Korallerna växer och med dem öarna i söderhavet

Korallön Tetiaroa, Tahiti

En ganska typisk atoll med en lagun i mitten. Deras ursprung är ofta en vulkan, som stiger upp ur vattnet. Koraller parkerar sig på dess sidor och växer upp mot ljuset och i sidled.

Så småningom sjunker vulkanen tillbaka och försvinner under ytan. Men korallerna har hunnit växa runt omkring, så de når ytan i en ring runt den försvunna vulkanen. En lagun bildas i mitten. Generation efter generation av koraller dör och deras skelett bildar grus , som stormar spolar upp på stränderna, så att öarnas areal ökar.

Våra tre senaste miljöministrar har hållit sig så okunniga att de i decennier har larmat om att söderhavsöarna skulle översvämmas av stigande hav, fast inga som helst data tyder på det. Isabella Lövin vägrade ta emot en färsk rapport med mätningar på flera av Fijis öar, som visade att havet inte stiger alls där.

Universitetet i Auckland, Nya Zeeland, har systematiskt flygfotograferat flera ögrupper sedan 50-talet. De konstaterar att fler öar växer än krymper.

Lars Kamél gör en mycket gedigen beskrivning av korallöar och deras tillväxt med data ända från Charles Darwins expedition. Rekommenderas !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather