Klimatfrågan lyfte nytt parti i Nederländerna

Valaffisch för partiet FVD, ”Forum van Democratie”, som 20/3 vann stora framgångar i regionvalen i Nederländerna

Det var enda parti, som protesterade mot klimatpolitiken, vilken blev en huvud-fråga på flera håll. De krävde omedelbart stopp på ”ogenomtänkta” klimatlagar och de hundratals miljarder, som betalas för ”absurda åtgärder” utan verkan på klimatet. De vill också få kontroll på invandringen och minska elkostnaderna.

Regionvalen motsvarar ungefär våra landstingsval. Liksom vår första kammare en gång utsågs av de olika landstingsfullmäktige, utses Nederländernas Senat av regionerna. Det nya partiet Forum för Demokrati hade 2 mandat i Senaten. I flera regioner har partiet nu vunnit en jordskredsseger och blivit största eller näst största parti, vilket väntas ge 12 av Senatens 75 mandat. Det skulle innebära att sittande regering förlorar sin majoritet.

Det viktiga i ett Europeiskt perspektiv är att klimatets fakta inte längre kan mörkas av media. Allmänheten kommer att få höra att klimathotet är en bluff och samtidigt få bevis för att så är fallet. Det kommer inte att kunna begränsas till Nederländernas gränser utan även nå oss.

Det är naturligtvis en chock för ”etablissemanget” att så stor del av allmänheten inte längre tror på klimathotet. Det påverkar säkert även svenska politiker. Nu är frågan således bara: Hur lång tid tar det innan vändningen är här ?

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather