Northvolt säljer batterier för 20 miljarder till BMW

Figur 1. Northvolts anläggning i Skellefteå upptar 120 hektar

Den 16/7 annonserade företaget ett avtal med BMW om leveranser till ett värde av 20 miljarder kronor. Från 2024 skall batterier för elbilar levereras. Till bilden hör att BMW satsat 650 miljoner kronor som delägare i företaget

Där skall man tillverka litium-jon batterier för transportsektorn i en miljömedveten process med råvaror från anständiga källor. Inget barnarbete med andra ord. I företagets offentliga underlag inför det lagstadgade samrådet med kommunen finns intressanta uppgifter om batterierna.

Figur 2. Beskrivning av de kritiska delarna i batteriet

Figur 3. Uppbyggnaden av ett elektrodknippe

Sådana kapslas i aluminium och sätts samman i större enheter för att räcka till en elbil.

Figur 4. BMW elbil modell i3 med sitt batteripaket

Företaget har en anläggning i Gdansk i Polen, där batterier tillverkas för arbetsmaskiner, som skall gå under jord i gruvor. I Västerås har man en avdelning för utveckling. Anläggningen i Skellefteå benämns “Northvolt Ett”, då man just fått tillstånd för en fabrik i Salzgitter i Tyskland, “Northvolt Zwei”.

När avtalet med BMW presenterades nämndes att man tidigare fått finansiering med 16 miljarder kronor. Såvitt jag förstått har stat och kommun beviljat förmånliga villkor. Om någon läsare kan söka reda på beviljade bidrag och kreditgarantier, vore jag tacksam för noteringar i kommentarerna.

En storindustri byggd på förhoppningar

Hela Northvolt byggs på tron att framtidens bilar skall gå på el. Visserligen har alla stora biltillverkare tagit fram modeller med eldrift, men försäljningen av dem är osäker. De har hittills sålts med hjälp av ohemula subventioner av skattepengar och, i vissa länder, särskilda förmåner i trafiken.

Det blir ohållbart så snart allmänheten förstått att utsläppen av koldioxid är välgörande för mänskligheten istället för en fara. Då fasas subventioner och förmåner ut.

Idag är batterierna elbilens stora problem. De är dyra, tunga och ger ändå begränsad räckvidd. Deras kapacitet minskar dramatiskt vid sträng kyla. Tiden för “tankning” blir obekvämt lång. Det allvarligaste handikappet kan bli deras livslängd. De uppskattningar jag sett hittills går från 5 till 10 år. Att bilen då skulle behöva ett nytt batteri för flera tiotals tusen kronor sänker andrahandsvärdet. Det gör bilägandet dyrt, vilket får till följd att den breda publiken kommer att fortsätta köpa “vanliga bilar”, sådana som kan hålla i både 20 och 30 år.

Då hamnar Northvolt på konkursens brant.

Allmänheten och klimatbluffen

Den stora frågan är hur snart allmänheten insett att klimatkrisen är en bluff. En vändning håller på att ske i medias behandling av elsystemets kris. Det kan öppna för fakta om klimatbluffen. Sedan kan snöbollen börja rulla. Jag tror att Miljöpartiet försvinner från Riksdagen 2022. Då kan klimatbluffen få större uppmärksamhet. Det leder sedan till att subventionerna försvinner under den mandatperioden. Då kollapsar försäljningen av elbilar och Northvolt med dem.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

12 thoughts on “Northvolt säljer batterier för 20 miljarder till BMW

  1. På LTH lärde vi oss att för att en ström ska kunna passera genom ett elektronrör måste det innehålla minst två tilledningar. Den elektronutsändande (emitterande) elektroden benämns katod och den elektronuppsamlande, som normalt måste ha positiv potential i förhållande till katoden, anod. Jag byggde rörförstärkare enligt den principen och de lät mycket bra.

  2. Man häpnar, Northvolt – ett företag som ska tillverka batterier, men som inte ens har koll på anod och katod.

  3. # Harald Meinhardt

    Jag minns också att anod var plus och katod minus. Minnesregeln var att anod och plus båda har fyra bokstäver medan katod och minus båda har fem bokstäver.

  4. Erik, ska elbilen bli ett vettigt alternativ ur ekonomisk och miljösynpunkt så måste man bort från dagens batterier med litium, kobolt och andra dyra sällsynta metaller! Dessa metaller kommer inte att räcka och batterierna är för dyra och vad värre är, miljöproblemen där metallerna bryts, och att barnarbetare utnyttjas hänsynslöst! Kolla hur barnarbetare kryper i trånga gångar i Kongo där man bryter kobolt på nätet! Det här med 2-3 år är bara sagor så länge man inte löser problemen med energitäthet, vikt, lättare billigare material i batterierna. Elbilar är mindre komplicerade och därmed bättre an konventionella bilar MEN inte så länge batterierna är så dyra och dåliga!

  5. Erik. Så länge batterierna väger 7 kg och kostar 1.500-2.000 kr per kWh, har vanliga bilar en klar fördel. Jag kan som biljournalist inte råda vanligt folk att för dyra pengar köpa elbilar med mindre praktisk brukarnytta. Jag ser ingen förbättring inom 2-3 år. Även bensin- och dieseldrift förbättras – och är lättare och billigare. Vi talar om vanligt folks hushållsekonomi.

  6. Om jag minns rätt från skolan var det anoden som var pos och katoden negativ.

  7. Inom 2-3 år är en elbil både bättre och billigare än en förbränningsmotorbil. Att ni orkar hålla på.

  8. För att ha råd att utveckla ny teknik för elbilar lösgör biltillverkarna enorma belopp genom att avskeda folk och därigenom minska kostnader. Inte så lysande affär, efrersom fler köper billiga vanliga bilar än dyra elbilar med sämre brukarnytta. Till detta tvingas de av politiska beslut, framtvingade av gröna partier och rörelser.

  9. Det skulle inte förvåna mig om Northvolt blir Sveriges dyraste konkurs.

  10. Om eller när ett laddat batteri brinner så går det inte att släcka , sprinklersystem i garagebyggnader påverkar inte elden. Efter en sådan brand kan det bli förbjudet att parkera elbilar i allmänna garage. Det har även nämnts att att det kan bli aktuellt att förbjuda elbilar i längre tunnlar.

Comments are closed.