Flera bidrag för klimatet, och nya jobb för byråkrater

SVT 2023-08-25

Här några utdrag:

Med hjälp av förändrade odlingsmetoder beräknar Jordbruksverket att den årliga kolinlagringen på svensk åkermark kan mer än fördubblas, från dagens 0,6 miljoner ton till 1,4 miljoner ton koldioxid år 2045.

I år kan lantbrukare för första gången söka ersättning för att odla mellangrödor efter huvudskörden och hålla åkermarken bevuxen under en längre tid på året, och på så sätt lagra mer koldioxid.

Det verkar ha fungerat: åkerarealen för fång- och mellangrödor har fördubblats från cirka 70 000 hektar år 2022 till 164 000 hektar i år.

Sådana bidrag är en förutsättning för att fler lantbrukare ska odla kolsänkor, säger lantbrukaren Tomas Olsson utanför Eskilstuna.

+ – + – + – +

Klimatsmart och ökar “sysselsättningen”

Det finns förstås ingen politiker eller generaldirektör som kan motstå ett förslag som både är “Klimatsmart” och dessutom säkrar “Sysselsättningen” för den egna organisationen. Då spelar det ingen roll att det faktiskt inte behövs några “kolsänkor”. Det är ju BRA med mera koldioxid i luften.

Vi skattebetalare finner att vi får betala onödiga bidrag och den utvidgning av byråkratin det innebär. Sedan sitter vi fast i den oemotståndliga expansionen av byråkratin, som C. Northcote Parkinson analyserade för 70 år sedan. Den hittar alltid på nya uppgifter för den egna organisationen. Den kan mycket svårligen krympas. . .

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather