Köldrekord för USA igen ?

Figur 1. Karta baserad på officiell prognos från NOAA för den 9/5

Färgmarkeringarna avser avvikelserna från de temperaturer som varit normala 1981 – 2010 vid höjden med trycket 850 mbar eller hPa, hekto-Pascal. Det är c:a 2 km höjd, där tempe-raturen normalt är 10 grader lägre än vid marken. Jag har inte blivit klar över om det “normala” avser årsmedeltemperaturer eller temperaturerna just denna dag.

Normalt tar jag ogärna in prognoser, förutsägelser eller spådomar. Jag föredrar historiska fakta. Men detta är så dramatiska uppgifter från WUWT att jag vill uppmärksamma dem. Mellan Kalifornien och Mellanvästern skiljer det 30 grader. Förhoppningsvis kan jag få fram facit så småningom.

Ännu mer extrem är prognosen för trycket 500 mbar, c:a 5 km höjd:

Figur 2. Motsvarande prognos för höjden 5 km

På den höjden är temperaturen normalt c:a 30 grader lägre än vid marken, se Wikipedia.

Från norr är alltså en luftmassa med 66 grader lägre temperatur än “normalt” på väg till New York. Det kommer givetvis att märkas även nere på marken. Det kan bli både snö och hagel.

Resten av världen

Liknande kartor finns för alla kontinenter. Hans tipsar om en sida med data för temperaturerna på 2 meters höjd för flera kontinenter. De tyder alla på att maj blir kallare än vanligt på många håll.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Köldrekord för USA igen ?

  1. Tre stora killgissningar i samma inlägg. Undrar var det här ska sluta?

Comments are closed.