Grattis Hans Brise 100 år !

Hans Brise på “promenad” en solig dag i Karlshamn

Det är med stor glädje jag gratulerar en av nätverkets trognaste medlemmar till sitt 100-års jubiléum, Hans Brise, född 1922-10-31.

Vi har utbytt många mejl och telefonsamtal. Det började innan den vetenskapliga konferens Klimatsans höll 2018 i Mölndal tillsammans med våra kollegor i Norge. Dock minns jag inte när. Nätverket har inget kansli, som håller reda på sådana detaljer. På konferensen utmärkte han sig inte bara som äldste deltagare, då 95 år, utan även som en av de flitigaste deltagarna med frågor och kommentarer “från golvet”. Dessa avslöjade djup och bred kunskap samt ett skarpt intellekt.

Våra kontakter fortsatte några år efter konferensen, medan han etablerade sig i Blekinge, i vars skärgård han hade växt upp. Han var alltid vänlig, förstående och omtänksam. Hans långa och breda erfarenhet gjorde samtalen intressanta även om annat än klimatet. Så småningom blev problem med synen alltför handikappande för mejlkontakter.

I veckans telefonsamtal förklarade han sig “frisk”, d.v.s. utan sjukdomar, men med ålderns avtagande förmågor, som han anpassat sig till.

Hans Brise tog studentexamen 1941 i Kristianstad , gjorde värnplikten och studerade sedan medicin i Lund, där han tog examen som licentiat 1950, tjänstgjorde på Sahlgrenska i Göteborg och doktorerade där 1962 på en avhandling om järnbrist: Experimental studies on oral iron therapy, d.v.s. oral behandling av järnbrist med självkontroll särskilt för diabetiker.

Han erhöll kunglig fullmakt som överläkare 1962 och tjänstgjorde som sådan först i Avesta och sedan i Skellefteå 1965 – 1975.

Av konung Carl XVI Gustaf mottog han Nordstjärneorden 1973.

Hans forskning hade rönt visst internationellt intresse, varför han efter pensioneringen bosatte sig i Frankrike intill Genève. Där kunde han också ägna sig åt sin stora hobby: Målning i olja och akvarell. Han har hämtat motiv bl.a. från Blekinge skärgård, Dalarö, Provence, Normandie och vinterns Ammarnäs, där han byggt sig en stuga. Han har ställt ut i Gamla Stan, Karlshamn och Ammarnäs.

År 2012 flyttade han tillbaka till Sverige och tre år senare till Karlshamn och Blekinge.

Ja, må han leva i ännu många sköna år !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Grattis Hans Brise 100 år !

  1. Som ett levande bevis på att välden blivit bättre kan vi se Hans på sin el skoter glida fram på strandpromenaden en vacker höstdag 100 år gammal.

    Ett fyrfaldigt leve för Hans Brise, han leve hurra, hurra, hurra, hurra

  2. Grattis på 100 årsdagen.
    Vilken utveckling Hans måste ha varit med om!
    Utbyggnad av elkraften via vatten, kolkraft och kärnkraft.
    Och Nu avvecklingen av fungerande rökfri kraft.
    Fast som Karlshamnsbo så kanske han får se lite gammaldags rök från skorstenarna igen.

  3. Grattis, 100 år är en mycket respektingivande
    ålder.Må du ha hälsan i många år till.
    Hans cv utklassar samtliga sk klimatexperter.

  4. Varma gratulationer till kämpen Hans, som jag hade glädjen och nöjet att träffa i Mölndal.

Comments are closed.