Historieförfalskning för att rädda beslutsfattarnas skinn

Vattenfall

Turbinhallen i Ringhals 3 eller 4 vid revision

Notera det stora turbinhjulet nere till höger. En reaktor ger enorma mängder energi, som det behövs stora maskiner för att ta hand om.

2023-03-08, KrBl, Kristianstadsbladet, Ernst Herslow:

Historieförvanskning för att rädda beslutsfattarnas skinn

I sina enträgna försök att rädda skinnet på de S- och MP-politiker som ryggradslöst försöker smita undan ansvar för sin nermontering av det svenska elsystemet, tar diverse insändarskribenter till historieförvanskning, oförskämdheter och ren smutskastning.

Kåre Vikström (KV) menar att S och MP inte hade egen riksdagsmajoritet 2014. Nej, men man hade regeringsmakten! Med den i ryggen deklarerade MP den 1 oktober 2014:

”Miljöpartiet och Socialdemokraterna är överens om att ersätta kärnkraften med sol, vind och annan förnybar energi. Därmed avbryts planerna på ny kärnkraft och den gamla kärnkraften får tuffare krav, som påskyndar dess stängning.”

Tydligare än så kan en planerad nerläggning av befintliga kärnkraftsreaktorer inte presenteras!

Beträffande effektskatten infördes den av en S-regering år 2000. Se dess historik i min insändare 28/12. Denna skatt var designad att sabotera kärnkraft. Vattenfalls dåvarande vd Magnus Hall varnade förgäves för effektskattens förödande konsekvenser, och dess styrel-seordförande Torbjörn Wahlborg  uttalade att istället för koldioxidfri kärnkraftsel skulle det bli mer el från fossila källor på kontinenten. Så rätt de fick! Den enorma kapitalförstöringen som är en konsekvens av nerläggningen av fullt fungerande kärnkraft demonstreras ytterligare av den Vattenfall-rapport från år 2016 som visar att Ringhals 1 hade kunnat drivas vidare så långt som till 2036 med låga investeringar.

Enligt KV finns ingen elbrist i Sverige. Uttalandet visar att KV inte kan skilja mellan effekt och energi. Med en alltför stor andel väderberoende vindkraft i systemet blir följden att det är brist då det inte blåser, medan man ibland måste slumpa bort el till underpriser (det förekommer till och med negativa priser!). Planerbarhet saknas alltså vilket leder till kaos på elprismarknaden.

I ett annat försök att rentvå de ryggradslösa politikerna från framförallt S och MP (även C och V bär ett tungt ansvar), trasslar Ulf Nilsson in sig i sina egna siffror. UNs låga och tarv-liga debattnivå gör det svårt att föra en seriös debatt, varför jag endast hänvisar till min insändare 18 januari, vari jag presenterar elprisstatistik från SCB. UN underkänner och smutskastar också mina källor: Energiforsk, Svenska Kraftnät och en mängd experter. Detta i sina försök att få de höga elpriserna helt oberoende av de skandalösa S/MP-märkta kärnkraftsnerläggningarna

Tillsätt en haverikommission för att utreda hur myndigheter och politiker, i total avsaknad av konsekvensanalys, kunde montera ner det svenska tidigare så stabila elsystemet. Ställ politiker och myndighetspersoner till ansvar för den nationella skada de med berått mod orsakat oss alla, i ”klimathotets” namn.

Ernst Herslow

Hästveda

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Historieförfalskning för att rädda beslutsfattarnas skinn

  1. PW

    Vilka problem med kk ser du?
    Du resonerar nästan alltid bara i svepande relativa termer. Sällan explicit. Precis som ovan så kastar du tillbaka argumenterandet på din moståndare.

  2. Varför låtsas att kärnkraften inte har problem? Det förvränger verkligheten.

  3. Ansvar började falla ur politiken ungefär när den äldre generationen (erfarna o kompetenta) politiker på 80-talet av någon anledning var bekymrad över återväxten av politiker. Politiker-banan kanske var förknippad med lägre ekonomiska villkor än framförallt vad de nya privata villkoren blev under 80-talets senare del. Inte minst när kreditekonomin växte genom nya avregleringar. När EU sedan ordnade biffen med ohemult höga ersättningar (med champagne-socialisterna i Frankrike i toppen som modell) för EU-politiker&byråkrater kom de unga oerfarna till parlamenten som ett brev på posten. Sedan dess finns det mest ett “ansvarstagande” på pappret. Det populära “att ta ansvar” här hemma mest något man använder när man kritiserar sin motståndare. Vi fick toppstyrda knapptryckar-partier med ideologiskt utbytt sak-kompetens i regeringskanslierna. En ny politiker-adel var född. Nästa steg är karriärer inom överstatligheter där privatkapitalet styr.

  4. Hur skall det gå till? Ansvar är ju utsorterat i den politiska verkligheten och vokabulären. Det är helt enkelt inte PK längre utan säkert ett rasistiskt i vår Orwellska värld.

Comments are closed.