Aktiemarknaden har nog nyktrat till för “förnybart” !

S&P, Standard & Poor’s index för segmentet “Clean Energy”

S&P avser bara marknaden i USA, som börjat få problem med vinkraftinvesteringarna utanför östkusten. Från toppen i augusti har kurserna gått ner 20 %.

I Europa kan läget vara värre. De dominerande tillverkarna av vindkraft, både Vestas och Siemens-Gamesa, har rapporterat förluster och antalet påbörjade nybyggen har minskat i Sverige och Tyskland. I UK pågår en debatt om de gigantiska summorna, som skattebetalarna belastas med för vindkraften på Nordsjön.

Tillverkarna har aviserat stora prishöjningar på grund av stigande priser såväl på material som på komponenter. De har även haft enorma garantikostnader, som torde tvinga fram dyrare konstruktioner.

Inte längre “guld och gröna skogar”

“Investerarna” har all anledning att dra öronen åt sig.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Aktiemarknaden har nog nyktrat till för “förnybart” !

  1. Vindkraft är då en garanterad förlustaffär. Den kan aldrig dra in intäkter som täcker kostnaderna. I alla fall inte utan subventioner.

  2. Den “gröna omställningen” är inte lönsam. Tydligaste beviset är att vi ska vänja oss vid att vara fattiga och lyckliga (i vår 15-minuters stad).

    Har bakgrund i det s.k. näringslivet. Prio ett är vinst, prio två är vinst och prio tre är vinst. Om pengarna kommer från staten eller EU spelar ingen roll. Pengar in är bra. Så funkar nog allt företagande.

    Problemet är nog att aktiemarknaden har insett att det inte kommer komma pengar för evigt från staten/EU. De företag som är beroende av detta kommer försvinna samtidigt som subventionerna försvinner (eller när idiotprojekt typ Hybris läggs ned).

    Marknaden fattar att de statliga pengarna kommer ta slut. Då är “grön energi” en död fisk.

  3. På tysk TV dyker det ibland upp en färgglad annons med ett anti-kärnkraftsmärke i ena hörnet. Det handlar om ÖKOWORD AG som vill locka folk att köpa deras aktie, idag värd 42,80 Euro. I augusti 2021 var aktien värd 112 Euro.
    Lycka till! säger jag till de som är allergiska mot kärnkraft!

  4. Antar att Sture syftar på indexet “clean energy” och inte S&P-indexen generellt när det gäller enbart amerikanska bolag.

  5. Verkligheten gör sig påmind och blir dessutom allt svårare att förneka för alarmisterna i de WEF-styrda MSM-blaskorna o SVT (?).

Comments are closed.