Hållbart flygbränsle – SAF !

Kommer kraven på SAF, Sustainable Aviation Fuel, att leda till flygets undergång i aftonsolen eller dess välgång i morgonrodnaden ?

“Bioenergitidningen” hade i sitt senaste webb-nummer en artikel om resan mot ett ”fossilfritt” flyg.

Egentligen är flyget redan i dag fossilfritt då flygfotogen tillhör gruppen kolväten, CxHx, som som hela tiden nybildas i Jorden inre, vilket vi tidigare behandlat här på Klimatsans. Att kalla petroleumprodukter “fossila” är en del av den så kallade klimatforskningens ge-nerella förljugenhet. Under inbillningens makt vill man byta ut redan förnybar flygfotogen, som inte får kallas “förnybar”, mot det dyrare flygbränslet SAF, som får kallas “förnybart”.

Ingvar Åkesson saxar lite från artikeln:

+ – + – + – +

2023-11-27, Bioenergi, Joline Ekman:

Så kan flyget bli grönare

  • Den svenska flygbranschen har genom Fossilfritt Sverige satt upp ett mål om fossilfritt inrikesflyg 2030 och att alla flyg som startar på svenska flygplatser, år 2045 ska vara fossilfria.
  • Det står också klart att EU-parlamentet ställer sig bakom förslaget att införa en kvotplikt för flyg som avgår från flygplatser inom EU. Från och med år 2025 ska minst två procent av flygbränslet vara ”hållbart”. Därefter ska andelen förnybart öka vart femte år.
  • År 2030 ska bränslet innehålla sex procent förnybart jetbränsle, år 2050 ligger andelen på 70 procent inom EU. Totalt beräknas åtgärderna minska flygets utsläpp med två tredjedelar på 25 år, jämfört med om vi skulle fortsätta flyga som i dag.
  • Sedan 2021 omfattar den svenska reduktionsplikten också flyget. Det innebär att 2,6 procent av jetbränslet som säljs i Sverige måste ha lägre klimatpåverkan än ett ”fossilt” bränsle.
  • Bränsleleverantören har i dag svårt att hitta ”hållbara bränslen” till ett pris som matchar pliktavgiften och därför väljer flygbolagen kanske hellre avgiften än ett fossilfritt bränsle.
  • Från år 2025 föreslår Energimyndigheten att Sverige ska övergå till EU:s kvotplikt, istället för Sveriges reduktionsplikt. Skillnaden mellan dessa två är att EU:s kvotplikt blir ett lagkrav och att bolagen som inte uppfyller det tvingas betala en straffavgift och beordras överprestera året därpå.
  • Flygskatten har sedan 2018 inbringat över fem miljarder kronor till stadskassan. Under 2024 väntas den ge ytterligare 1,83 miljarder kronor av dessa pengar går inte en krona till flygets klimatomställning. Inte heller de 70 miljoner kronor som betalas in i pliktavgifter.
  • I dag kostar biojetbränsle cirka 20.000 – 30.000 kronor mer per ton, jämfört med ”fossilt jetbränsle” såsom flygfotogen.

Vi har behandlat detta i en tidigare post: “Hållbart bränsle för flyget”

Vi ser att det nya flygbränslet (SAF) ger ca 48% ökad vikt för lika energimängd, MJ/kg samtidigt som det kräver ca 65% större förvaringsvolym för lika energimängd, MWh/m3.

prisskillnaden blir då 20.000 – 30.000 / 0,48 eller ca 41.700 – 62.500, mer för samma energimängd.

Några funderingar

Kommer de internationella flygbolagen att över huvud taget att tanka sina flygplan inom EU?

Kommer EU:s flygbolag att överleva? SAS har redan ”lämnat in”.

Ingvar Åkesson

+ – + – + – +

Men vad värre är

Inbillningen är global:

+ – + – + – +

2023-12-01, Energinyheter, markku björkman :

Global enighet om klimatsmartare flygbränslen 

Internationella civila luftfartsorganisationen (ICAO) har nyligen under en högnivå-konferens i Dubai kommit överens om att öka användningen av miljövänligare flygbränslen. Målet är att uppnå klimatneutralitet inom flygbranschen senast år 2050.

Deltagarna på konferensen enades om att främja användningen av hållbara flygbränslen och andra renare energikällor. Förhoppningen är att dessa åtgärder ska bidra till att minska koldioxidutsläppen från flygtrafiken med fem procent fram till 2030, jämfört med ett scenario utan dessa bränslen. Detta mål är globalt och icke-bindande.

+ – + – + – +

Jo-jo: Globalt och icke-bindande ! !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Hållbart flygbränsle – SAF !

  1. Någon som vet om det finns några avgaskrav på flyget? mäts det varje år som på bilar ? Vad jag vet så släpps det ut helt orenat, man jag kanske har fel?

  2. “jetbränslet som säljs i Sverige måste ha lägre klimatpåverkan än ett ”fossilt” bränsle.”
    Trodde i min naivitet att det var CO2 som var “klimat boven” men tydligen är det bara ursprunget som avgör.
    Detta visar sig lite längre ner i artikeln
    “Vi ser att det nya flygbränslet (SAF) ger ca 48% ökad vikt för lika energimängd, MJ/kg samtidigt som det kräver ca 65% större förvaringsvolym för lika energimängd, MWh/m3.” där man tydligt och klart säger att för att få samma mängd energi så krävs nästan dubbla vikten och volymen vilket i slutändan borde innebär större mängd CO2 i atmosfären, eller?

    Måste vara en speciell sort av dumhet som styr alarmisterna de verkar ha missat mycket under sin skolgång, eller de kanske som Greta skolkade en stor del av tiden och framför allt när naturvetenskapliga ämnen avhandlades.

  3. Göran

    Jo jag inser att flygbranschen är liten och att de inser riskerna att inte få trafikera väst. Frågan jag försöker närma mig handlar om motorslitage och lönsamhet om flyget återgår till den gamla strukturen där färre har råd.

  4. De flesta flygbolag har väl hakat på klimatbluffhysterin, så i princip får de väl skylla sig själva när de utrotar sig själva.

    Det är tråkigt att vi vanliga människor inte kan flyga i framtiden, men det är det som är planen. Ven behöver flyga i 15-minuters-stad?

    Tänk på att det kommer alltid vara någon annan som bestämmer över vad som är lämpligt för dig, och denna annan kommer för det mesta vara någon som är mindre intelligent är du.

  5. Klart att öst och globala syd inte förbinder sig likt väst men den stora frågan handlar om USA kontra Kina/Ryssland och Indien och hur dess relationer utvecklas. Handelshinder inom allt flera branscher riskerar större och större välfärdsförluster.

    Hur avser man motivera konkurrensbegränsande åtgärder mot utländska flygbolag betr startbegränsningar/höjda landningsavgifter etc?

    Ökar riskerna för motorfel eller livslängd för flygmotorer? Inte bara högre kostnader utan även haveri-incidenter?

    C-19 har redan dramatiskt ökat risken för pilot-bortfall pga av bl.a hjärtfel (förändrad syrenivå/tryck).

  6. “Den svenska flygbranschen har genom Fossilfritt Sverige satt upp ett mål om fossilfritt inrikesflyg 2030 och att alla flyg som startar på svenska flygplatser, år 2045 ska vara fossilfria.”
    Ska den svenska flygbranschen läggas ned 2030?
    Hur ska besökarna på COPxx ta sig dit?
    Sunt förnuft är en bristvara i Sverige, EU, FN.

Comments are closed.