Kommunal klimatavgift går till Kammarrätten

Kristianstads kommun har beslutat om en avgift på kommunens resande om de använder fossila bränslen. De skall använda elbil, tåg eller cykel.

För ett år sedan beslutade Kristianstads kommunfullmäktige att införa klimatväxling. Det innebär att kommunala förvaltningar och bolag måste betala en avgift för varje resa som politiker och anställda gör i tjänsten.

Avgiften för en flygresa blir 15 procent av totalkostnaden. Resor med bensin- eller dieseldriven bil blir fem procent. Tar man tåg, cyklar eller promenerar blir kostnaden noll. Pengarna går till en klimatfond som kan användas för åtgärder som ska minska klimatpåverkan i de kommunala verksamheterna.

Detta överklagades av tre av våra medlemmar till Förvaltningsrätten i Malmö med hänvisning dels till att det sakliga underlaget var felaktigt och dels till att klimatfrågan inte är en kommunal angelägenhet.

Förvaltningsrätten avvisade överklagan, men beslutet togs av två nämndemän med politiskt förflutet mot invändningar från den juridiskt bildade domaren.

Överklagan gick vidare till Kammarrätten i Göteborg, med hänvisning dels till nämndemännens jäv, de hade i sin tidigare politik argumenterat för liknande åtgärder, och dels till kommuners befogenheter.

Kammarrätten har nu beviljat prövningstillstånd för frågan om kommunen har överskridit sina befogenheter.

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather