Vindkraft kan aldrig ersätta kärnkraft (2)

Tio års arkiv har slagit i taket för tillgängligt minne. Jag söker bland de första poster-na, för att finna några att radera. (Mera minne kostar närmare 5.000:- om året.) Istället finner jag att de flesta posterna är fullt relevanta fortfarande, ex.vis denna insändare om vindkraft.

Den gick i Skånska Dagbladet, vars läsekrets 2014 torde ha innefattat några ledamöter i Riksdagen och ett par dussin i flera kommunfullmäktige. Ändå har kärnkraft stängts och vindkraft byggts. . .

Varför röstar folk på politiker, som inget begriper ?

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

13 thoughts on “Vindkraft kan aldrig ersätta kärnkraft (2)

  1. Om vind gick att lagra, ja, då skulle vi kunna säga att den ersätter något annat energislag. All energiproduktion som inte bygger på att bränslet är lagringsbart ersätter inget annat.

    Det som är lagringsbart måste även ha så låg kostnad att det är ekonomiskt försvarbart.

  2. Spelar roll vilken produktionskostnad vindkraft har om den ändå inte går med vinst. Sveriges totala vindkraftproduktion går med förlust.

    Det de flesta inte verkar förstå är att energikostnaden påverkar precis allt. Många klimatkrisbluffare verkar tro att det går att höja priserna tills det blir vinst på elproduktionen utan att det får konsekvenser på annat håll – alternativkostnader.

    Lite förenklat kan jag säga, att om svensk produktionskostnad bara tål en viss högsta nivå för att vara konkurrenskraftiga, så kan energiproduktionen inte pressa upp nivån för konkurrenskraften.

  3. Det riktigt sjuka i sammanhanget är att den dysfunktionella prissättningen (högsta priset gäller på marginalen) av el mellan EU-länderna gynnar lönsamheten för vindkraft i Sverige (svenska elpriser tidigare stabilt och lägst i världen innan avregleringen). Särskilt vid energikriser som nu då lönsamheten ist borde gynnat mer kapitalintensiv långsiktigt hållbar elproduktion. När ska staten och vattenfall investera i gaskraft som regional balanskraft? Eller kärnkraft som fortsatt baskraft? Vi väntar på regeringsinitiativen! Mera havsbaserad vindkraft först? Hur tänker de?

  4. Slutsats av ovan; Vindkraften subventioneras på flera sätt, dvs även indirekt. SVK tvingas (ofta) prioritera vindkraft både politiskt och nätmässigt. Vindkraften tillåts att delvis styra övriga energislag på tveksamma grunder?

    Vk alltså så billig periodvis att den undergräver en rimligt fungerande marknadsprissättning över tiden vilket därmed riskerar lönsamheten för hela branschen. Detta problem leder till dålig resursallokering och därmed. problem för nyinvesteringar såväl som underhållsinvesteringar i bl.a elnäten.
    ElMarknader söker viss långsiktig stabilitet då investeringarna normalt varit mycket stora initialt. Då vindkraften till mycket stor del ägs av utländska mycket kapitalstarka aktörer (Kina 75% samt kortsiktiga riskkapitalfonder) ökar den nationella säkerhetsrisken betydligt pga dess korta tekniskt/ekonomiska livslängd. Lägg till de låga återställningskraven om nuvarande utländska ägare väljer att lämna helt när livslängderna nåtts!

  5. Petter Wulff
    Visst är jag röstberättigad sedan många år, dock har jag inte som du röstat på politiker som inget begriper. Där har du skillnaden.

  6. Petter pratar du årsproduktion eller dagsproduktion när du säger att halva kärnkraftens elproduktion har ersatts med vindkraft?
    Vad som produceras under ett år är inte detsamma som att elen finns tillgänglig 24/7 365 dagar om året, men du kanske är nöjd med att inte ha tillgång till el alla dagar och dygnet runt, vilket jag tror att huvuddelen av svenska folket vill ha, och inte el lite nu och då även om års totalen ser bra ut.

    Så om inget sensationellt inträffat som fått vindkraften att bli planerbar och att den kan styras så att den producerar när elen efterfrågas kan den knappast ses som en ersättare?

  7. PW

    Vk så billig att producera så att den i bästa fall genomsnittligt kan producera 30% av sin kapacitet. Och med svängmassa från tunga turbiner för att kunna distribueras längre sträckor.

    Så billig att producera att övrig tid (70%) kräver balanskraft för att nå ROI.

    Så billig att producera att när det verkligen blåser så faller priset mot noll vilket undanröjer lönsamheten (ROI). Hade inte exportkablarna funnits…….!!

    Ju mer vindkraft desto större problem för både lönsamhet och nätstabilitet.

    Så billig för att produktionen kraftigt subventionerats (tvärtom för andra energislag som vatten och kärnkraft).

    Så billig att producera för att produktionen inte belastats (jmf) med sina sanna koldioxidutsläpp på livscykel-basis.

    Så billig för att dess massinvesteringar inte beaktar miljöhänsyn utan endast baserade på politisk dogma.

    Vindkraft är nog annars bra lokalt och i småskalighet.

  8. Petter W.
    En liten vit lögn.Utan vattenkraften så hade hade vindkraften stått sig slätt.
    Backup krävs alltid till detta värdelösa energislag.

  9. Vindkraften har under de nio gångna åren ersatt ungefär halva kärnkraftens elproduktion, så tesen i inlägget är tämligen falsifierad.
    Det kan bero på att den är billig att producera (Energiforsk rapport 2021:714).

  10. Herr Fjellner är ett uttryck för vårt nya politikerskrå som står för ytlig integritet utan reell betydelse (narcissism). Unga politiker utan folkvett vilket denne man väl illustrerar. En produkt av sin tid (hans kampanj Enjoy Capitalism t.ex).

    T.ex Människan Fjellner har under sin parlamentstid i Bryssel stått upp för självklarheten att han ska sitta i styrelsen för ett stort känt privat bolag med särintressen på EUs inre marknad parallellt med sitt EU-arbete i ledande position. Under bl.a ett större möte (hearing) om olika EU-frågor i gamla riksdagshuset för ett antal år sedan drev han samma “rättighet” utan att en enda politisk åhörare i salen invände. Så korrupt är vår nya fega politiker-generation. Klart man inte kan sittta på två stolar! Kanske sneglar han på USA där lagstiftarna i kongressen är befriade från de finansiella insider-reglerna? (och dör alla numera blir multimiljonärer konstigt nog).

    Fjellner har inte haft ett vanligt jobb men beskrivs som entreprenör av Wikipedia när han varit med och startat konsultbolaget Look Closer AB 2002 som baseras på hans upparbetade politiska kontaktnät inom M. Fascinerande nog sysslar bolaget med vandels-kontroller av nyckelpersoner inför t.ex företagsförvärv och dyl.

    Som sagt; “fisken ruttnar från huvudet”. Och våra tidigare elevråds-representanter som aldrig haft riktiga jobb verkar vara de som leder korruptionen! Korruption är en social sjuka som långsamt förändrar människors integritet.

    Fjellner har visat sitt klimatintresse genom att skaffa sig ett alibi här;

    https://ephi.se/lanseringen-av-ephi/

  11. “Varför röstar folk på politiker, som inget begriper ?”
    Tja den enkla anledningen är förstås att de röstberättigade inget begriper heller. Dum stöder dum så att säga.

  12. Alltför många har gått på klimatbluffen, inklusive politiker som Christoffer Fjellner i Moderaterna som är deras talesperson i energifrågorna. han tror ju att fler Väderkraftsbeläten skall lösa våra energiproblem. Har man inte, som det verkar i Fjelkners fall, alla hästar hemma då blir det så här.

Comments are closed.