AB:s 91 forskare känner inte till klimatets historia

Många av våra hällristningar härstammar från den rika Bronsåldern

Det var betydligt varmare än nu under Bronsåldern, då vindruvor sägs ha växt ända uppe i Mälardalen. Värmen innebar således ingalunda någon nackdel eller katastrof, utan istället en välsignelse med rika skördar, grunden till en högkultur både här och runt Medelhavet.

+ – + – + – +

I Aftonbladet den 15 mars kräver 91 forskare ”politiskt ledarskap” mot ”det hot som klimatförändringarna utgör”. De fruktar att situationen kan ”bli högst kännbar för dagens unga och … katastrofal för deras barn”.
För denna varning hänvisar de till ”klimatforskarna” och ”FN:s klimatrapport från i höstas”. Själva är de nämligen varken klimatforskare eller ens naturvetare utan främst samhälls- och beteendevetare. De utgår okritiskt från FN:s klimatpanel IPCC som gällande sanning.
Det får dem att tro att atmosfärens halt av koldioxid styr Jordens klimat och att tillskott av koldioxid från mänsklig verksamhet skulle medföra farlig uppvärmning. De menar att mänskligheten måste sänka CO2-halten genom att minska sin förbränning av kolhaltiga ämnen.
Tyvärr missar de att tidigare eror varit 5-10 grader varmare än nu och haft både flerfalt högre CO2-halter och rikare växt- och djurliv än nu.
De missar att Jordens varmaste period sedan senaste istid var för 9-6.000 år sedan. De missar också att bronsåldern, romartiden och högmedeltiden var minst lika varma som nu – och att den tidiga antiken, tidig medeltid och Lilla Istiden var kallare.
Under Lilla Istiden rådde periodvis missväxt, nöd och svält. År 1697 anses runt 100.000 personer ha dött av svält i Sverige och 80.000 i Finland.
De missar vidare att varma hav gasar ut koldioxid. Välkommen uppvärmning (återhämtning) sedan Lilla Istiden har värmt haven, som gasat ut mer koldioxid. Mer värme och koldioxid har gynnat växtlighet och skördar. Sedan 1930 har världens skördar ökat mer än fem gånger. Fler har fått det bättre. Färre lider nöd och svält.
Detta borde rimligen glädja samhälls- och beteendevetare. Men nu är Solens magnetiska aktivitet åter lika låg som periodvis under Lilla Istiden utan solfläckar och med mindre skyddande solvind mot inkommande kosmisk strålning. Det kan bilda fler kylande moln och leda till kallare klimat framöver.
Inget att se fram emot – men väl att planera för!
Tege Tornvall

nätverket Klimatsans

+ – + – + – +

Riktiga forskare ser som sin första plikt mot sig själva och vetenskapen att ta reda på fakta hos sina källor. Det har dessa 91 undertecknare inte gjort. Denna samling kallar sig “forskare”, men har inte förstått vad “vetenskap” innebär. Sådan låssevetenskap kallas “pseudovetenskap” av vetenskapens store filosof Karl Popper.

Här uttalar de sig om politik och använder titeln “forskare” för att ge tyngd åt sina åsikter. Men de är lika vilseledda av media som en stor del av allmänheten är. AB visar sin bristande kompetens genom att ge okunniga akademiker särskild uppmärksamhet.

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “AB:s 91 forskare känner inte till klimatets historia

  1. Att de litar på IPCC gör dem knappast till pseudovetenskapare. De är förmodligen hederliga och möjligen vilseförda.
    Vi behöver inte göra världen mer svartvit än den är.

  2. Inte i Sverige eftersom vi har landhöjning. Under den lilla istiden växte glaciärerna till så då sbönk förmodligen havet något.

  3. Det jag saknar bl.a. i debatten är havsnivåns förändring över tiden. Denna beror ju på landhöjning och temperatur. Under bronsåldern borde därför havsnivån vara betydligt högre än nu.

Comments are closed.