Miljöpartiet är nära Public Service på Pustegränd 1 – 3

SVT

Från SVT:s hemsida: Företagsledningen på SVT består av vd Hanna Stjärne och åtta ledamöter.

Den sammanträder varje vecka och fattar övergripande beslut som rör programutbudet och verksamheten. SVT ägs av en stiftelse. Det ger SVT en mycket självständig ställning helt oberoende och skyddat från påtryckningar, bland annat i en av de viktigaste uppgifterna, att “… granska myndigheter, organisationer och företag som har inflytande på beslut som rör medborgarna …”.

SVT:s styrelse fattar beslut om verksamhetens allmänna inriktning men “ej om programmens innehåll”.

Dess ordförande är Kia Orback Pettersson verksam inom näringslivet.

+ – + – + – +

Förvaltningsstiftelsen

Sedan 1994 ägs SVT av Förvaltningsstiftelsen för Sveriges Radio AB, Sveriges Television AB och Sveriges Utbildningsradio AB.

  • Postadress: c/o Institutet för Mediestudier  –  Pustegränd 1-3   118 20 Stockholm
  • E-post: info(a)forvaltningsstiftelsen.se

Stiftelsen skapades för att – genom att äga och förvalta samtliga aktier i programföretagen – främja oberoendet för radio och tv i allmänhetens tjänst, public service. Detta ger programbolagen en självständig ställning eftersom de inte ägs av vare sig staten eller kommersiella intressen. En av de viktigaste uppgifterna för stiftelsen är att utse ledamöter i de tre programföretagens styrelser.

Stiftelsen har inte något inflytande över programmen eller dess innehåll. Det har inte heller programbolagens styrelser utan enbart respektive bolags företagsledning.

+ – + – + – +

Pustegränd 1 – 3

Vår vän Robert tittade på fastigheten Pustegränd 1 – 3. Den ligger strax söder om Slussen. Han fann ett sammanträffande, som han undrar om det är en tillfällighet eller avsiktligt. Nätsidan “Hitta” räknar upp följande organisationer på adressen:

  • Miljöpartiet De Gröna
  • Grön Ungdom Riksorganisationen
  • Grön Ungdom Region Stockholm
  • Grön Ungdom i Stockholmsregionen
  • Insamlingsstiftelsen Green Forum
  • Miljonkulturell ungdom – MIKU
  • Gröna Studenter
  • Gröna Seniorer
  • Cogito   Den gröna tankesmedjan Cogito, vars verksamhet tycks ha upphört 2015
  • Green Forum Insamlingsstiftelse

Därtill kommer några företag:

  • Lindberg Stenberg Arkitekter AB med 47 anställda,
  • Digital Interpretations Scandinavia AB är verksam inom översättning och tolkning med 22 anställda,
  • Net Nova är ett aktiebolag som varit aktivt sedan 1999,
  • Nordic Circle är ett aktiebolag som varit aktivt sedan 1999,
  • Tec Communication är ett aktiebolag som varit aktivt sedan 1999

De tre sistnämna delar på telefon och finns inte på Google. De kan vara brevlådeföretag för verksamheter på annat håll.

Men observera: Institutet för Mediestudier saknas både hos Hitta och Ratsit. Dock finns en hemsida, där Helena Stålnert överlämnar ordförandeskapet till Karin Hübinette.

Där uppges också adressen vara Åsögatan 149. På den adressen uppger Hitta både Förvaltningsstiftelsen och Institutet för Mediestudier. Vad gör de då på Pustegränd ? ? Vem tar emot posten där ?

Förvaltningsstiftelsen

Helena Stålnert har varit ordförande till och med 2019. Så långt mandat har även hälften av styrelsen. Färskare uppgift finns inte på dess hemsida. Det kan man kanske förstå då enda uppgiften är att utse ledamöter i programföretagens styrelser. Det kan inte behöva ske så ofta.

Den andra hälften av ledamöterna är utsedda på 8 år, till 2023.

+ – + – + – +

Public Service är en omöjlig konstruktion

Tanken att det går att ha EN organisation, om skall garantera objektivitet och oväld är misslyckad från början. Det bevisade katolska kyrkan redan på 1500-talet. Det spelar ingen roll hur många nivåer av “icke-inblandning” man har organisatoriskt ovanpå varandra.

Det som visat sig viktigare är att folk pratar med varandra. Så har hela organisationen blivit ett propagandaorgan för “grön” politik. Det gäller oberoende av ett eventuellt “samboskap” på Pustegränd.

Man har gett PS så enorma resurser att organisationen blivit en maktfaktor i samhället, kanske den tyngsta maktfaktorn. Det är i hög grad PS som styr politiken, inte tvärtom. Och makt skulle kontrolleras av PS, men det sker självklart inte beträffande dess egen makt.

Public Service måste monteras ner och verklig konkurrens skapas

En gång i tiden var det meningen att det skulle finnas tre av varandra oberoende TV-bolag: TV1 i Stockholm, TV2 i Göteborg och TV4 i Malmö. Det hade kanske givit en viss konkurrens. Men viktigare är att ha kanaler som representerar hela det politiska spektrumet. Kanaler som inte låtsas vara objektiva, men som angriper konkurrenter om de far med vinklingar och osanningar.

En total omgöring torde vara förutsättningen för att klimatets fakta skall behandlas kunnigt och fördomsfritt. Liksom andra fält där snedvridningen idag är markant.

Omgöringen skall likställas med konkurs. Dagens medarbetare har inte medborgarnas förtroende. Alla skall friställas. De nya bolagen kommer förhoppningsvis att endast anställa personer, som visat kunnande, integritet och omdöme. Alla behöver inte ha erfarenhet av mediaproduktion. Det är viktigt att blanda upp utbildade journalister med kunnigt folk från andra sektorer i samhället.

De nya bolagen bör finansieras av medborgarna direkt med kanalavgifter, inte tvångsvis via politiken. Men debatt om media och deras framtid ligger utanför denna bloggs ambitioner.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Miljöpartiet är nära Public Service på Pustegränd 1 – 3

  1. Petter Wulf
    En fråga: Tycker du att SVT är opartisk och inte har någon egen agenda som de vill förmedla?

  2. #Petter Wulff

    Deltagarfrekvensen i undersökningen var 47%, d.v.s. ungefär hälften av de tillfrågade har svarat.
    Ganska troligt att det finns en obalans bland svararna, d.v.s. att de som har förtroende också är de som svarar.

    Anser du fortfarande att rapporten visar “fakta” ?

  3. @Petter Wulff.
    Så du tror att en normal, intelligent och sund person accepterar att en organisation som ska vara opartisk, är partisk? Kan du utveckla ditt resonemang där?

Comments are closed.