktig trend ca 0,15 gr C /decennium, alltså en dryg grad till 2100. Under sju år, 2015-2021, visar fyra oberoende satellitmätningar ingen ökad global temperatur.  Havsnivån stiger med stadiga 1,8 mm / år, alltså 15 cm till 2100. Det kan mänskligheten klara om vi flyttar fokus till att anpassa oss istället  för att spendera biljoner på tron, att vi kan kontrollera planetens temperatur på tiondels grad till en temperatur vi fått för oss är Jordens optimala. Det är bara i IPCC:s datormodelleringar som  uppvärmningen går fortare men då måste konstgreppet tillgripas med förstärkning från vattenånga.

Modelltrenderna är två till tre gånger större än verkligheten och det är ju ändå den som gäller.

Evert Andersson / Mats Kälvemark

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

17 thoughts on “50 år av falsk klimatpropa-ganda

  1. Lars K: Visst finns de studierna! De har tagits upp ( och förvrängts) i flera Klimatsansinlägg.

  2. Det finns absolut ingen forskarmajoritet som hävdar att mänskligheten är huvudansvarig för den globala uppvärmningen, eller att drastiska klimatåtgärder är en bra idé. Det är en liten minoritet som hävdar sådant. En liten minoritet som ljuger om att den är en majoritet och har lyckats övertyga journalister och politiker om att lögnen är sann.

  3. Vilken d-a majoritet? PetitionProject har fler och mer kunniga forskare!

    Kommer oljemaffiakortet fram nu?

  4. #PW:

    “En forskarmajoritet…..”, i vilket sammanhang, i vilken kvantitet, i vilken kvalitet?

    Jag har sett exempel på artiklar, där olika social- och kulturarbetare räknas som “forskare” inom klimatområdet, det behövs betydligt mer stringens när man pratar om “forskningen visar…”, forskare säger att…”, ” en majoritet av forskare anser”….

  5. Petter
    Tron på klimathotet eller Gud har stora likheter: Många talar om fenomenet men ingen har sett det.
    Tror du på klimathotet är du klimathotstroende. Varför får jag inte kalla en klimathotstroende för klimathotstroende?

  6. Ivar A, Lars K: En forskarmajoritet är fortfarande ingen sekt. Vänligen lämna den religiösa dimensionen i fred.

  7. Enligt mätningar från vattenståndsmätare/peglar, vid världens kuster, efter korrektion för landhöjning och -sänkning, stiger haven med knappt 2 mm per år. Enligt satellitmätningar, enligt flera olika beräkningar, stiger haven med 3-3,5 mm per år. Frågan är då om det är fel på någon av metoderna? Eller mäter de helt olika saker? Ja, de mäter egentligen två olika saker. Medan peglarna bara mäter vid kuster, och några öar, mäter satelliterna nästan globalt. Bara istäckta hav nära polerna kommer inte med i satellitmätningarna. Så kanske stiger haven långt ifrån kusterna verkligen mycket snabbare än haven gör vid kusterna? Det är inte helt orimligt att till exempel havsdjupet på en plats avgör hur snabbt havsytan kan höjas.
    Vad gör de klimathotsreligiösa? Jo, de jämför de två olika mätmetoderna, som mäter olika saker, och hävdar att den jämförelsen bevisar att havsnivåökningen accelererar. Ett påstående som handlar om grundlös alarmism, och inte om vetenskap!
    Hur som helst, så är det den relativa havsnivåförändringen vid kuster och bebodda öar som intresserar människorna som bor där. De struntar i om havet stiger med en meter långt ute i Stilla Havet, långt ifrån närmaste ö!

  8. Petter
    Så här ser verkligheten ut idag. och den är inte snäll mot dig och den klimathotsreligiösa sekten. Skulle elen inte bli billig när vi satsar på den billiga vindkraften som ska ersätta den dyra kärnkraften.
    Elpriset kl 9.00 idag
    70 öre per kWh i SE1 och SE2
    520 öre per kWh i SE3 och SE4.
    Vindkraften står för 5% av 22000 MW och kärnkraften för 31% (7000 MW). Om vi hade byggt ut vindkraften till 60000 MW hade den kunnat ersätta kärnkraften idag. Tyskland har installerat 60000 MW vindkraft.
    Sverige importerar el från Polen och Litauen … som importerar från Ryssland, Lettland, Polen och Belarus! Är Sverige ett U-land som litar på grannarna när det gäller elförsörjning ?

  9. @L

    Skriv inte “vi” !

    Skriv “dom” eller “mänskligheten”.

  10. En mycket bra sammanfattning. Har själv följt frågan sedan 72 slutar aldrig att förvånas.
    Väntar fortfarande på att någon sätter ner foten och ifrågasätter vad vi håller på med.

  11. En av de kloka tänkare jag gillar är Thomas Sowell. Idag lyssnade jag på när en annan favorit, Peter Robinson , Uncommon Knowledge, Hoover Institution intervjuade honom i anslutning till Sowells bok “The Intellectuals and Society”. Sowell avfärdade klimathysterin tidigt när han noterade att temperaturförändringarna föregår förändringar i CO2-halten.
    Apropå “Intellectuals” och varför så många av den sorten går på alla dumheter som sprids – som den om klimathetsen – är enligt Sowell att de saknar kunskap om verkligheten.

  12. #PW : Kan du då förklara varför det ständigt anses gå åt h-e inom 10 år oberoende av tid för påståendet. Det kommer ju från folk med mer än utbildning på lågstadiet! Om det finns så många idioter på hög nivå i globala organisationer bör vi vara mkt oroliga. Jag tror att det handlar om en intressegemenskap som ej i sin helhet behöver vara organiserad. Media säljer på sensationer. Journalisterna har ej betalt för att vara kritiska och har ej utbildning för att tränga in i materialet som de samhälls- och kulturvetare de är. Chansen för att få forskningsanslag ökar om man tar in klimatförändring i alarmistisk kontext. Motsatsen gäller om man söker ifrågasätta alarmismen. Politiker är i alltför stor utsträckning publikfriande evertebrater. EU och FN vill öka sin makt och därmed sina byråkratkadrer och lönesummor. Lobbygrupper av typ Världsnaturfonden, Greenpeace, Fridays for Future får pengar och ger möjlighet för företrädare att synas i medias strålglans. Mao en blandning av opportunism och okunnighet.
    Och du, PW, anmärker på en liten detalj.

  13. Andersson och Kälvemark har en viss poäng men den konspiratoriska förklaringen är löst påklistrad. Den anglvna verkligheten är inte heller helt stabil. Lennart Bengtsson konstaterade redan för ett par år sedan att havsnivån höjdes med 2,9 mm/år.

  14. “You can fool all the people some of the time and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time.”
    Lincoln, 1858

  15. Jovisst, och det skulle man vara rädd för. . .

  16. För 50 år sen så talades det mest om att klimatet skulle fortsätta bli kallare!

Comments are closed.