Interaktiv “electricityMap”

Sverige exporterar el till nästan alla grannländer men importerar från Norge

Peter tipsar om en interaktiv nätsida med närmst outtömliga data avseende produktionen av el i världen och dess utsläpp av koldioxid. Ovan en ögonblicksbild över centrala Europa, vilken jag erhållit genom att klicka på “Sverige”. Lika detaljerad statistik finns för ett stort antal länder.

Jag rekommenderar att du som är intresserad klickar dig fram på sidan för att utröna alla dess möjligheter.

Det var intressant att notera hur Tjeckien importerar från Polen och Tyskland, men exporterar till Österrike, som exporterar vidare till Schweiz, som exporterar till Italien och Frankrike. Så kan man säga att kolkraft från Polen når Frankrike som annars är nästan fritt från kolkraft.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

1 thought on “Interaktiv “electricityMap”

  1. Jo, det är intressant med hur elen flödar.

    Har inte riktigt koll men har två funderingar.
    1- tycker att det verkar som Norges export till Sverige är ungefär lika stor som Sveriges export till andra länder. Är vi ett “transitland” för el ?
    2- vår export i norra Sverige till norra Finland är i stort sett konstant. Verkar som det finns ett konstant elbehov i norra Finland. Är det Outokumpus stålverk i Tornio ?
    Om det är så .. kan vi bara sluta exportera och istället skicka elen söderut ? Blir inte Finland lite upprörda då ? Finns det inget leveransavtal ?

    Jag antar att vi får ett elöverskott när Finland får igång sin 5:e reaktor, men har vi verkligen ett elöverskott innan dess ? Om vi slutar exportera till Finland så kommer väl Finland att få elbrist ?

Comments are closed.