Torsk o vindkraft till havs

Media lobbar flitigt för mera vindkraft till havs

(Bakom betalvägg. Upplösningen är inte tillräcklig för att texten skall vara läsbar.)

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

14 thoughts on “Torsk o vindkraft till havs

  1. # Thorleif
    Jag har aldrig sagt att USA är några änglar och vad de och EU håller på med kan man absolut ifrågasätta … att det förekommer fulspel på mer eller mindre samtliga arenor tror jag står klart för de flesta, allt från klimatpolitik till geopolitik, och att krig enbart är ett verktyg för den internationella politiken är intet nytt … men det var inte heller det som jag kommenterade.
    När vi kommer till storpolitiska konflikter så närmar vi oss dessutom det ämne som den här bloggen är ägnad åt – och då menar jag inte vetenskap utan det som brukar hänföras till politik.
    Det som brukar vara avgörande är vem som tjänar på det här? Eller i en specifik situation, vem tror sig tjäna på det här … ?
    Jag skulle inte bli särskilt förvånad om det skulle visa sig att du har rätt, men jag skulle inte vara beredd att sätta en slant på att du har det.

  2. Magma

    Med all respekt men har du tillräcklig historisk insikt i amerikansk ekonomi sedan t.ex 60-talet för att förstå det handelsmönster där japansk och tysk merkantilism mycket framgångsrikt utmanat de amerikanska företagens hemmamarknader? Givetvis även internationellt. Kina näste utmanare av amerikanskt kapital.

    USAs s.k demokrati bygger sedan länge på företagens (och dess ägare) kampanjfinansiering där Washington-träsket inkl CIA sedan betalar tillbaka via officiell och inofficiell (utrikes)politik.

    Betr NS så har man så långt möjligt i “tysk media” dolt att ett rör fortfarande är intakt och kan leverera gas. De amerikanska sanktionerna styr vilka snabbt kompletterades av EU-kommissionens. Rysk gas når Europa t.ex via Turkiet f.ö. samt via LNG men i mindre omfattning.

    Som sagt, USA som styr Europa via Nato har förhindrat tysk industripolitik med Ryssland. Ryssland naturligtvis inte ett militärt hot mot Europa i ett handelsinriktat scenario som pågått i drygt 20 år fram till invasionen av Ukraina (pga Nato). Kommunismen är ju som tur död i Ryssland medan marxismen istället växer i Europa via FN. Europa snarare ett offer för amerikansk sedvanlig hegemonistisk politik. Kina-relationerna kommer att bli avgörande för hur världsekonomin utvecklas framöver och dessvärre gäller det även vår privatekonomi.

  3. # Brutus
    ”Ryssarna har kran och kan stänga av när de vill. Och öppna kranarna när de vill. Det vore då helt ologiskt att spränga”
    Ryssarna kan självklart stänga när de vill och samtidigt bli skylda för avtalsbrott. Nu råder i stället osäkerhet om vad som hänt vilket passar Putler som hand i handske. Dessutom är avstängda leveranser till Europa ett ganska effektivt ekonomiskt vapen mot den Europeiska ekonomin vilket passar Putler ännu mer som hand i handske.
    Däremot så har jag hyfsat svårt att se vad Biden o USA har att tjäna på att slå undan fötterna på en allierad parts ekonomi …
    Det innebär inte att jag påstår att jag vet vad som hänt, men det mest logiska är att Putler öppnat en ekonomisk front mot Europa utan att ta på sig skulden för det … ungefär samma resonemang som att Putler hävdar att han inte startat krig mot Ukraina … och länge hävdade att han inte annekterat Krim …

  4. Rättelse: 08:08 ovan

    AFS skulle förstås vara AFD (obs! polling).

  5. Biden sa själv i en välkänd tv-intervjuv strax före sprängningen att man skulle se till att NS skulle “stängas”. På frågan om hur detta skulle gå till sa han bara ungefär “att vi har de medel som krävs”. Ett par dgr efter sprängning kom Blinken ut och annonserade ett gyllene tillfälle för amerikansk LNG-export! Dagen efter sprängningen öppnade Norge sin färdiga gas-ledning till Polen. S Hersh har dessutom redovisat de tydligaste bevisen för händelsen. Ukraina-spåret är naturligtvis en efterhandskonstruktion (konspirationsteori) som inte håller resursmässigt men sker för att flytta fokus från denna terrorist-händelse. Desssutom mot en “allierad”. Tyskland och Japan har alltid varit de största ekonomiska hoten mot amerikanska företag och nu som alltid gör man som man vill med de “fega” tyskarna som länge försökt etablera teknik-export till Ryssland (mot gas och andra råvaror). Den politiska ledningen i Tyskland patetisk vilket gör AFD till ett 20%-parti idag. “Trade not war” brukar det heta men EUs van der Liar var tidigare Tysklands försvarsminister och har nu gått i bräschen för krig i Europa. Vilka korrupta ledare. Scholz ett skämt!

  6. #Magma : Före sprängning : Ryssarna har kran och kan stänga av när de vill. Och öppna kranarna när de vill. Det vore då helt ologiskt att spränga. Man kan säga mycket om Putin, men korkad är han inte. Ukraina, Norge och USA har dock haft intresse av sprängning.

  7. #Göran
    Visst kommer det mycket tokigheter från USA o Biden-administrationen, helst när det kommer till det fiktiva kriget mot koldioxiden, men vad får dig att tro att det var någon annan än ryssen som sprängde gasledningarna?

  8. Goran: Det var nog Ukrainarna, vilt pahejade av Biden Administrationen som sprangde Nordsream I och II.
    Laste just har att John Kerry har utsatts for ett “Ethics Complaint” efter att i ett tal ha pastatt att 15miljoner manniskor per ar dor av Climate Change. Han har inga bevis for sitt pastaende. Kommer ihag denna charlatan sedan borjan av sjuttiotalet nar han ljog om sin tjanstgoring i Vietnam.

  9. USA och Norges sprängning av Nordstream hotar att döda allt marint liv i Östersjön. Med andra ord kan vi bygga hur många vindkraft vi vill i Östersjön utan att bry oss om fisken. Är inte det bra?

  10. Jag undrar vad Sebastian Hald Buhl vet något om fiske. Sebastianär “Country Manager for Sweden & Norway at Ørsted” men han kastar även ut näten i Vietnam. Han skriver på Twitter:
    “I was honored to deliver a speech on behalf of the #offshorewind sector, where I set out offshore wind’s ability to deliver significant economic benefits while providing domestic, competitive and reliable power.
    I also shared some key recommendations for how to successfully launch this new industry in Vietnam.

  11. När vindkraft diskuteras så är mättnadsgraden viktig att ta hänsyn till.
    När det blåser så finns det snabbt överskott av vindkraft så priserna sjunker.
    Låt Danskar försöka krama ut mer ur sina investeringar så de kanske kan exportera vinden till oss. Det finns ingen anledning att konkurrera med dem. Låt dem torska!

  12. Detta med anslutningskostnaden kommer att sätta press på Regeringen, misstänker att Von der Lyier kommer att uppvakta “Buschen” och lägga fram erbjudanden som är svåra att motstå. Vi får se hur det utvecklar sig.

    Det är märkligt att Regeringen inte går hårdare fram med ny kärnkraft, det är ju öppet mål med flera parker som har möjlighet att bygga nytt, eller?

  13. #UWb
    Du menar att Örsted ‘torskar’ så snart subventioneringen upphör? Enig, det ligger i ‘farans riktning’, dvs. faran för vindfläktsföretagens fortsatta existens.

  14. Var inte orolig, Örsted kräven att staten betalar anslutningen till land, vilket just nu inte kommer att ske.

Comments are closed.