En global klimatkris skapad av människor

Figur 1. Stefana Hoti, MP, kommunalråd i Malmö, hade en artikel på debattsidan i Sydsvenskan den 1/10.

Rubriken var:

”Ta ett helhetsgrepp om klimatfrågorna i Malmö stad”

(Klicka på den röda texten så kommer du direkt till artikeln.)

Kevin Benn skrev följande replik, som Sydsvenskan inte vill ta in:

Stefana Hoti, MP Malmö, presenterar ett klimatpaket med instruktioner till Malmös politiker, näringsliv och invånare om vad som behöver göras, för att den globala uppvärmningen ska hålla sig på högst 1,5⁰C.  Paketet består av en koldioxidbudget, som lägger ribban för kommunens utsläpp av gasen, utifrån vilken man kan införa klimatmål. Ett klimatråd ser då till att budgeten och målen hålls, och kommunen backar upp med information och praktiska verktyg. Och det är bråttom: klimatförändringen är en global kris som är skapad av människor. Den behöver lösas här och nu. Med MPs politiska vilja och handlingskraft ordnar det sig.

Det låter så klokt och självklart – alla vet att vi har skapat en akut klimatkris, så det är bra med en handlingsplan, för att snabbt avstyra den. Det är bara det, att detta är vad IPCC grundades för att berätta, och det som medierna oförtröttligt basunerat ut: våra fossila bränslen är en klimatbov. Hur ska vi vanliga medborgare tro något annat, när vi inte hör något annat?

Av ett miljöparti värt namnet förväntar man sig däremot en mycket skeptisk inställning till en så snäv teori. Man behöver inte leta många sekunder på internet, innan man hittar mängder med forskningsrapporter som falsifierar CO₂-hypotesen, som ger stöd och belägg för andra faktorers klimatpåverkan, och som inte finner att dagens klimat överskrider gränserna för den normala variabiliteten.  Vill man höra en sådan rapport på första hand, behöver man inte åka längre än till the Sun-Climate Research Center i Köpenhamn. Där basar Professor Henrik Svensmark, som har ägnat sitt forskarliv åt att undersöka hur kosmisk strålning påverkar molnbildning och därmed jordens temperatur.

Figur 2. Korrelationen är god mellan inkommande kosmisk strålning, röd upp-och-ner-vänd kurva, och havstemperatur, svart.

Eller varför inte bjuda in denna världsledande klimatforskare till Malmö, en stad som är stolt över sitt engagemang för klimatet och miljön?

Svensmark ges ingen plats på den offentliga scenen. Jag hörde honom tala på en internationell konferens i Mölndal våren 2017, då han precis rett ut de sista felande länkarna i sin teori. Varken MP eller något annat parti var där, lika litet som medierna. Men han finns likväl, och hans forskning måste beaktas.

I dagarna har 500 framstående forskare och yrkesmänniskor skickat ett brev till FNs generalsekreterare Antonio Guterres under rubriken Det finns inget klimatnödläge. De skåpar ut IPCCs datamodeller som värdelösa och insisterar på att klimatpolitik baseras på ”sund vetenskap”. De förordar en debatt på högsta nivå, där ledande klimatforskare från båda sidor får komma till tals.

Jag hoppas att MP och alla de andra partierna besinnar sig ett tag och fattar att det inte längre är hållbart att prata om en klimatkris.

Sund klimatpolitik kräver en sund och skeptisk inställning till ALL tillgänglig vetenskap. Utan den har vi en kris för demokratin.

Kevin Benn

+ – + – + -+

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather