Evert/Mats: Dieseln vinner matchen mot elbilen

KU

Duellen mellan DIESEL- och ELBIL vinns övertygande av dieseln

2022-01-30, Nerikes Allehanda: Evert Andersson / Mats Kälvemark

Bilarnas förbränningsmotorer har utvecklats så att bränslekonsumtionen minskat med tjugo procent sedan 1990. Koldioxidutsläppen per kilometer minskar lika mycket. Med fokus på vad som kommer ur avgasröret har katalysatorer också minskat utsläpp av kolmonoxid, kolväten och kväveoxider, som till skillnad från koldioxid är skadliga ämnen.

Klimatet 1 – 0 till dieseln

En ny diesel idag har en verkningsgrad på fyrtiofem procent. Elbilen måste gå omkring 12000 mil innan den gett mindre koldioxidutsläpp än dieseln. Batteritillverkningen ger det mesta koldioxidutsläppet innan bilen rullar ut från fabriken . Räkna med EU:s mix av elproduktion.

Dieselbilen utvecklas också. De bästa har nu femtiofem procent verkningsgrad. Dessutom finns ett nytt svenskutvecklat katalysatorsystem, CATARSIS®, som nästan helt tar bort de skadliga ämnena. CATARSIS® klarade de nya kraven i Euro 7 med marginal redan 2018.

Med den bästa motortekniken ger dieseln lägre koldioxidutsläpp än elbilen i livscykelanalys.
Att gynna snåla dieselbilar är därför en bättre klimatpolitik.

Bilen och tvättmaskinen är de uppfinningar som gett människan störst frihet. Om vi ska få lov att åka bil alls är en dieselbil ett bra alternativ.

Miljön 2 – 0

Den totala miljöbelastningen är inte bara det som kommer från avgasröret. Vikten per kilometer av partiklar från däck, asfalt, bromsar, et cetera är tusen gånger större. Dieselbilen är tjugo procent lättare och denna miljöeffekt är proportionell mot fordonets vikt.

För ett normalt elbilsbatteri behöver två hundra ton brytas ur marken för att utvinna de metaller som krävs. Nämner bara kobolt som till sextioåtta procent kommer från Kongo. Blodsbatterier – skrevs det om i en kritisk artikel. Miljöförstöring och barnarbete är väl känt.

Ekonomi 3 – 0

Dieseln står sig i konkurrensen trots  en av subventioner dopad marknad. Knappt hälften av nyregistreringarna 2021 är laddbara. Nitton procent elbilar.

Riksrevisionen skriver i RIR 2020:1 att koldioxidminskningen vid avgasröret på en mellan-stor bil har en samhällskostnad på 6000 kronor per ton. Samhället har sedan 2006 gynnat miljöbilar med 18,7 miljarder. (RIR2020:1) För det har vi fått två procent av personbilsflottan som elbilar.

Bonus – malus går ihop för staten. De som betalar extra skatten får stå för fiolerna. 7000 – 15000 kronor malusskatt i tre år. Ökningen av elbilsförsäljningen är direkt proportionell med  ökningen av subventionerna. Bonus kasserar in upp till 70000 plus låg vägskatt.

I det större ekonomiska perspektivet finns hela infrastrukturen för att hålla nästan sex miljoner diesel- och bensinbilar i gång. I hela landet. Inga miljarder behövs till subventioner och laddstolpar.

Användbarhet 4 – 0

En Örebroare med en modern dieselbil som får lust att åka till Malmö och vända och samtidigt vill vara hemmamacken trogen behöver bara se till att ha full tank vid avresa.

Ingen räckviddsångest hindrar från att använda bilens elektriska funktioner som klimat-anläggningen, värmesitsar, et cetera då det inte påverkar bilens räckvidd. Mackar finns från Smygehuk till Nikkaluokta om man vill göra avstickare.

Behöver man räddas ur stopp i snökaos och kyla är lösningen för dieseln en jeepdunk, för elbil  bärgning.

Bor man i tätort och flerfamiljshus är det numera tillräckligt svårt att få parkeringsplats. En P-plats med laddstolpe kan man än så länge bara drömma om.

4 – 0 till dieseln talar sitt tydliga språk, så klaga inte på domaren.

Evert Andersson / Mats Kälvemark

Fria debattörer

+ – + – + – +

Källor:

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

17 thoughts on “Evert/Mats: Dieseln vinner matchen mot elbilen

  1. #Lars Det påstås att mindre än 50% av olja faktiskt kommer fram till förbrukaren. Resten förbrukas på vägen.

  2. #Blacken Med respekt, men jag tycker du blandar ihop begreppen. Källa en.wikipedia.org/wiki/Fossil_fuel ”Ett fossilt bränsle är ett material som innehåller kolväte, alltså kolatomer som binder väteatomer, och som bildas under jorden från resterna av döda växter och djur som människor utvinner och bränner för att frigöra energi för användning. De viktigaste fossila bränslena är kol, petroleum och naturgas, som människor utvinner genom gruvdrift och borrning.” Kanske du tänker på återvinning.

  3. Hej Lars! Oljan kostar 8,5 till 10 öre per kWh,dvs 85 öre till en krona per liter . Det är produktionkostnaden för 1 liter dieselolja vid raffedaneri ,då ingår borrning ,sjötransport.Det är svårslaget. Distribution är redan väletablerad. Det vi betalar är mestadels moms och övriga skatter

  4. Vår Brf satsade på 26 st laddstolpar i en förening på 200 lägenheter. 2 st används av rena elbilar och 2 st används av elhybrider. Resten av stolparna står oanvända – efter 12 månader.

  5. Tänker att det går åt en del energi för att borra efter olja, raffinera till diesel samt alla transporter till både land och sjöss av råolja, raffinering, transport till mackar m.m.

  6. @karl W.
    Kol är fossilt bränsle, men däremot fordon drivna av otto/dieselmotor drivs av olja (petroleum) och den är ju som bekant att klassas som icke fossil, i och med att den nybildas hela tiden i jordmanteln..

  7. #Lasse 85% av hela världens el kommer från fossilt, vilket är just problemet. Kinas el brukade vara omkring 85% från fossilt, nu är man nere i under 50% när det gäller el-generering. Inkluderar man all privat energi generering, alltså solpaneler och vattenvärmare, då blir det 35%. Med varje fossilkraftverk som Kina bygger minskar utsläppen med 80% jämfört med om man inte byggt det, för kraftverket ersätter orenad fossilbränning. 50% av all ny energi i Kina är ren. Kinas plan är över lång tid. Om 30 år räknar man med att fossilkraften är utfasad och ersatt med torium och fusions energi. Redan nu börjar man byta ut fossilbilarna. Målet är framtiden – inte dagen.

  8. Slaget är förlorat. Ingen idé att ödsla kraft på detta. Det är som VHS vs Betamax. Nya dieselbilar (personbilar) kommer om bara ett par år vara omöjliga att hitta. I princip alla bilfabrikanter avvecklar detta i Europa och övergår till EV och hybridlösningar (bensin). Man kan tycka vad man vill om detta, men det är så det kommer bli de kommande åren.

  9. Karl W
    Kinas el kommer ifrån kol!
    Miljönyttan med elbil blir då negativ!
    Miljöonytta!

  10. Rolf H Carlsson Kina ligger minst 20 år före väst när det gäller transport, elbilar och teknologi, och drar ifrån, och siktar inte på något globalt maktövertagande som USA. Det vore trevligt om du tog dina politiska manifestationer till ett mer lämpligt forum så vi kan hålla oss till klimat och teknologi här.

  11. Är inne på min andra Peugot 308 D.. skattebefriad i 5 år!! av samma regering som styr idag, utsläpp 82 g/ km. förbrukning 0,44l/mil. Många hybrider som inte klarar den fossilgränsen och som man fått bonus på, men nu är min malusklassad efter 5 år.

    bonus får man ändå.

  12. Snåla dieselbilar fick miljöpremie fram till 2018. Men VW med flera fuskade.

  13. “Bidraget ges som ett engångsbelopp med högst 50 procent av de bidragsberättigade kostnaderna, dock högst 15 000 kr per laddpunkt”

    Gissar att många har två laddpunkter.
    Det går att ladda med vanliga motorvärmaruttag-men det går väl långsammare?
    Bidrags Sverige där bidragen går till de rikaste! Danderyd och Värmdö toppar med Malung och Sälen . Så de har kanske tre laddare!
    NOTE är ett företag som tillverkar dessa laddpunkter och de går riktigt bra!

  14. Kinaregimen skrattar hela vägen till banken för att väst köper elbilar, komponenter och råvaror för att tillverka batterier, vindsnurror samtidigt som självmålen med en vansinnig klimat- och energipolitik väsentligt underlättar kinesernas globala maktövertagande.

  15. Hur stor del av totalkostnaden per stolpe handlar subventionerna om?

  16. Elbilen vinner en klass-Gratispengar från kollektivet-subventioner!

    Har ni räknat med alla kostnader för laddstolparna?
    Det gick ca 7 elbilar per elladdare vid årsskiftet.
    15 000 stolpar och 105 000 elbilar.
    Därtill stöd till enskilda.
    “Från 2015 till november 2021 delade staten ut 1,7 miljarder för att bygga privata laddplatser vid bland annat bostadsrättföreningar och arbetsplatser. ”
    16200 per bil!

Comments are closed.