Det metodiska vansinnet i den tyska energipolitiken

Vattenfall

Vattenfalls mycket miljövänliga kolkraftverk Moorburg, Hamburg

Tyskland är en federation med 16 delstater, Bundesländer, som har viss självständighet. “Klimatkrisen” med “Energiewende” behandlas därför något olika beroende på det inflytande “De Gröna” har i delstatsparlamenten. Det är stort främst i de största städerna, ex.vis i Hamburg, som är en egen delstat.

Där har Vattenfall byggt ett av landets mest miljövänliga kolkraftverk. Som en del i projektet finansierade Vattenfall en fisktrappa i Geesthacht, långt borta från Moorburg. Man kan diskutera om det skall kallas “kohandel” med “De Gröna” eller en “muta” till dem för att gå med på etableringen.

Av miljöskäl fördubblades den först tänkta effekten för att eliminera behovet av ett annat kraftverk för ett smältverk för ädelmetaller i grannskapet. Det blev ett av de största kraftverken i landet med kapaciteten 1.640 MW.

Men “De Grönas” mobilisering av demonstrationer mot projektet och vacklande politiker har gjort att Vattenfall skrivit ner värdet från byggkostnadens 29 miljarder kronor till 15 miljarder till år 2016 enligt SvD:s välunderrättade Peter Alestig. Tyska EIKE, Europäisches Institut für Klima & Energie, ägnade en hel kolumn åt Moorburg den 8/9.

Lagen om avveckling av kol

Det federala parlamentet, der Bundestag, har antagit en lag om avveckling av kolkraft. Man planerar att i en första runda förmå anläggningar för 4.000 MW att stänga i förtid, under 2021. En ersättning beräknas till storleksordningen € 165.000 per MW.

Vattenfall har anmält sig till den första anbudsrundan. För Moorburg handlar det om € 270 miljoner, SEK 2,8 miljarder. EIKE frågar sig vad Vattenfall menar. Överväger man på allvar att stänga ett av landets allra mest miljöanpassade kraftverk ? EIKE radar upp ett antal politiska inskränkningar i driften som allvarligt minskat lönsamheten. Är den nu så usel att SEK 2,8 miljarder är rimligt för att slippa vidare huvudvärk ?

Det är frågan i EIKE:s kolumn: Skall den vettlösa politiken med Energiewende toppas med att stänga de miljövänligaste anläggningarna ? Vad händer när även kärnkraftverket Brokdorf an der Unterelbe, med 1.480 MW stänger under 2021 ?

Politikerna har inte berättat hur effekten från dem skall ersättas när det råder vindstilla. . .

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Det metodiska vansinnet i den tyska energipolitiken

  1. Tyskland får snart välja mellan att lägga om sin vansinniga energipolitik eller att bli ett väldigt fattigt land. Det har fungerat hittills för att Tyskland var ett av världens rikaste länder när “energieländet” började. Det kommer inte att fungera särskilt länge till.

  2. Har inte Tyskland en tradition av att gå till ytterligheter?

  3. Förbundskansler Merkel påstår att den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har utsatts för ett mordförsök. Hon hotar därför Sovjetunionen med att INTE ansluta Tyskland till gasledningsprojektet Nordstream 2. Detta skulle det bli en katastrof för det tyska folket den dag kärnkraften och kolkraften läggs ner. Kommer “De Gröna” att lyckas nedmontera Tyskland?

Comments are closed.