Missväxt för majs och soja

Figur 1. Argentinas majs och soja har drabbats av flerårig torka

Klimatet i Sydamerika tycks nu ha råkat in i en torr period, som kanske blivit särskilt allvar-lig av de samtidiga fenomenen La Niña och Solens extrema passivitet.

Argentina och Brasilien är två av världens största exportörer av majs och soja för foder till kyckling, svin och nötkreatur. Båda har stora djurbesättningar, så de behöver foder själva, vilket gjort att Argentina har förbjudit export av soja. Bristen på foder indikeras också av att Kina nu kontrakterar köp av nästa års skörd i USA.

Detta är vad jag uppfattat från den välinformerade Christian på sajten IceAgeFarmer.

Figur 2. Bloggen Ice Age Farmer med Christian som speaker

Han varnar för att det kan bli brist på livsmedel och att det därför är vist att lägga upp ett förråd. Ett skäl är samhällets nuvarande känslighet för “cyber-attacker” som kan stoppa distributionen och därför tillgången på livsmedel. Enligt World Economic Forum kan sådana attacker bli allvarligare i framtiden.

Hans huvudsakliga budskap i den aktuella posten är missväxt på flera håll. Priset på majs och soja är det högsta på 6½ år. En ytterligare störning är agerandet från jättekoncerner, som vill markera sin omsorg om klimatet eller miljön. Så har några utfärdat en bojkott mot soja odlad i Brasiliens provins Cerrado, därför att odlingarna där ligger på mark som varit regnskog. Det gäller Nestlé, Unilever, Walmart, McDonalds, Tesco, m.fl. Problemet är bara att det mesta av Brasiliens export kommer just från Cerrado.

Missväxt i de stora exportländerna leder till en brist, som gör att besättningar i hela världen kan behöva slaktas. Det ger först ett överskott på kött och sedan en brist med höga priser som följd.

Bristen kan förvärras av farsoter som fågelinfluensa och svinpest, vilka resulterar i nödslakt av miljoner djur.

En kall period har börjat

Sedan två år tillbaka har snö och kyla orsakat ovanligt allvarlig missväxt på flera håll:

Christian förutser en prekär situation i en nära framtid, varför vi bör lägga upp egna förråd.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Missväxt för majs och soja

  1. Blir haven kallare, minskar också avdunstningen, vilket i sin tur leder till mindre nederbörd, och alltså ökar risken för torka. Förutom då att kyla i sig är dåligt för skördarna.
    Över huvud taget så har klimathotstroende aktivister varnat för effekter som är mer troliga under avkylning än under den uppvärmning som aktivisterna inbillar sig leder till katastrof.

  2. Kan rekommendera denna film som visar på missväxtens svårigheter i fattiga länder:
    The Boy Who Harnessed The Wind. (Netfix)
    Malawi drabbas av väder och missväxt, Pojke kan inte studera i mörker.
    El saknas , fotogen saknas.

    Tur att vi har både säker el och goda transporter, det hade vi inte svältåren 1867-69, beskrivet i boken Svälten av Magnus Västerbro.

Comments are closed.