Leif Östling: Tydlig analys av skattenyttan, grönt stål

Leif Östling föreslår att väljarnas skattenytta skall analyseras för varje ökning av statens utgifter

Han har skrivit en debattartikel i Dagens Industri:

2023-11-10, DI, Dagens Industri, Leif Östling:

Armkrok in i fördärvet

Näringslivet ropar nu på satsningar för att få fart på Sverige. Krav riktas på regeringen att öka skuldsättningen. Finansiella medel ska skjutas till för att genomföra vissa utpekade viktiga investeringar, som det nu mycket ”heta” koldioxidfria gröna stålet, skriver Leif Östling, ordförande Kommissionen för skattenytta.

När politiken och näringslivet börjar gå i armkrok och gemensamt ropa på behovet av att trycka in mer pengar i det offentliga systemet finns det all anledning för medborgarna att se upp. Det är deras pengar det handlar om. Om satsningarna ska kunna genomföras på ett seriöst och ansvarsfullt sätt krävs att effektiviseringsperspektivet också får en framträdande plats. 

Nu har vi i stället hamnat i det dubbla tunnelseendets dilemma. Varken politiken eller näringslivet förmår lyfta blicken. Resultatet blir ett fortsatt gigantiskt slöseri med våra skattemedel.

. . .

Varför inte ta tillfället i akt att nu införa ett effektiviseringskansli i finansdepartementet som har till uppgift att granska varje utgiftsökning ur ett skattenyttaperspektiv. Används befintliga medel på området effektivt? Eller riskerar vi att bara kasta goda pengar efter dåliga? Utan ett sådant ”motvallskansli” riskerar vi nu att en armkrok mellan regeringen och näringslivet bara leder oss in i ett ekonomiskt fördärv.

Leif Östling

Ordförande Kommissionen för skattenytta

+ – + – + – +

Leif Östling är en mycket “tung” röst i debatten. Läs hela artikeln på DI genom att klicka på den röda rubriken.

Som mångårig chef för Scania har han bevisat sin världsklass av erfarenhet, omdöme och kompetens genom att lotsa företaget till en av de allra främsta platserna bland tillverkare av lastbilar.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Leif Östling: Tydlig analys av skattenyttan, grönt stål

  1. Det finns idag rätt många PK -chefer för industriföretag, som ‘jamsar med’ i den s.k. ‘gröna omställningen’. Eftersom den industriella omställningen affärsmässigt inte klarar sig på egen hand, efterfrågas exekutiva åtgärder från det allmänna, riktade åtgärder eller ‘satsningar’ finansiellt, betalda av skattebetalarna. Leif Östlings förslag/initiativ är ett svar på detta.
    Bättre vore att öka andelen kompetetenta företagsledare som chefer för viktiga industriföretag. Själv saknar jag t.ex. framlidne Curt Nicolin, som drev effektivitetsorientering i alla företag, där han hade exekutiva och konsultativa roller. Själv har jag personlig erfarenhet av hans briljanta affärsorientering.

  2. Anledningen till att Leif Östling och P.O.Eriksson mfl. inte kommer fram i debatterna är att då skulle alla dessa vansinnesprojekt med vindkraft, grönt stål och elbilar inte ha någon framtid när det blir känt att det är skattebetalarnas pengar som finansierar detta. Nuvarande Scania chefen vill höja drivmedelspriserna rejält för att Scania ska kunna sälja sina ellastbilar, med nuvarande drivmedelspriser är inte ellastbilar ett alternativ. Vem ska betala, jo skattebetalarna får betala i slutänden då all konsumtion blir mångdubbelt dyrare.

  3. Länge hölls Scania som lastbilarnas främsta. Inte minst med Lean-konceptet: Kaizen (ständig förbättring), Andon (stanna och rätta till så fort något går fel) och Genshi Genbutsu (gå och se efter själv). De accepterade inga fel alls utan förbättrade ständigt produkterna så att en ny (nästan) alltid hade något nytt. Dyra men bra och lönsamma lastbilar tack vare hög driftsäkerhet utan fel. Tveksamt hur det är nu.

  4. En annan mycket ”tung” röst, som dock har förbjudits att delta i debatten av PK följsamma personer inom näringslivet och IVA är PO Eriksson. Han var tidigare bland annat chef för Sandvik, ledamot i Volvos styrelse och styrelseordförande för Svenska Kraftnät. Lyssna på en intervju med honom I SwebbTV:

    https://swebbtv.se/w/68T9aCjUzN5abMF3RNKMVN

  5. Håller helt med, varför tar man inte till sig en sådan persons kompetens. Han är ju trots allt huvudpersonen bakom Scania’s succé inom lastbilar / bussar.

  6. Ja, alla stolleprojekt bör synas och uppmärksammas av kloka, verkligt erfarna och kompetenta personer som Leif Östling!

Comments are closed.