Corona: Generalrepetition för framtida Energiewende

HazardEx

Corona-krisen blottar problemen för fullskaligt Energiewende

Den tyska arbetsgivarföreningen, Deutscher Arbeitgeber Verband, är inte lika tystlåten som den svenska beträffande energipolitikens vettlösheter. Den har publicerat Memo # 75 om dagens och kommande problem. Där betecknas årets erfarenheter med Corona-krisen som en generalrepetition av de allvarliga problem Energiewende kommer att få allt eftersom dess planer genomförs. Jag tar några korta avsnitt nedan:

+ – + – + – +

Ekonomisk uppbromsning och blåsigt väder

Den lägre ekonomiska aktiviteten på grund av Corona minskade elförbrukningen samtidigt som vädret råkade bli gynnsamt för sol- och vindkraft. Från 2019 till 2020 steg deras andel av förbrukningen från 34,8 % till 38,5 %. I februari nåddes t.o.m. 53,4 %.

Detta sågs som en stor framgång av anhängarna till Energiewende, men vid närmare betraktande blottlades allvarliga problem:

  • I mars 2018 började elförbrukningen avta på grund av den begynnande ekonomiska krisen, som orsakades av politiska ingrepp framför allt i bilbranschen. I april 2020 förstärktes denna trend av Corona-krisen, som kom att omfatta hela Europa. Elförbrukningen låg c:a 10 % lägre än året innan.
  • Under hela 2019 förekom det endast två gånger att mer än 5 GW måste importeras medan det har redan hänt 17 gånger under 2020.
  • Tidigare förekom det ofta att Tyskland exporterade mer än 5 GW. Sedan 2019 inträffar dessa tillfällen allt oftare då elpriserna är mycket låga eller t.o.m. negativa.

De växande volymerna av både import och export pekar på stora och olösta problem med de väderbetingade kraftslagen. Och det är just dessa som regeringskoalitionen vill bygga ut starkt. Vi ser nu vad vi har att vänta då regeringens planer på 65 % väderberoende kraft fullföljes.

Helt uppenbart är att det finns en maximal gräns för elproduktionens förmåga att ta upp svängningarna från de väderberoende kraftslagen. Att döma av dagens siffror ligger den gränsen vid en tredjedel för de väderberoende kraftslagen.

Medan allt mer väderberoende kraft byggs, avvecklas kolkraft och kärnkraft, de kraftslag som kan regleras. Beroendet av utlandet blir större. Men den tyska regeringen försöker förmå grannländerna att också överge kol- och kärnkraft. Då väderläget är starkt korrelerat i hela Europa kommer problemen med svängningar i kapaciteten att förstärkas.

I ljuset av dessa förhållanden borde väderberoende kraft inte gynnas av staten förrän sådana teknologier utvecklats och blivit marknadsmässiga som kan utjämna vädrets svängningar.

+ – + – + – +

En dödsdom

Detta innebär i praktiken en dödsdom för sol- och vindkraft. Ingen teknisk utveckling är möjlig som kan utjämna vädrets svängningar. De tekniker för lagring av elektrisk energi som är tänkbara kan inte komma i närheten av att utjämna de enorma behoven vid 14 dagars stiltje.

Beprövad energilagring

Det finns ju mycket väl beprövade sätt att lagra energi: KOL, OLJA och NATURGAS. De ger mycket energi från små volymer och de har visat att de kan lagras i miljoner år.

De som förbjuder deras användning förtjänar inte ett bättre öde än en BLACK-OUT då och då.

Det enda sant “förnybara” energislaget är kärnkraft. Alla andra innebär bara omvandling av existerande energi, som mest utgörs av Solens flödande strålning.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Corona: Generalrepetition för framtida Energiewende

  1. Jag tror att de klimathotsreligiösa väntar sig att klimatförändringarna ska resultera i att vinden blåser konstant året om och att solen skiner dygnet runt. Annars skiter sig elförsörjning när kärnkraften och fossilkraften har avvecklats.

Comments are closed.