Sibiriens värme höjer nu den globala temperaturen

Figur 1. En del beror på ovanligt omfattande skogsbränder, GWPF

Alarmisten Peter Alestig i SvD tar i så mycket han orkar:

Planeten rekordvarm – april toppnoteras

Jovisst, 2020 har fått en ovanligt varm start. Det har lett till spekulationer om att det kan bli det näst varmaste året efter El Niño-året 2016. Eller kanske t.o.m. det allra varmaste året i loggboken.

Men ser man närmare på omständigheterna och använder huvudet till att tänka med, blir bilden mer mångfacetterad, vilket forskaren David Whitehouse på GWPF förklarar. Han utgår från den bild av temperaturerna på planeten, som amerikanska NOAA publicerar.

Figur 2. De regionala temperaturernas avvikelser från medelvärdet 1981 – 2010 under första kvartalet 2020

Årets varma start beror på temperaturen i en enda region: Sibirien. Rent matematiskt höjer det medelvärdet för hela globen, men man bör vara försiktig med att tolka den som en global händelse.

Världens största skogar finns i Sibirien och de är utsatta för olika former av stress, varför många olika faktorer kan bidra till den höga temperaturen. Bränder är en av dem och nu är de mer omfattande än någonsin förr.

Chefen för Federala Skogsstyrelsen, Sergei Anoprienko, sa till Siberian Times: ”Den 28 april i år registrerades totalt 3 339 bränder att jämföra med endast 1 960 förra året.”

Skogsbränder är vanliga på vårarna i sydöstra Sibirien, men i år är det mycket värre än vanligt, vilket Rysslands minister för nödlägen, Yevgeny Zinichev, beskrev som en “kritisk situation.” Cirka fem miljoner acres, 2 miljoner hektar eller 20.000 km², brinner och förstör skog och egendom samt förorenar luften i hundratals kilometer. Faktiskt kan dess effekter kännas över kontinentala avstånd.

Många av bränderna är anlagda för obehörigt och okontrollerat svedjebruk. Dessutom har det varit så varmt att folk flyttat utomhus och ofta slarvat med öppen eld. Somliga tror att bränderna nu är mer omfattande än på 10.000 år.

Avskogning är också vanligt i regionen, ofta olagligt för den växande kinesiska marknaden. Det blir värre varje år eftersom förbud mot avverkning i Kinas skogar har skapat efterfrågan på utländskt virke. Uppskattningsvis 30% av all avverkad volym är olaglig.

Det verkar tydligt att skogsbränder utom kontroll och skövling av skog förstärker regionens problem och även bidrar till stigande temperaturer. Men man har funnit att skogsplante-ring kan bidra till en avkylning. Återskogning kan sänka temperaturen på luften med 2 – 3 grader C och med 4 – 6 grader på marken.

Whitehouse avslutar med en uppmaning:

Nästa gång du ser en rubrik om klimatförändringar, tänk på att berättelsen bakom är mer komplicerad än vad som framgår och den har samband som är helt annorlunda än de som är underförstådda.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Sibiriens värme höjer nu den globala temperaturen

  1. Tack för länken !

    Den kommer i morgondagens post.

  2. Jag citerar ur inlägget:
    … bränder är mer omfattande än någonsin förr
    … folk flyttar utomhus och har ofta slarvat med eld
    … det verkar tydligt
    … återskogning kan
    Dvs en kombination av gissningar och beskrivning av hur man tror historien sett ut.
    Avslutningen av inlägget är magnifik mot bakgrund av vad som står tidigare:
    … tänk på att berättelsen bakom är mer komplicerad än vad som framgår och den har samband som är helt annorlunda än de som är underförstådda.

    Hela inlägget är ju uppbyggt på att allt underförstått är annorlunda.

Comments are closed.