Dödligheten i Sverige 2020

SVT visar en dynamisk graf över antalet döda per vecka med siffror för åren 2015 – 2020 från SCB

Kurvan i orange avser 2020 och de grå kurvorna åren 2015 – 2019.

En tidigare post med data från Tyskland redovisade ingen tydlig “överdödlighet” på grund av Coronan. Nu har jag fått tips om motsvarande graf för Sverige utförd av SVT.

Årets kurva har en markant topp i början av april. “Överdödligheten” var som värst c:a 800 personer per vecka. Vid månadsskiftet februari-mars ser vi tre pucklar, orsakade av de årens influensaepidemier. De två lägre pucklarna avser åren 2015 och 2017. Den högsta puckeln avser 2018. Den senares topp visar en “överdödlighet” av c:a 400 personer per vecka, och de två lägre topparna c:a 300 personer per vecka, vilket kanske kan anses gälla “en vanlig influensa”.

Åren 2016 och 2019 hade inga influensapucklar.

För att jämföra epidemiernas “allvar” måste vi räkna med det totala antalet som ingår i överdödligheten, d.v.s. integralen för ytan under respektive kurva.

Dödligheten ligger nu i det understa spannet för vad som är normalt. Folkhälsomyndig-heten spekulerar om att det kan bero på att Coronan påskyndade dödsfallen för många av de äldre. Utan Corona skulle de dött nu och senare i år.

Sådana slutsatser får vi vänta med tills Coronan klingat av, så att en slutsummering kan göras.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on “Dödligheten i Sverige 2020

  1. Vi har den lägsta dödligheten i juli på fyra år, se:
    https://cornucopia.cornubot.se/2020/08/lagsta-dodligheten-pa-fyra-ar-for.html

    Egentligen är det ganska naturligt med denna utveckling, då den stora överdödligheten bland äldre multisjuka var så stor i april och maj, beroende på att de smittats med covid-19 och enbart gavs palliativ vård. Därvid förkortades deras liv med kanske någon månad och resultatet är färre döda nu. Beträffande överdödlighet såg jag i kommentatorsfältet på länken ovan att en signatur “Chipp” hade plockat ut data från SCB och skrev så här:
    “Jag har plockat ut verkliga data månadsvis för de senaste 30 åren och det finns flera tillfällen då dödligheten hoppar upp värre än i Apr 2020 (dec 1993 är värst och jan 1996 kommer nära efter”. Så nu vet vi att överdödligheten har varit betydligt högre tidigare i modern tid än år 2020.

    Signaturen Björn bifogade i ett tidigare inlägg en mycket sevärd länk där det hävdades att Covid-19 är en del av Agenda 2030. Det är ett program från Svensk Webbtelevision som heter: “Fjärde statsmakten nr 56 med Jacob Nordangård” och belyser att Covid-19 är en del av Agenda 30. Se:
    https://www.youtube.com/watch?v=k6IrZg3wgIQ&feature=youtu.be

    Det verkar finnas ett starkt samband mellan hur klimatet skildras i våra tongivande massmedia och hur epidemin av covid-10 skildras. Jag anar samma diaboliska regissörer bakom det hela. De vill avskaffa demokratin och ersätta den med en toppstyrd FN-ledd diktatur. För att genomföra detta gäller det att skrämma upp befolkningarna så mycket att de frivilligt accepterar de “nödvändiga” åtgärderna. Det är hög tid att FN och deras organisationer granskas ordentligt med avseende på mål, medel och maktambitioner. Detta borde göras av politiker och journalister, men de föredrar i allmänhet att fegt och inställsamt att följa strömmen och mobba oliktänkande. ,
    Med tanke på hur fegt, alarmistigt och lögnaktigt våra makthavare agerar kan vi den närmaste tiden bara förvänta oss fler inbillade katastrofer, restriktioner, försämrad ekonomi och gigantiska lögner. Det är tur att Klimatsans och vissa andra samhällskritiska sajter finns, så man kan få reda på något av värde.

  2. Luftföroreningarna går stadigt ner i Sverige.
    Det har , enligt min uppfattning , lett till mer solsken.
    För vi har en tydlig trend-fler soltimmar!
    Detta sker samtidigt som utsläpp av svavel (SO2) minskar.(med 90% sen 1990)

    Utsläpp vid vulkanutbrott av SO2 skymmer solen och påverkar klimatet så det blir kallare några år.

  3. Det finns inga bevis för att luftföroreningar på den nivå som vi har i Sverige inklusive våra stora städer har någon dödlig effekt om ens någon effekt.

  4. Bra att påminna om luftföroreningars betydelse. Kväveoxiden från den “nyttiga” biobränsleeldningen och de extra utsläpp kväveoxid och partiklar som blir av den stora transportvolymen gynnar i hög grad Coronan.

  5. Paniken, hysterin och dumheten dödade massor av äldre i inledningen av Pandemin.
    Utdelning av morfin istället för vård orsakade snabbt stigande dödstal.
    Vi kommer att få se flera utredningar som pekar i den riktningen men hela sanningen kommer inte att komma fram. Den är för skamlig!

  6. Vi skall alla dö … nån gång … men vanvård och svält och “långsam kvävning” är inte vad landets pensionärer betalat för under sina aktiva år … det vill jag hävda … bestämt.

  7. Luftföroreningar orsakar förtida dödsfall. Coronan orsakar kanske förtida dödsfall. Bägge orsakerna är lika allvarliga.

Comments are closed.