TT är okunnigt om El Niño

El Niño – La Niña avser ytvattnets temperatur mellan Nya Guinea och Peru

Upptill El Niño. Nertill La Niña.

TT har distribuerat en artikel som tagits in av flera tidningar, bl.a. Gotlands Allehanda och Gefle Dagblad. Den har rubriken:

Forskaren: ”Övertygad att vi är på väg in i en El Niño”

Det är ett citat av Magnus Hieronymus, forskningsledare för havsklimat på SMHI, vilken är den som kallas “forskaren”. Han kommenterar genomsnittstemperaturen i världshavens ytvatten, som varit ovanligt hög den senaste tíden, vilket visas i ett diagram på länken ovan, klicka på den röda texten.

Felmarginalen i ett sådant värde måste vara betydande, men det diskuteras inte.

Hieronymus gör flera påståenden: – Haven tar upp mer än 90 procent av den extra värme som klimatförändringarna för med sig och medeltemperaturen har därmed stigit märkbart de senaste årtiondena.

+ – + – + – +

Rune Lundgren har kommenterat i en insändare:

2023-05-16, GA, Gotlands Allehanda: Rune Lundgren

En El Nino kommer alltid efter La Nina

(Betalvägg)

Påståenden i artikeln om El Nino kräver vissa kommentarer.

Redan rubriken är beklämmande: Forskaren: ”Övertygad att vi är på väg in i en El Niño”. Man behöver inte vara forskare för att förstå, att om man haft 3 år av La Nina, vilket är en ovanligt men inte unikt lång period, så kommer det alltid en El Nino. Så har skett i tusentals år! Hur stark den kommer att bli vet däremot ingen.

Det uttalande som dock tarvar mest korrigering är ”Det blir ju hela tiden varmare och varmare på grund av mänsklig påverkan och då blir det lättare att slå rekord i värme och svårare att slå rekord i kyla. Jag tror att vi kommer att slå väldigt många värmerekord under det här seklet, säger Hieronymus.”

För det första visar alla temperaturkurvor (termometerbaserade Hardcrut5 och NASA/GISS samt satellitmätningarna UAH och RSS) att det inte skett någon uppvärmning sedan 2016 då vi hade en stark El Nino. Snarare är trenden för alla mätserier en aning nedkylande. Att påstå att det hela tiden blir varmare och varmare är därmed endera okunnigt eller falskt.

För det andra finns det fortfarande ingen vetenskaplig rapport som visar att den upp-värmning som skedde mellan 1980 och 2016 berodde på människan. Alla torde vara över-ens om att människan bidrar, men hur mycket råder det stor osäkerhet om. Speciellt det faktum att befolkningen dubblerats sen 1970 och att mängden stora värmealstrande stor-städer och hårt packade ytor har mångfaldigats inverkar definitivt. Däremot visade den tyska vetenskapsmannen Karl Schwarzchild med hjälp av Plank-kurvan redan för över 100 år sedan att när koldioxidhalten stiger från 400 ppm till 800 ppm så har det ingen mätbar effekt på växthuseffekten. Samma konstaterade Happer-Wijngaarden i en vetenskaplig rapport 2021. Ingen har falsifierat dessa vetenskapliga resultat.

För det tredje slås det minst lika många köldrekord som värmerekord. Skillnaden är bara den att i media får vi bara läsa om värmerekorden. Det verkar också helt ha gått media förbi att Nordamerika har haft sin kallaste och snöigaste vinter i mannaminne. Vidare har hela norra halvklotet, enligt Finska Meteorologiska Institutet, haft mera snö i år (liksom ifjol) än referensperioden 1982 – 2012.

Solforskare i hela världen är eniga om att vi är på väg in i ett Grand Solar Minimum, Eddy Minimum efter astronomen och solforskaren John A. Eddy. En liten istid, som når sin botten kanske redan om 15-20 år. Det är solen som styr jordens klimat och om vi ska förbereda oss (och slösa pengar) på något så är det en kallperiod med missväxt och svält!

Rune Lundgren

+ – + – + – +

Strukna meningar

Följande meningar i manuset fick inte plats i spalterna:

Om man vill läsa om köldrekorden, så finns det en ypperlig internetsida som heter electroverse.info. Där kan man nästan dagligen läsa om köldrekord någonstans i världen. Köldrekord och snörekord i mängder och ända in i maj samt nytt snörekord på 20 meter (ni läste rätt) på skidorter både i Utah och Kalifornien.

+ – + – + – +

Falska “fakta” från Nationalencyklopedin

TT-artikeln åtföljs av en hänvisning till Nationalencyklopedin med följande påståenden:

Havsnivån beräknas höjas med 20–60 centimeter till år 2100, beroende på hur mycket växthus-gaser som släpps ut, enligt FN:s klimatpanel IPCC.

Det är korrekt att IPCC säger så, men IPCC saknar trovärdighet. Den högt ansedde forska-ren Nils-Axel Mörner uppskattar havsnivåns höjning år 2100 till 5 cm ± 15 cm. Det tar hänsyn till att klimatet går in i en kallare period där nivån sänks, vilket kan hinna börja innan 2100.

Någon inverkan av så kallade “växthusgaser” har inte kunnat mätas och och är tillbaka-visad av experter på atomfysik.

Vissa korallrev har blekts och dött, troligtvis på grund av en höjning av havstemperaturen

Det är fel ! Koraller trivs bättre i varmare vatten. Blekning är en normal företeelse, som korallreven återhämtar sig från. Den beror bl.a. på tillfällig torka, då korallerna hamnar över vattenytan, eller på miljögifter.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

12 thoughts on “TT är okunnigt om El Niño

  1. Elektroverse hemsida är som bekant tystad av “makten” (man har tvingats byta leverantör). Vilka är det som kan få ett företag som tillhandahåller vanliga webb-tjänster (hemsidor t.ex) att stänga ner en kunds sida om den inte bryter mot någon lag? Ett ex skulle kunna vara att flera “aktivister” med kapital och stort inflytande och särintressen kontaktar webb-tjänst leverantören och utpressar dem. Ett annat tyvärr mer vanligare fenomen är att FBI/CIA dirigerar åtgärder för att tysta alternativa fakta. Allt i linje med systemmedias censur-aktivitet (jmf TNI). Jag har själv erfarenhet av precis denna typ av aktiviteter.

  2. Det finns kanske ytterligare aspekter vad gäller El Niño och La Niña. Den Sydatlantiska avvikelsen även benämnd som ”The Anomaly Bermuda”. Fenomenet är känt i Sydamerika eller delar därav.

    Det är benämningen på det försvagade magnetfältet som finns över Brasilien, Chile, etc. över Sydatlanten till Södra Afrika. Den nuvarande försvagningen har pågått ungefär lika länga som polernas vandring pågått. De båda har nu gått in ett accelererande skede. Det tyder på ett samband. Avvikelsen ökar förutom öster- och västerut även åt norr och söder.
    Detta kan också vara en delförklaring till El Niños och La Niñas på senare tid avvikande beteende.
    Magnetfältet minskar i området med 5% på 10 år, medan det i området utför sker på 100 år.

    John Tarduno, professor of Geophysics, har följt avvikelserna i mer än 20 år genom bl.a. praktisk forskning i Sydafrika. Hans teori är att förhållandena under Sydafrika påverkar det flytande fältet kring jordens kärna och därmed magnetfältet.
    Han lämnar det öppet för om det är en tillfällig ändring, med 12.000-årsintervall, eller början till en ny total omsvängning av nord- och sydpolerna. Detta har skett många gånger under jordens historia. Det var ca 780.000 år sedan sist. Skiftning brukar ske med ca 300.000 års mellanrum. Vid en sådan kan magnetfältet gå ned till ca 10 – 20% av dagens nivå.

  3. Vilket sisyfos-arbete det är att korrigera alla tokigheter som alarmisterna med FN och WF och EU i spetsen – alla väl koordinerade av Herr Schwab och hans gäng. Som Sisyfos, han som upprepade gånger tvangs att rulla upp stenen för branten, bara att få börja om när den rullat ner igen.
    Våra politiker och mainstream-journalister är så oerfarna om verkligheten, okunniga, obildade och – dessutom inbilska så att de tror sig veta och därför saknar vilja att utmana sina bedrägliga föreställningar.

  4. Jag kallar dessa människor som envist håller fast vid etablissemangets “narrativ” för “Karriär-missbrukare” (motsats worksholics). De flesta har ingen aning själva medan deras s.k klimat-experter utan vidare slaviskt följer anvisad teori/hypotes. De har i sina yrken blivit megafoner för rena lögner. Grupptrycket är så stort att de inte ens vågar tänka tanken att de kan ha fel. Gör det det officiellt blir de av med jobbet eller i varje fall utsatta för olika former av psykiska repressalier vilket dagens välbetalda karriärister förstås är livrädda för. T.ex att bli “ensamma”!

    Många av dagens vuxna i ledande karriärställning är också fostrade av föräldrar födda från 50-talet där barnen tillhör generation Y (millennials) och Z där vi hittar bl.a curling-barnen som dels är vana att få som de vill (riskerar annars depressiva sjukdomar) och leva upp till marknadsförda “karaktärer” samtidigt som många utvecklat goda sociala samveten (över-empatiska t.o.m) och känslan för det kollektiva/gemenskapen. Att bli ensamma (utan vänner) är deras primära rädsla vilket gör dem till oerhört fogliga för överheten etc inom karriär-organisationen liksom i vänskapslivet. Korruption är som vi vet en social sjuka som har en förmåga att växa på ett dolt sätt. Mass-psykos och Mass-formation (Desmet) är psykiatriska fenomen dessa individer lätt hamnar under. De är många och utgör den perfekta gruppen för en totalitär utveckling så länge de själva känner sig trygga i gruppen. Empati och känsla viktigare än rätt och fel (sanning och lögn). Ifrågasättande och motstånd inte deras paroll som tidigare generationer mer stod för. De kan mao utgöra en samhällsfara utan att förstå det.

  5. Ständigt dessa kommentarer om de katastrofala effekterna av havsnivåhöjningar på mindre än en meter. De senaste 12 000 åren har havet stigit med 120 meter och när (inte om) nästa nedisning kommer sjunker den ungefär motsvarande nivå. Då kommer de stora problemen, då hela samhället är uppbyggt kring hamnar som är lättillgängliga.

    Var för lyfter ingen blicken och ser vad som hänt tidigare. Med extremt hög sannolikhet kommer det att återupprepas.

  6. Hieronymus skriver samma fysikaliska rappakalja som WMO i dess senaste rapport, angående att haven tar upp 90%…… Detta och andra felaktigheter har jag adresserat in extenso i min nedladdningsbara fil i inlägget från den 9 maj betitlad ‘WMO-rapport utan värde’
    Ang. el Niño och la Niña bör vi komma ihåg att normalflödet i den aktuella regionen i Stilla Havet är som la Niña, dvs. uppflytande vatten från den kalla Humboldströmmen längs Sydamerikas västkust, som drives västerut av passadvindarna, under uppvärmning av solinstrålningen och landar i sådant tillstånd vid Guinea.
    El Niño uppstår som en konsekvens av ackumulerad havsuppvärmning från solinstrålningen, där kriteriet är att den därigenom ökande konvektionen saktar ner luftströmmarna från öster. Vid tillräcklig nivå byter ytvattentrömmen riktning mot Peru.
    Se också i refererade pdf-fil utvecklingen i det tropiska havsområdets ytvattentemperaturutveckling. Dess utveckling korrelerar med växlingen mellan La Niña och el Niño. Temperaturutvecklingen i havets yta vid 5° N/S (el Niño 3,5)visas i diagram hos climate4you.com. Kurvan uppdaterad t.o.m. mars/april 2023 visar ingen klar tendens till uppvärmning som skulle kunna generera den el Niño, som klimatalarmister så gärna vill se.
    Så länge som jetströmmarna driver kalluft ner över Nordamerika, vilket fortlöpande sker i utbrottsliknande förhållanden, finns genom lufttryckslåsning inga möjligheter för el Niño att uppstå.
    Som vi alla vet styr solintensitet, beroende av molnighet, havets uppvärmning. Koldioxid har inget med detta att göra.

  7. När TT beskriver El Niño och La Niña handlar det om naturliga fenomen som inte har något med utsläppen att göra. Var det inte CO2 som styrde klimatet?

    Havsnivån påverkas av årstider (ett naturligt fenomen).

    På Teneriffa skiljer nivån 15 cm mellan den varma och kalla perioden.

    Finns det ingen som kan mäta om utsläppen har någon mätbar effekt på temperaturen?

  8. Det där med att haven tar upp 90 % av den extra värmen är något som de klimathotsreligiösa har hittat på. Som bortförklaring till att den verkliga världen inte värms upp så snabbt som den enligt klimatmodellerna “borde” göra.
    Den verkliga förklaringen är att det inte finns någon extra värme, för att klimatmodellerna kraftigt överskattar växthusgasutsläppens klimatpåverkan. Ingen extra värme tas upp av världshaven, för det finns ingen extra värme, i verkligheten! Den extra värmen finns bara i klimatmodellernas fantasivärldar.

  9. En höjning av havsnivå med 20-60 cm är löjligt lite. Dessutom med den tid det tar så finns det gott om tid att åtgärda eventuella problem där de uppstår. Det vore mer praktiskt om Sverige använde “klimatpengar” till att fysiskt åtgärda problem där de uppstår än att köra hela Sveriges ekonomi i botten. Ironisk, att när insatser kommer att behövas, då kommer Sverige inte ha några pengar att bidra med.

  10. Vid stormar kan koraller dö. Jag har för mig att omkring 10 % av Stora Barriärrevet alltid är förstört av stormar, enligt Peter Ridd.

Comments are closed.