Skall kolvmotorn förbjudas

Varje företag behöver plats för de anställdas bilar

Här Scania i Södertälje. Långa rader av bilar, nästan alla med kolvmotorer.

Verklighetsfrämmande politik

Men på många håll drivs kampanjer för att eliminera kolvmotorn, åtminstone den typ som drivs med dieselbränsle. Tyska EIKE diskuterar den utveckling som visat sig och den som skall framtvingas med politiska medel, där verklighetsanknytningen ofta saknas. Generellt tycks förståelse saknas för vilka antal det handlar och för bilindustrins betydelse för nationalekonomin.

Inom EU diskuteras hur kolbaserade bränslen skall fasas ut. Norge lär förbjuda försäljning av sådana bilar från 2025. I Danmark och Sverige diskuteras ett sådant förbud från 2030, vilket inte ännu är förenligt med EU:s regelverk. I Nederländerna, Frankrike och Irland diskuteras årtal innan 2040.

Förbud för diesel i städer

Ett steg på vägen når man genom att hänvisa till luftföroreningar från dieselbilar. Milano har redan förbjudit sådana. Mallorca gör så efter 2025. London, Paris, Amsterdam och Bryssel förbereder liknande förbud från 2030 – 2035.

Till saken hör att avgaserna från moderna dieselbilar nu är mycket rena. När biltrafiken i Tyskland minskat dramatiskt under Corona-krisen har man knappt märkt någon minsk-ning av kväveoxider. Det finns alltså andra orsaker till sådana. En känd sådan är blixtar. Bilarna är troligen inte alls så skyldiga till luftföroreningar som många aktivister hävdar.

Naiva politiker

Det är skrämmande att se hur okunniga och oerfarna de beslutande politikerna är. För bilindustrin närmar sig en katastrof. Blir det förbjudet att köpa en bil med kolvmotor 2025, kommer de flesta att skjuta upp ett planerat bilköp några år. De vanliga bilarna kan hålla i både fem och tio år till. Bilförsäljningen kollapsar, tiotusentals bilarbetare blir arbetslösa.

Sedan handlar det om antal. Bara i Tyskland finns nära 48 miljoner personbilar, d.v.s. 48.000.000 att jämföra med 137.000 elbilar. Det har varit svårt nog att få ihop de kritiska metallerna litium och kobolt till de senare.

Ekonomiskt vanvett

Elbilarna kommer att vara dyrare än “vanliga” bilar, eftersom deras batterier måste vara stora och blir dyra med så mycket sällsynta metaller som de behöver. De kan nu säljas endast med stora subventioner. Sedan levererar de inte in några skatter på bränslen till statskassan. Blir de många, måste de få en betydande kilometerskatt.

Det gör den enskilde bilägarens ekonomi orimlig:

  • Först måste han betala mer för sin bil än han är van vid.
  • Kilometerskatten gör körningen lika dyr som förr.
  • Han kan bara köra hälften eller tredjedelen så långt mellan “tankningarna”.
  • Tankningen tar 5 à 10 ggr så lång tid.
  • Skall han långt kan han inte slå på värme eller luftkonditionering.

Fullständigt meningslöst

Det ovanstående förutsätter att koldioxid är skadlig för klimatet. Här vet vi att den i stället är en välsignelse för hela mänskligheten. Det finns således inga vettiga skäl att forcera fram en total övergång till elbilar.

Men elbilar är vettiga för en egen nisch

Jag har varit advokat för vettiga elbilar sedan 1988: Citybilen CIB. Den behöver inga subventioner och löser flera problem utan kostnader eller subventioner från samhället.

Men var finns den politiker som vill lyssna på det örat ? ?

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Skall kolvmotorn förbjudas

  1. Avgörande för försäljning av en ny bil är andrahandsvärdet. När du säljer bilen ska värdet på den överstiga eller vara lika med vad du har kvar att amortera på bilen. Klarar elbilar det?

    I annat fall har du amortering på två bilar när du köper nästa bil. Hur många är intresserade av det?

  2. Bilismen har sedan lång tid setts som en nagel i ögat bland diverse miljöfanatiker. Olyckligtvis har de fått allt för stort inflytande på våra politiker som dels betraktat bilismen som en legitim mjölkko och dels som orsak till allt möjligt ont som miljöförstöring och klimatförändringar. Regimen i vårt land har hela tiden velat leka Bror Duktig och vara först och värst med att ställa upp på allehanda stolliga fanatikerförslag och trafikområdet har som regel anförts av personer som saknat körkort och därför intet vet om vad som är rimligt i trafiken, men som är rabiata och okunniga nog för att få utrymme i press, radio och tv. Några exempel på vad som hänt:

    År 1976 beslöts att alla bilar som såldes i Sverige skulle ha betydligt lägre utsläpp än vad som var fallet i övriga Europa. På den tiden var de flesta bilarna utrustade med förgasare och tålde dåligt de nya avgaskraven, vilket ledde till ryckigare gång, högra bränsleförbrukning och effektförlust samt högre pris.

    År 1988 drabbades vi av säldöden och genast skyllde man på bilismen och föreslog kraftigt sänkta fartgränser och högre bränslepriser eftersom sälarna annars riskerade att dö ut, då de skadats så illa av alla föroreningar orsakade av bilismen. Sedan visade det sig att det var ett virus som härstammade från grönlandsvalen och som spritt sig till knubbsälarna som hade svårt att klara av viruset. Övriga sälarter klarade av viruset bra.

    År 1996 rapporterades om stor skogsdöd i gränstrakterna mellan Tyskland och Tjeckien. Luftföroreningar från kol och trafik fick skulden som vanligt. Jag var på bilsemester där en vecka och när jag körde mellan Dresden och Prag kunde jag konstatera att högst upp bland bergen, vid trädgränsen, hade en hel del träd dött. Vad man inte talade om i media var att vintern varit rekordkall där med temperaturer omkring -30 grader. Det har också framkommit att många av de därstädes planterade träden var genetiskt ämnade för ett varmare låglandsklimat och inte ett vindpinat fjälldito.

    I de flesta kommunerna har man sänkt hastighetsgränsen från 50 till 40 km/tim under förevändningen att spara liv och miljö. Vad man inte tänkt på är att bilisterna då måste växla ned minst ett steg, med ökad förbrukning som följd. Inte heller har man förstått att lägre hastighet leder till att fler bilar samtidigt då körs på gatorna. Det senare får nog skyllas på bristande intelligens bland de styrande.

    I mina ögon ser det ut som de flesta politikerna gör allt vad de törs för att det skall bli så dyrt och otrevligt som möjligt att vara bilist. Nu har man fått det inbillade klimatnödläget att skylla på. Fossila bränslen vill man inte ha utan man satsar på elektrifiering av fordonsflottan, vilket blir dyrt. Man kan räkna med att en laddhybrid kostar 100000 kr extra och en helelektrisk bil 200000 kr mer jämfört med en vanlig bil. Nu subventionerar vi detta slöseri, men vi kan vara säkra på att när elbilarna blir vanliga kommer subventionerna att försvinna. Man vill ju ha in skatter. Dessutom tror jag inte man vill att folk ska få köra vart dom vill och när dom vill utan någon myndighetskontroll. Det har ju klart och tydligt meddelats att vi måste minska våra resor. Allt i linje med agenda 2030.

  3. Vi behöver en grundlag, som begränsar vad politikerna kan påtvinga medborgarna.

    De skall INTE kunna skänka bort mina pengar utan mitt tillstånd, d.v.s. de måste ha ändamål och total kostnad klargjord innan valen

    Grundlagen är meningslös utan en författningsdomstol, som kan förklara politiska beslut ogiltiga.

    Den enda organisation jag vet, som driver medborgarnas intressen mot den politiska klassen är Medborgarrättsrörelsen:

    https://mrrs.se/

    Gå med och hjälp dem att förändra ! !

  4. Svenska regeringen struntar totalt i svenska grundlagen, klart bevisat när Löhven åkte till Marocko och skrev under ett avtal trots att han då var i en interimregering som bara skall se till att landet fungerar enligt tidigare överenskommelser. ett graverande brott mot grundlagen, jag hoppas en dag att han för stå till svars för detta. men det händer bara om vi får en regering som följer grundlagen.

  5. Med tanke på hur det ser ut i Sverige och att svenska folket har tittat bort medan onda eller aningslösa politiker har fördärvat landet så är jag inte riktigt säkert att det förslag som jag tänkte presentera löser problemet med usla politiker.

    I dag måste varje grundlagsändring röstas igenom två gånger med allmänt val emellan. Det finns ett annat sätt som aldrig har använts. Det går ut på att riksdagen först godkänner motionen eller propositionen och sedan får väljarna med beslutande folkomröstning på valdagen. Förövrigt är folkomröstning på valdagen enda tillfället då den är beslutande och inte bara rådgivande. Mitt förslag är att varje grundlagsändring eller beslut som medför ökande kostnader eller försämringar för svenska folket måste bekräftas genom bindande folkomröstningar.

    Riksdagar och regeringar har haft som vana att ta beslut i frågor som de själva inte haft i valmanifest och de frågor de haft är lågprioriterade som bäst. Jag kan tillexempel inte se att ratificeringen av New York-protokollet 1967 underställdes svenska folket. De allra flesta har ingen aning om vad det är och samtidigt så är det ett beslut som kostat svenska folket biljoner och stort mänskligt lidande.

    New York-protokollet är det som förlängt och utvidgat 1952 års flyktingkonvention som enbart berör Europa fram till och med 1951. Men å andra siden har man ändå inte följt konventionen lika lite som svensk lagstiftning eller EU-förordningar när det gäller att lägga ofantliga utgifter på ett redan hårt beskattat folk.

    Ett annat problem som rör kolvmotorer och liknande är att folk i gemen är totalt borttrollade när det gäller koldioxid. Det kan jag förstå, det är inte lätt att förstå koldioxidmolekylens roll. Det är till att börja med ett massivt lager av propaganda och felinformation att ta sig igenom. Att sedan koldioxid inte absorberar utan transformerar långvågig utstrålning i fyra snäva våglängdsområden är nästa insikt. Den tredje och viktigaste uppenbarelsen är att dess förmåga att omvandla inkommande långvågig utstrålning är 89% vid 200 PPM, 90% vid 400 PPM och 91% vid 800 PPM. Med andra ord så det enda det medför att det växer mycket bättre. Riktigt mycket bättre.

  6. Denna länk avslutas med den fråga.

    https://www.focus.de/auto/elektroauto/elektroauto-im-alltag-familie-faehrt-im-e-auto-nach-frankreich-lade-chaos-zerstoert-ihren-urlaub_id_12340840.html

    ”Det finns ingen teknisk lösning för e-bilar som motsvarar bensindunken. Kan “rullande batterier” utvecklas?” Självfallet kommer det att utvecklas speciella fordon med stora batterier som ser till att alla e-bilar som stannat på vägarna kommer undan. Dyrare försäkring?

Comments are closed.