Detta sekels utsläpp

Figur 1. Utsläppens utveckling i Tyskland USA och Kina

Förändringarna fram till 2017 är följande:

Tyskland: – 12 %

EU -15 %

USA -11 %

Kina + 175 %, nära en tredubbling

Graferna här baseras på en sammanställning av data från Bundesministerium für Wirtschaft und Energie, BMW, motsvarande vårt näringsdepartement. Skriften finns här.

Data kommer från egna tyska källor samt British Petroleum och IPCC. Jag utgår från att de återges korrekt.

Figur 2. D:o jämfört med hela världens utsläpp

Hela världens utsläpp har ökat med 42 %

Figur 3. Människans utsläpp i blått jämförda med IPCC:s uppskattning av den naturliga omsättningen av koldioxid.

Uppskattningen är naturligtvis högst ungefärlig.

Människans utsläpp beräknas ha ökat från c:a 3 % till c:a 4,5 % av de naturliga ”utsläppen”. Omsättningen kan inte ha varit konstant under så lång period, men grafen ger en uppfattning av proportionerna mellan mänsklig och naturlig påverkan.

Jag har svårt att föreställa mig hur 4,5 % skulle kunna påverka klimatet, medan de 95,5 % inte skulle göra det. Hela idén att våra utsläpp skulle påverka klimatet förefaller absurd även sedd på detta sätt.

+ – + – + – +

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Detta sekels utsläpp

  1. Man måste fråga sig hur vi med våra 4-4,5% utsläpp av CO2 av totalen av vad naturliga processer genererar kan öka andelen CO2 i atmosfären med 120 ppm på drygt 160 år? Finns det någon annan förklaring? Har även de naturliga utsläppen ökat?

    Enligt borrkärnor från Antarktis och Grönland ger vid handen att CO2 halten låg på 265 ppm för 11 500 år sedan samtidigt när temperaturerna började stiga kraftigt sjönk CO2 halten ner till under 260 ppm 4 000 år senare. Då steg kurvan långsamt uppåt för att nå 280 ppm vid förindustriell tid. Det är i modern tid ökningen blivit kraftig med som jag nämnde 120 ppm på 160 år. Vi är nu uppe i 410 ppm.

    Hur är det möjligt med vårat ytterst begränsade tillägg till naturens egna utsläpp. Är det något forskarna missat, beror det på att mätningar i borrkärnor är otillförlitliga eller finns det någon annan förklaring? Utöver det har vi haft perioder med betydligt varmare klimat tidigare i vår nuvarande interglacial, utan att halten CO2 påverkats av det. Under den varmaste perioden för 8 000- 3 500 år sedan började CO2 halten sakta stiga, möjligtvis en effekt av varmare hav som gasade ut mer CO2 än de absorberade.

    Med ledning av äldre data ser det i vart fall inte ut som om CO2 halten har någon större betydelse för temperaturerna. Snarare att CO2 halten följer efter skiftningar i temperaturerna som beror på andra saker. Solens cykler och andra cykler i vårt solsystem kanske även i vår egen galax.

  2. Svaret är från den 5/2-18 och Sture och Lars skrev ett svar på den men svaret togs aldrig in. NT i ett nötskal.

  3. Det går bra att läsa utan att vara prenumerant, jag läser just nu. Rensa cookies och cacheminne och testa.

  4. Tack Roland !

    MEN, jag är inte prenumerant, så jag får inte läsa. Kan du skanna och mejla ?

Comments are closed.