Vindkraften i Danmark

Figur 1. Officiell statistik trumpetar ut nytt rekord för elproduktionen från vindkraft

Detta har svenska anhängare av Miljöpartiet upprepat under året: Det är ju “nära 50 %”. Men det är Fake-News så som visas nedan:

Figur 2. Tabell över vindkraftens energiproduktion 2017 och 1:a halvåret 2018, Søren Kjærsgård

Med “Useful Wind” avses den energi som levererades till Danmark. År 2017 svarade vindkraften således inte för 44 % av belastningen utan för 37 %. 

Första halvåret 2018 var siffrorna 39 och 31 procent, mindre än en tredjedel “nyttig” el . Skillnaden var överskott, skräp-el, som fick exporteras billigt. En gång var priset per kWh 3 öre, men 29 öre, då elen efter några timmar måste köpas tillbaka. Vindkraft ger nyckfullt endera för lite el eller för mycket, aldrig pålitligt ”lagom”.

Figur 3. Elprisernas beroende av satsningarna på “förnybart”, Katternö.

Våra politiker är okunniga, vilket politiker måste tillåtas vara, så att ”vem-som-helst” kan bli politiker. Men det fritar dem inte från skyldigheten att underrätta sig om fakta i frågor de har att besluta om. När det gäller vindkraft, drabbas de av ”beröringsångest”. De vågar inte höra på beskrivningar av faktiska förhållanden, ex.vis att det kan vara vindstilla samtidigt i hela Europa. Varje mölla måste således ha back-up av ”pålitlig” el till sin fulla kapacitet. Men politikerna blundar för idiotin i denna dyra fördubbling av kapaciteten.

Självklart får det följden att elpriserna blir höga. Men konstigt nog lider politikerna  i alla partier av ”fakta-resistens”.

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Vindkraften i Danmark

  1. Det skal bli interessant å se hva som skjer i Danmark når Sverige stenger flere av sine atomkraft anlegg de nærmeste årene. Denne kraften har jo vært helt avgjørende for å unngå å stenge nettet helt. Men når Sverige ikke har et lite overskudd å selge så er det jo tomt. Tyskland er også tom for kraft når det ikke blåser nok. Det blir vel oss i Norge som kan skru opp prisen på vår vannkraft, for å holde Danmark med elektrisk energi.

    Løsningen på sikt er vel at danskene gjør slik som Finland og igangsetter bygging av atomkraft, men det tar mange år fra tegnebordet til noe som leverer strøm.

Comments are closed.