Varför subventionera var tredje ny bil ?

Full tank nästan gratis lovade man. Numera finns butiker som lovar laddning alldeles gratis.

2020-03-19 Nerikes Allehanda

När tar svenska folkets tålamod slut med all galen klimatpolitik? De mer vettiga går ju sällan på gatan med protestplakat.

Riksrevisionen är en myndighet, som granskar hur det handskas med skattemedlen. För andra gången kommer de med kritik av klimatpolitiken, som borde stjälpa regeringen på studs.

Nu handlar det om målen med fossilfria transporter redan 2030. Riksrevisionen konstate-rar, att hittills har det kostat 13 miljarder kronor. Utan samhällsekonomisk analys. Utan någon pejling på koldioxidminskning och om kostnad per ton är rimlig. De frågar också varför förmånsbilar ska ha 40 procent mer bidrag för samma bil än en privat köpare av en likadan bil. Konstaterar att det är dyrt och ineffektivt.

Isabella Lövin försvarade sig i TV4 efter bästa förmåga. Som inte är imponerande. Hon sa att bonus / malus inte kostar skattebetalarna något! Så när blev bilskatten en icke-skatt?

Kom ihåg MP-politiken med etanolfiaskot. Det bestående resultatet blev  mackdöden på glesbygden. Framgången för nuvarande system menar hon visar sig genom att 40 procent av nyregistreringen nu är laddbara bilar. Men för de 13 miljarderna har vi nu 1,7 procent supermiljöbilar i trafik. Om man nu vill diskutera procentsatser så kan vi passa på att räkna de 40 procent av elbilarna, som snabbt exporteras främst till Norge.

Eller tidigare lågbeskattade snåla dieselbilar, som plötsligt inte får användas inne i stan.

Vi såg det inte komma med modernt språkbruk. Att vi har rejäla bidrag för att köpa en elbil och Norge har rejält förmånliga villkor för att äga, det hade vi ju ingen aaaning om. Så vi hjälper Norge med omställningen också genom att en stor andel av elbilarna exporteras dit så snart det är tillåtet.

Vill folk ha det så här ?

Hur kan någon försvara att 84 procent av bidragsbilarna går till Stockholm, Göteborg och Malmö? 16 procent delar vi andra på, som inte har promenadavstånd till tunnelbana och buss. Och vill  vi köpa en ny bil som fungerar utanför storstadsregionerna så är skatten på en vanlig Volvo 25 000 kronor på tre år.

En myndighet totalsågar en hysterisk, ryckig och dåligt underbyggd politik. Det är ovanligt med så tydlig kritik. Solpanelstödet har kritiserats av Riksrevisionen på samma grunder. Brist på konsekvensanalys av kostnader och nytta. Svenska Kraftnät levererade en lika brutal sågning som remissvar till utredningen om att bygga 100 TWh vindkraft.

Om ni tror att det inte kan bli värre har ni fel. Nu är snart proposition 2019/20:65 “En samlad politik för klimatet – klimatpolitisk handlingsplan” på riksdagens bord.  En lista med 132 klimatlagsåtgärder. Att en riksdagsmajoritet skulle köra över regeringen i den frågan är nog inte att hoppas på, av följdpropositionerna att döma.

Lite positiva fakta att ha med sig när vi drabbas av mediernas självpåtagna folkbildningsroll. Sveriges årliga koldioxidutsläpp är 41 miljoner ton. 0,11 procent av de globala. Den svenska skogen tar upp lika mycket netto. Vårt globala bidrag är därför noll. Skogen gör bättre nytta som koldioxidsänka än som biobränsle!

Hur länge räcker folkets tålamod? Hur länge accepterar vi att inkompetens genomsyrar så viktiga framtidsfrågor?  Hur  mycket tjafs om ett par extra miljarder till välfärden kan vi ha och inte tala om att vi möjligen kommer att betala mellan 12 och 20 miljarder per år till FN:s Gröna Klimatfond? Enligt Parisavtalet.

Evert Andersson

Fri debattör

+ – + – + – +

Grotesk logik

Isabella Lövin avslöjar en grotesk logik eller snarare “avsaknad av logik”. Hon hävdar att bonus / malus inte kostar skattebetalarna något.

Således: Hon lurar folk att köpa bilar de inte tycker är värda pengarna med en bonus i form av ohemula subventioner och skattefördelar. Då dessa morötter inte räcker, straffar hon de motsträviga med lika ohemula extra skatter på andra, vanliga bilar, sådana som folk inte kan klara sig utan.

Subventionerna går till ändamål som skattebetalarna inte värderar. Nationalekonomiskt är de alltså “pengar i sjön”. Sedan tar hon de pengarna från dem som köper vanliga, vettiga bilar, så att dessa blir mycket dyrare än förr.

Det är inte gratis ! Det är maktmissbruk !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Varför subventionera var tredje ny bil ?

  1. Det spelar ingen roll vad vi släpper ut i koldioxid eftersom koldioxiden inte har någon inverkan på klimatet på Jorden.

    Om vi skulle låtsas att koldioxiden hade en inverkan så pratar i om en inverkan som är typ 0,0005 grader Celsius per år. Så skulle människan med sina utsläpp påverka temperaturen med 1 grad Celsius så talar vi om 2.000 år. Vi har således minst 4.000 år på oss innan Jorden brinner upp på grund av mänsklig påverkan.

    Jag tror att vi människor hinner hitta på en bra mycket bättre saker under dessa 2-4 tusen åren än all dårskap som sker just nu. Till och med Petter Wullf hinner nog lära sig lite sans och vett under de åren.

  2. Vad sådana som Herr Wulff inte inser, är att om vi nu inte hade existerat som nation eller land, så hade utsläppen varit som dom är ändå, sådana individer har uppenbara problem med att kunna skilja verklighet ifrån sagor, och tror att en minoritet kan övervinna en majoritet i allt, oavsett vad det än kan röra sig om. Bara det passar deras “resonemang”

  3. Wulff har rätt i att utsläpp och befolkning rimmar. Men det innebär ju att vi är väldigt bra därför att hela Afrika och många länder i Asien har ju nästan noll för att de är fattiga och inte ens har elektricitet. Jämför med liknande länder. Det är mer rättvisande. Ska man sedan räkna in importens koldioxidbelastning är det ju rimligt att dra av exportens. Dessutom är våra samlade utsläpp i landet i samma storleksordning som det skogen tar upp. Med det räknat är vi koldioxidneutrala redan nu. Skogen är mer till nytta som koldioxidsänka än biobränsle.

  4. Att Sverige bara står för en promille av de globala koldioxidutsläppen svarar mot att vi utgör ungefär en promille av världens befolkning. Sedan medför den svenska konsumtionen minst lika stora utsläpp i andra länder som i Sverige.

    Det behöver åtgärdas.

Comments are closed.