Kol ger fortfarande 27 % av världens primära energi !

Financial Times visar den 2/7 hur världens behov av energi nu fylls

CIS = Resterna av Sovjetväldet.

FT anger att kol står för “en femtedel” av den globala förbrukningen av primär energi, d.v.s. 20 %. BP:s just publicerade rapport visar att kol står för 160,10 exajoule av världens samlade förbrukning, som anges till 595,15 exajoule. Då blir kolets andel 27 %.

Mellan det sista någorlunda normala året 2019 och 2021, det första året efter pandemin, minskade världens utsläpp med 0,4 % medan Kinas ökade med 6,4 %.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

8 thoughts on “Kol ger fortfarande 27 % av världens primära energi !

  1. #Tege
    Tack för att du hjälper till att förtydliga genom att använda korrekta benämningar på mineraler av olika slag. Ett av klimathotssektens mest korkade uttryck – fossila energikällor ….

  2. Tryckfel: Skall vara 160,10.

    Tack för anmärkningen !

    Sture

  3. Enligt BPs siffror, 260 av 595 exajoule blir 44 % (avrundat till heltal).

  4. Tack för klargörandena.
    Om kolbaserad energi (kol, gas och olja) svarar för 81% och kol, gas och olja är lika stora så blir 27% resultatet för kol.

  5. Ivar/Torbjörn. Kolbaserad energi (kol, gas och olja) svarar för 80-85 procent av världens energiförsörjning. Därav är grovt räknat en tredjedel var kol, gas resp. olja. Fossil är per definition mineraliserade (förstenade) gamla rester av döda växter och djur.

    Bara hårda sådana rester lämnar avtryck. Ben, skal, skelett etc. De innehåller i regel kalk och duger inte som bränslen. Det gör däremot rester av mjuka delar, som under högt tryck och hög värme pressats samman och blivit kolväten.

    Men oljemagnaten John D. Rockefeller fick 1892 en konferens i Genève att klassa all olja ur marken (petroleum) som fossil. Det gav intryck av knapphet, höll uppe priset och skyddade hans nästan-monopol Standard Oil. Kolbaserade bränslen ur marken är alltså INTE “fossila”. Men denna vilseledande benämning används flitigt för att brännmärka världens mest energieffektiva energikälla.

  6. Ivar
    Tror du menar att fossila bränslen står för över 80%

  7. 27% verkar lågt. Över 80% brukar vara kol stå för.

Comments are closed.