USA:  ̶   28º C, över 50 döda

TV4

Istäckt restaurang i Buffalo vid stranden av Lake Erie, som inte tycks ha varit isbelagd

TV4 rapporterar löpande om snöstormen som överraskat plötsligt och intensivt. Många har omkommit på vägarna, ihjälfrusna i bilar eller i snödrivorna utanför.

En svenskättling i Colorado berättar att temperaturen föll 30 “svenska grader” på ett dygn.

På nätet uppger TV4 att även  ̶   48º C uppmätts men inte var den temperaturen noterats.

Jag har inga ambitioner om att följa utvecklingen av USA:s  “Bombcyklon”, men vill påminna om att den exemplifierar det aktuella läget med ständiga rekord för kyla och sällan några för värme.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on “USA:  ̶   28º C, över 50 döda

  1. Det tog inte manga timmar innan Governor of New York State, sade att ovadret berorodde pa Climate Change. Denna kvinna ar otroligt inkompetent men NY borna
    rostade in henne i november.

  2. @Ingvar Åkesson

    Ja tänk att man inte ens kan beräkna varför jetströmmens hastighet i medeltal bara är ca en åttondel av planetens rotationshastighet, men att variationen dock varit oförändrad sedan 800-talet😁

  3. när det blir ovanligt kallt är det väder…
    om ovanligt varmt, klimatförändring!

  4. Området befinner sig för tillfället i en djup U-sväng från Nordpolen, vad gäller jetströmmarnas påverkan. Det blir kallt då.
    Jetströmmen vänder och går för tillfället österut över Florida och Mexikanska golfen.

  5. Dessa nord-sydliga begränsas i öst och väst av bergskedjor. En naturlig hemmaplan för storskaliga väder.

  6. Lake Erie är en av de stora sjöarna vid gränsen mellan USA och Kanada. De är ovanligt stora och djupa för att vara insjöar, och innehåller därför ovanligt mycket vatten för att vara insjöar. Vatten kan lagra stora mängder värme, så det behövs lång tid med kyla för att det ska bildas is på deras ytor. Många år händer det inte alls.
    Öppet vatten och blåst kan leda till stor nederbörd. Inträffar det på vintern, blir det snöstorm.
    Nordamerika är dessutom speciellt. Mellan det kalla polarhavet i norr och den varma Mexikanska golfen i söder är det nästan helt platt. Det finns inga stora bergskedjor som är i vägen för vindarna som vill blåsa mellan de två haven. Därför inträffar dessa omfattande snöstormar då och då, snö och kyla som drabbar stora delar av USA och Kanada. Under sommarhalvåret bildas i stället stora åskväder som leder till tornados. Där dock de mest kraftfulla virvelvindarna har blivit ovanligare med tiden. Vilket i sin tur är ett av många bevis mot de klimathotsreligiösas falska påstående om mer extremväder i en varmare värld.

Comments are closed.