Tjärnström leder ODEN på forskningsresa till Arktis !

Figur 1. Stort reportage om Odens resa i Helsingborgs Dagblad

Färden mot Arktis startar den 28/4.

Figur 2. Expeditionen leds av professor Michael Tjärnström

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Tjärnström leder ODEN på forskningsresa till Arktis !

  1. Jag kommer ihåg när Oden var utlånad för en forskningsresa vintern 2010 eller däromkring. Enligt SMHI skulle Oden inte behövas för isbrytning längre. Men fy vad besvikna de klimathotsreligiösa blev den vintern när Oden behövdes här hemma.

  2. Forskningen avser i princip vad som händer på våren. De mesta forskningen i Arktis sker på hösten.

    Detta med att förutspå framtida klimat. Lycka till! Gör denna tur under 30 år, sedan kan ni sedan skriva en rapport om klimatet.

  3. @Rolf H Carlsson

    Med respekt för upphovsrätten kan jag inte ha så bra upplösning att man kan läsa artiklarna.

    Expeditionen har säkert en egen hemsida med uppgifter om utrustning och specifika projekt.

  4. Upplysningsvis är Oden inte eldriven utan drivs av fyra präktiga dieselmotorer, som tillsammans utvecklar 18 MW effekt (drygt 24.000 hk). Hon mäter 108 meter i längd, deplacerar uppåt 13.000 ton och kan fullastad med bränsle, vätskor och proviant klara 111 dygn till sjöss med bekväma hytter för forskare.

    Det är ingen racerbåt. Som mest når hon 16 knop med 11 knops marschfart (20 km/h. Det tar nog närmare tre dygn ned till Öresund och sex-sju dygn vidare till Svalbard), men is bryter hon med ca 3 knops fart (promenadtakt). För passagerare finns 44 enkel- och 22 dubbelhytter, alla med dusch och WC. Kök, matsal, gym och konferensrum finns också. Om havet håller sig lugnt blir det en angenäm resa.

  5. Sjöfartstidningen skriver:

    Nu går Oden till Arktis

    Under helgen lämnar Sjöfartsverkets största isbrytare, Oden, Luleå hamn för att bege sig till Arktis där hon ska fungera som forskningsplattform i en polarforskningsexpedition.

    Oden är byggd inte bara för att bryta is utan även för att fungera som forskningsplattform i arktiska förhållanden. Nu ska hon bege sig till Arktis för att medverka i Polarforskningssekretariatets expedition ARTofMELT, skriver Sjöfartsverket i ett pressmeddelande.

    – Vi är stolta över att Oden inte enbart är en utomordentlig assistansisbrytare utan även en av världens främsta plattformar för forskning i polarområdena. Efter att ha brutit is både på den svenska och på den finska sidan av Bottenviken ett par veckor avslutar nu Oden säsongen för att styra mot Arktiska oceanen, säger Amund Lindberg, affärsområdeschef för vintersjöfart på Sjöfartsverket, i pressmeddelandet.

    Nytt system för att kartlägga havsbotten

    Inför expeditionen har Oden bland annat uppgraderats med ett nytt system för att kartlägga havsbotten och en vinsch för att kunna hämta vattenprover. På vägen planeras ett stopp i Helsingborg för att förse fartyget med ytterligare forskningsutrustning.

    Polarforskningssekretariatet och Sjöfartsverket har sedan 1991 i samverkan regelbundet genomfört forskningsexpeditioner med Oden i polarområdena. Den 7 september 1991 nådde isbrytaren Nordpolen som första icke-atomdrivna ytfartyg, uppger Sjöfartsverket. I augusti 2021 besökte Oden Nordpolen för tionde gången. Under fem säsonger har isbrytaren även arbetat i Antarktis, inom ramen för ett svenskt-amerikanskt forskningssamarbete.

    Ska undersöka smältsäsongen

    Forskningsexpeditionen ARTofMELT pågår under maj och ska undersöka smältsäsongens inledning i Arktis och Norra ishavet. Vårens ankomst till området har enligt Sjöfartsverket inte studerats i detalj sedan slutet av 1990-talet och då under förhållanden som skiljer sig kraftigt från nu.

    De data som forskarna vill samla in uppges vara viktiga för att mer säkert kunna bedöma klimatet i framtiden, både i Arktis och globalt. I expeditionen deltar 39 forskare från 19 lärosäten i tio länder.
    – – – –
    Om Oden klyver vågorna med 15 knops fart (27,8 km/h) dygnet runt, tar det två dygn att nå Öresund och ytterligare fem dygn upp till Svalbard. Kanske kliver forskarna på i Stavanger?

  6. Svårt att läsa det bifogade klippet.
    Vad är de specifika forskningsfrågorna?

Comments are closed.