Frankrikes elkris i fredags

RTE

RTE beskriver sitt ansvar för eldistributionen i Frankrike

Ja, det blev ingen fullt utvecklad kris, men det var nära ögat, alltså ett “krisläge”. RTE aktiverade den “röda signalen” på sin “Ecowatt” -enhet på fredagen, då elförbrukningen riskerade att överstiga produktionen.

Jag läser en krönika av Charles Sannat i tidskriften INSOLENTIAE (som jag antar betyder något tvetydigt på latin). Den “dekrypterar” nyheter om ekonomin med satir och humor. Krönikan innehåller några konkreta uppgifter.

Sammanfallande incidenter

I fredags sammanföll två allvarliga händelser:

  1. En måttligt svår köldknäpp svepte över landet, vilket höjde elbehovet.
  2. Pandemin hade orsakat personalbrist i kärnkraftverken, så de inte kunde hålla full effekt.

Vid 14-tiden i fredags aktiverade RTE sin “mekanism” för bortkoppling av särskilt energi-krävande industrier. Det som vår energiminister Ygeman kallar “smarta elnät”. Då kan man reducera effektbehovet med hundratals megawatt genom att koppla bort exempelvis det smältverk för aluminium, som koncernen Liberty har i Dunkerque eller de anläggningar kemikoncernen KEM ONE har i södra Frankrike.

Landets konkurrenskraft

Sannat går sedan över till att diskutera hur det inträffade påverkar landets konkurrens-kraft. Det är ju viktigt för ekonomin att landet lockar till sig företag. Men vem kan vilja investera där man måste räkna med att ibland tvingas stoppa driften på grund av elbrist. Landet riskerar t.o.m. att företag flyttar till andra länder.

Det är redan en realitet i South Australia, som satsat stort på vindkraft och sprängt sitt största kolkraftverk med upprepade black-outs som följd. Biltillverkarna Ford, Toyota och General Motors har flyttat därifrån.

En cynisk realitet i Skåne

Vår regering har låtit det verklighetsfrämmande Miljöpartiet dominera energipolitiken med följden att energibrist är en närmast oundviklig situation i Skåne. Den förlorade effekten från R1 och R2 i Ringhals skall ersättas av en vindkraftpark på havet söder om Trelleborg. Den är inte påbörjad än och blir kanske klar 2026 eller 2027. Därefter råkar den MED SÄKERHET ut för total vindstilla ibland. . .

Ett elnät är inte “smart”, om det kräver att industrier ibland stoppar driften.

Det torde snarare ses som exempel på “stupiditet”.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Frankrikes elkris i fredags

  1. Med smarta elnät anpassar man efterfrågan på el till produktionen genom att koppla bort förbrukare. Smart enligt de klimathotstroende gröningarna som saknar sunt förnuft.

  2. Det låter konstigt för mig. Frankrike har över 50 kärnkraftverk i landet och aldrig hade några problem med dem. Använder dessutom plutonium. Köpte Norges alla oljeplattform för några år sedan…

  3. Skremmende. Og dere risikerer det samme i Sverige. Slik går det når de grønne kreftene får trenge inn på et område hvor de ikke har kompetanse, bare rikelig med ideologi.

  4. Inom en vecka kan vi i Sverige ligga på gränsen till elpriset och kollaps.
    Om temperatur och vindar kommer att följa de prognoser man nu kan se så har vi i slutet av den här veckan brist på el.
    De ser också ut att bli besvärligt i resten av Europa.

Comments are closed.