Politiken har skapat flera strukturfel i elsystemet

Erik Dotzauer, skatte- och styrmedelsexpert hos Stockholm Exergi

Tidskriften Nordisk Energi, NE, har flera intressanta artiklar i sitt nummer 3. Nedan gör jag några utdrag ur en debattartikel av Erik Dotzauer med rubriken:

Missriktade styrmedel förvärrar kapacitetsbristen i elnätet

Dotzauer konstaterar att existerande regelverk styr mot ökad användning av el, när nätet är som mest belastat och avslutar med:

Det krävs en attitydförändring som innebär att man måste vara beredd att försöka förstå och beakta de komplexa samband som råder i energisystemet.

Det är en ren utskåpning av dagens okunniga miljöpolitiker, som agerat enligt sina fixa idéer med total nonchalans mot riktiga experter verksamma inom berörda branscher.

Eftersom uppvärmning ofta sker med el, är elbehovet som störst vid kallt väder. Boverkets byggregler gynnar värmepumpar som ju drar mera el vid kyla. Denna styrning förstärks av olika former av “grön” finansiering.

Uppvärmning med fjärrvärme skulle inte störa nätbalansen på detta sätt.

Skattelättnaden för egenproducerad solel stiger med ökad elförbrukning, vilket man får med elvärme. Denna subvention gör solceller i kombination med värmepump till god ekonomi för fastighetsägare. Eftersom solcellerna producerar sommartid och uppvärm-ningen behövs vintertid, förvärrar detta problemet med effektbrist i nätet.

Genom att avtala om ursprungsmärkt förnybar el får man en på papperet grön miljöredo-visning även om man använder mycket el, när elbalansen är ansträngd. Den goda klimat-prestandan är dock en chimär, eftersom systemet med ursprungsgarantier för el enbart är en procedur som omfördelar statistik och som inte påverkar den verkliga produktionen av el.

Självbedrägeriet är alltså väl utvecklat både hos miljöpolitiker och hos dem i allmänheten som vill stoltsera med att vara “miljömedvetna” eller “klimatsmarta”.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Politiken har skapat flera strukturfel i elsystemet

  1. Vi tar det som en komplimang om du “norpar” våra texter. Vi uppskattar dock att du lägger in en länk till den aktuella sidan. Sådant är den enda reklam vi har råd med.

    Notera dock att du inte kan ta bilderna utan att kolla med oss, eftersom de kan vara skyddade av copyright.

  2. Bland alla katter, barnbilder och fester försöker jag med ganska dåligt resultat prata klimat på FB. Är det OK om jag – med angivande av källan – norpar texter. Det som jag blev särskilt “upprörd” över var beskrivningen solel och eluppvärmning.
    hh

  3. Vikten av att ha ett tillförlitligt elsystem belyses av vad som hände den 29 september förra året. Ett fel i en understation slog ut hela elnätet på Teneriffa kl 13.11. På ön bor ca en million människor. Först kl 22:25 hade de flesta kommuner fått strömmen tillbaka.
    Än idag finns det ingen teknisk förklaring till vad som inträffade. Idag kräver Ö-regeringen att elbolaget Endesa betalar 10.039.674 Euro i ersättning. Dessutom måste Endesa betala alla elabonnenter för den tid strömmen var borta.

Comments are closed.