I Europa är svenskar minst oroade för ändrat klimat !

I alla länder är färre än 15 % beredda att avstå från kött i dieten

The Guardian redovisar en opinionsundersökning från YouGov avseende attityder mot föreslagna åtgärder mot “klimatkrisen”. I sju länder har fler än 1.000 personer svarat på frågorna. Länderna var:

  • Storbritannien
  • Frankrike
  • Tyskland
  • Danmark
  • Sverige
  • Spanien
  • Italien

Här några utdrag ur artikeln:

2023-05-02, The Guardian:

Many Europeans want climate action – but less so if it changes their lifestyle, shows poll

(Många européer önskar aktion mot klimatet – men mindre angelägna om det ändrar deras livsföring, visar en opinionsundersökning)

I alla undersökta länder var en stor majoritet – allt från 60 % i Sverige, 63 % i Tyskland och 65 % i Storbritannien till 77 % i Spanien, 79 % i Frankrike och 81 % i Italien – mycket eller ganska oroliga för klimatets förändring och dess effekter.

+ – + – + – +

Sverige ligger alltså tydligt lägst, trots den dagliga starka propagandan för allt “klimat-smart”. Kan det vara så att många börjar ifrågasätta tjatet ?

+ – + – + – +

Mellan 40 % (Danmark) och 56 % (Storbritannien, Spanien och Italien) av de tillfrågade skulle gärna avstå från engångsartiklar i plast, medan mellan 63 % (Sverige) och 75 % (Spanien) skulle stödja ett statligt förbud mot dem.

Det fanns ett ganska solitt stöd – från 28 % i Tyskland till 43 % i Italien – för idén att begränsa kött- och mejeriintaget till två eller tre måltider i veckan; mellan 24 % (i Storbritannien) och 48 % (i Italien) skulle stödja lagstiftning om detta.

Ännu mer radikala förslag, som att frivilligt inte äta kött och mejeriprodukter och skaffa färre barn än man skulle vilja, stöddes av mellan knappt 10 % (Tyskland) och 19 % (Italien), respektive 9 % (Tyskland) och 17 % ( Italien).

En höjning av bränsleskatten och lagstiftning som direkt förbjuder produktion och försälj-ning av bensin- och dieselbilar, var dock inte populära. De som motsatte sig att betala mer bränsleskatt var fler än dem som var för i alla länder. På frågan vad de tyckte om ett förbud mot fossilbränslebilar, var det bara i Spanien och Italien som fler människor accepterade idén än motsatte sig den – med motståndet i länder som Frankrike och Tyskland, på mer än 60%, nästan dubbelt mot stödet för idén.

+ – + – + – +

Gå gärna till artikeln som har två illustrationer till de omfattande resultaten. Generellt verkar svenskarna vara mer realistiska än de flesta andra. Hur är det möjligt med den ständiga, högljudda propagandan för “klimatkrisen” i alla etablerade mediakanaler ?

Är svensken förståndigare än de andra ?

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather