H2GS tar malm i Kanada o Brasilien istället för Kiruna

H2 Green Steel planerar produktion av fossilfritt stål i Boden, © fuelcell

Stefan har upprörts över bråk mellan H2GS och LKAB:

H2 Green Steel importerar malm efter LKAB-bråk

H2 Green Steel är ett nytt ”grönt” onoterat bolag ägt av två svenska privatpersoner. Dess syfte är att bygga en fabrik vid Boden och producera näst intill fossilfritt stål i stor skala. De och Bodens kommun räknar med runt 1 500 personer för själva produktionen som startar om tre år. Fossilfritt stål ska tillverkas utan koldioxidutsläpp och med fossilfria energikällor. Omsättningen om sju år är tryggad till minst 18 miljarder svenska kronor.

Tekniken att ersätta kolet med vätgas finns redan genom produktion av vätgas medelst elektrolys av vatten och direktreduktion av syret från järnmalmspelletsen. Processen är mycket energikrävande och all el ska komma från ”grön el”, d.v.s. från sol-, vind- och vattenkraft. Alltså inte från kärnkraft eller koleldade elverk.

Och för att nå dit behövs, till första årets produktion i mindre skala, minst tre miljoner ton järnmalm. Detta finns 30 mil järnväg därifrån i Kiruna. Men i stället kommer H2 Green Steel att köpa detta på andra sidan Atlanten. Det blir många båtlaster, med förbrukning av många kubik dieselolja, som mig veterligen fortfarande anses vara fossilt bränsle. Tillräckligt med vinddrivna lastfartyg finns inte än.

Enligt Google skulle en personbil endast bli 2 000 kronor dyrare med fossilfritt stål.

Bakom denna rimliga fördyrning av bilen, rimlig för att rädda jorden från undergång, göm-mer sig kostnader i form av alla naturytor de tusentals vindkraftverken kommer att uppta på land; död åt miljontals insekter och tusentals fåglar; lågfrekvent buller och minskade fastighetspriser för de omkringboende; förstörda naturvärden som anses unika för Sverige; förstörda yngelplatser i haven; och kostnaderna för tänkt vätgasledning runt Bottenhavet. Därtill kostnaderna för elledningar till produktionsfälten, men nu verkar det som att vi elbetalande kunder kommer att slippa dem.            

Om dessa dolda kostnader läggs på bilköpet, kommer då inte det att bli olönsamt att köpa bil? Då kanske miljöaktivister får bra argument att rädda jorden? Och vänsteraktivister bra argument att vinsten av alla dessa våra skattepengar inte ska samlas hos två privatpersoner?

Och var gömde sig regeringen då avtalen gick LKAB förbi?

Stefan

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather