Utsläppen från vulkaner

Historien för vulkanerna i Indonesien visar tydligt var gränsen går mellan de två tektoniska plattorna: Den eurasiska i norr och den indo-australiska i söder, (C) Wikipedia

Bland Jordens största historiska utbrott märks Krakatau 1883 och Tambora 1815.

+ – + – + +

Institutet USA:s geologiska undersökning USGS motsvarar svenska SGU.  Det hävdar att vulkanisk aktivitet över och under vatten tillför mycket mindre koldioxid till atmosfären än vad mänsklig verksamhet gör.

Helt riktigt konstaterar USGS att stoftmoln från vulkanutbrott kan minska den värmande solinstrålningen och vålla flera års sänkt temperatur med missväxt, nöd och svält. Det har ofta hänt i både historisk och förhistorisk tid.

Däremot tycks USGS underskatta hur mycket vattenånga, koldioxid och andra gaser och partiklar som årligen släpps ut inte bara från aktiva vulkaner över och under vatten utan framför allt ständigt och fortlöpande från Jordens inre genom springor och öppningar över och under vatten.

Sådana finns främst vid gränserna mellan Jordens kontinentalplattor. Där finns nästan alla Jordens vulkaner. Men utsläpp från aktiva vulkaner på land är bara en bråkdel av alla ständiga utsläpp Jorden runt.

Potentiellt aktiva på land är enligt USGS runt 1.500 vulkaner. Under vatten finns mångfalt fler.

Geofysikern dr. Rodey Batiza studerar vulkanisk aktivitet i och under haven. Han är professor på Hawaii-universitetet i Honolulu och har enligt universitetet sedan 1977 fått 118 rapporter publicerade i sitt ämne.

Enligt Batiza m. fl. kan så många som 140.000 aktiva vulkaner under vatten årligen släppa ut upp till 120 miljarder ton kol (440 miljarder ton koldioxid).

Detta är ett ganska jämnt tillflöde, frånsett större vulkanutbrott. Men det saknas i den globala kolcykel, som FN:s klimatpanel IPCC räknar med.

Uppräknad för atmosfärens aktuella CO2-halt (ca 415 ppm, miljondelar) torde atmosfärens totala mängd kol nu vara runt 880 miljarder ton (3.200 miljarder ton koldioxid).

Av dessa utväxlas årligen runt en fjärdedel mellan hav, atmosfär, växtlighet och mark. Mänskliga tillskott är 9-10 miljarder ton kol (33-37 miljarder ton koldioxid).

Mer koldioxid tillförs främst från hav, som gasar ut mer, när de nu blivit varmare efter Lilla Istidens slut för ca 150 år sedan. Världen har värmts en dryg grad, något mer på våra breddgrader. Mänsklig verksamhet tillför också koldioxid, men någon verkan därav på klimatet har inte kunnat mätas.

Det är en välkommen återhämtning från Lilla Istidens kyla och nöd. Mer värme och mer koldioxid från värmda hav och även från mänsklig verksamhet har stimulerat Jordens växtlighet och världens skördar. Sedan 1930 har dessa ökat mer än fem gånger. Fler har fått det bättre. Färre lider nöd och svält.

Det är det enda uppmätta resultatet av mer koldioxid i Jordens atmosfär.

Tege Tornvall

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Utsläppen från vulkaner

  1. Jordens genom alla tider för livet mest gynnsamma klimat tycks vi enligt IPCC och andra klimatalarmister uppleva just nu. Det yttrar sig bl. a. i fasta landisar på Grönland och Antarktis med totalt 15,2 miljoner km2 yta. 10 procent av Jordens totala landyta är alltså täckt med fasta landisar.

    Ytterligare 0,45 miljoner km2 täcks av andra glaciärer. Till detta kommer växlande havsisar i Arktis och Antarktis med 20-25 miljoner km2 samtidig yta. 6-7 procent av havsytan är alltså ständigt istäckt.

    Med detta som idealiskt klimat på Jorden frågar man sig hur växter och djur måste ha plågats under långa tider helt utan land- och havsisar. Då var visserligen växt- och djurliv rikare än nu – men plågsamt måste det ha varit!

    Man kan förstås också fråga sig: vem älskar is? Vem flyttar till Kolahalvön, Baffinland eller Kamtjatka hellre än till Svarta Havet, Hainan, Rivieran eller Florida?

  2. #Christian,

    Jag gillade din analys 😃. Nästa steg kan ju också vara “klimatdanser”. Man kan ju dansa runt vindkraftverken samtidigt som man ber klimatgudarna om kallare väder. Kan ju vara lämpligt om profeten Greta kan välsigna dansen.

    Känns som vi börjar nå den intellektuella nivån.

  3. Jonas

    Javisst är jordskorpan är tunnare på havsbotten. Dessutom upptar haven 70% av jordens yta. Inte underligt att där finns betydligt fler vulkaner än på land. Jag tror också att utsläpp från undervattensvulkaner kan vara en orsak till att halten av CO2 ökat. Alarmisterna lider av grupptänkande och frågar i första hand efter hur många som tror på larmet och i andra hand vem som gör det. De som syns och hörs i media är deras auktoriteter och genusvetare, kulturarbetare, präster och vissa tonårsflickors tro väger minst lika tungt som meriterade vetenskapsmäns uppfattning. Inga befängda åtgärder är för stolliga i deras ögon och subventionerade elcyklar, isbjörnsadoptioner eller skolstrejker på fredagar skulle mycket väl kunna användas för att protestera mot vulkaner.

  4. #Christian

    Så fattar jag det också. Kerrick utelämnar ett antal vulkaner. Framförallt har han inte med undervattensvulkaner. Uppenbarligen finns det väsentligt många fler undervattensvulkaner än landbaserad vulkaner (det de kallar subarial = under luften).Det är väl i och för sig inte så konstigt med tanke på att jordskorpan är tunnare på havsbotten än på kontinentalsocklar.

    Man kan undra om hela stohejet runt klimatkatstrofer egentligen handlar om att undervattensvulkaner blivit lite mer aktiva under de sista 50 åren.
    Dock är jag väldigt säker på att alarmisterna aldrig kommer gå med på att vulkaner kan bidra till jordens CO2 utsläpp.

    Subventionerade elcyklar för att bekämpa utsläpp från vulkaner ??

  5. #Jonas
    Tack för den intressanta länk du bifogade ovan. Från länken kopierar jag: “It was interesting to observe that Kerrick (2001) leaves out
    some of the more notable volcanoes (eg. Laki, Tambora, Krakatoa, Mauna Loa, Pinatubo,El Chichon, Katmai, Vesuvius, Agung, Toba, etc.)”.
    Det var ungefär vad man kunde misstänka. De största utsläppskällorna tas inte med i beräkningarna. “Cherry picking ” som vanligt alltså. Inget data får redovisas som kan störa teorin om att det är de mänskliga utsläppen som ligger bakom ökningen av CO2.

  6. Denna länk är en bra (om än lite tung) sammanfattning av förståelsen av vulkaners CO2 utsläpp.
    http://www.galileomovement.com.au/docs/msp/volcanic-carbon-dioxide-2Apr10.pdf

    Som jag förstår så sågar den USGS uppfattning rejält. Författaren hävdar bestämt att framförallt undervattensvulkaner mycket väl kan förklara CO2 ökningen i atmosfären.

    Författaren gör också en koppling mellan isavsmältning vid polerna och vulkanutbrott på havsbotten.

  7. Jaha, USGS hävdar att vulkanisk aktivitet över och under vatten tillför mycket mindre koldioxid till atmosfären än vad mänsklig verksamhet gör. Finns det belägg för att så är fallet och hur mäter i så fall detta? För mig låter det som en typisk PK-utsaga för att försvara den rådande klimatagendan. Det är verkligen trist att man numera inte kan lita på vad som sägs ens från väletablerade forskningsinstitutioner. Makt, pengar och prestige har ersatt ärlighet, skepsis och sanningssökande. “Tyck som vi, annars får du inga anslag” synes vara den påbjudna dogmen idag.

  8. Geologisk aktivitet leder även till att vissa plattor är på väg att glida in under en grannplatta. Händer det på havsbotten, kommer då en del av havsbotten att sjunka. Står då grunden för öar på den delen av havsbotten, kommer även öarna att sjunka. Till exempel ligger Salomonöarna vid en plattgräns där det håller på att hända. Somliga av öarna i ögruppen är på väg att sjunka med havsbotten. För de desinformerande, svenska medierna blir detta naturligtvis i stället att öarna håller på att slukas av stigande hav.

  9. “Mer värme och mer koldioxid från värmda hav och även från mänsklig verksamhet har stimulerat Jordens växtlighet och världens skördar. Sedan 1930 har dessa ökat mer än fem gånger. Fler har fått det bättre. Färre lider nöd och svält.”
    Verkligheten är elak mot de klimathotstroende.

Comments are closed.