Elprisrekord: 620 €/MWh !

Figur 1. Börspriset i Tyskland hittills under december månad

Rekordnoteringen 620 €/MWh för dayahead pris gäller inte bara Tyskland utan även grannländerna Österrike, Tjeckien, Frankrike, Belgien och Danmark liksom elområde SE4 i Sverige. Högsta noteringen blev 500 €/MWh i Schweiz och 492 €/MWh i Polen.

För Skånes del betyder detta över SEK 6 per kWh plus nätkostnad, skatt och moms på alltsammans, vilket torde sluta nära SEK 9/kWh.

Figur 2. Elpriset i Tyskland under året hittills

Från c:a 60 €/MWh i början på året har börspriset under den senaste veckan fem- och sex-faldigats med en topp på 10 ggr. Detta är nivåer som helt enkelt inte kan betalas av många hushåll och företag. Än så länge har priserna bara ackumulerats på räkningar, som inte förfaller till betalning förrän om en dryg månad. Sedan dröjer det ytterligare en eller ett par månader, innan elen stängs av eller kronofogden utlöser konkurs.

Således blir krisen riktigt tydlig först under andra kvartalet.

Riktigt intressant blir det att se vilka elbolag som tecknat så många fastprisavtal att de kommer på obestånd. Vad händer med min el, om mitt elbolag “slår igen” ?

Figur 3. December månads elbehov, effekt från vind- och solel samt börspris

Som synes utlöstes pristoppen av näst intill vindstilla. När det var mörkt levererade vindkraften endast 3 % av behovet. Installerad kapacitet är 64 GW. Och solkraften ger nästan inget på vintern, då effektbehovet är som störst.

Verkligheten mot önskedrömmarna

Figur 3 borde övertyga vilket politiker som helst om att el från vind och sol inte har några fysiska möjligheter att matcha elbehovet. Men ändå fortsätter Ampel-Koalitionen att satsa på just dessa kraftslag med drömmen att väte skall ersätta naturgas i konventionella kraftverk. De tekniska och ekonomiska problemen därmed behandlas i posten: Sverige “går före”. Det lär aldrig bli praktiskt genomförbart.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Elprisrekord: 620 €/MWh !

  1. Lasse
    Elskatten är idag 35,6 öre per kWh exklusive moms. Moms läggs på både marknadspris och elskatt. Momsen som läggs på är 25% men utgör 20% av totalpriset.

  2. Havsbaserad vindkraft då?
    Fortsatt vanstyre så länge gräset är grönare bortom horisonten.
    Nu hörde jag att Belgien stänger sina kärnkraftverk också.
    Vi får elda mer kol! I
    I Sverige blir det träkol men det lär bli stenkol i andra länder.
    Det är gaspris och koldioxidavgifter som höjer marginalpriset som vi får betala.
    Vattenfall tjänar grova pengar åt staten, som i sin tur har skatter på elen som är % baserade!

Comments are closed.