Köldrekord med trafikkaos i Spanien, flygplats stängd

Gunnar tipsar om extremt väder i Spanien, vilket rapporteras i “sydkusten”, tidningen för svenska “klimatflyktingar” som sökt sig söderut:

2021-01-09 Reportage enligt ovan.

2021-01-07 Ett historiskt rekord rapporterades två dagar tidigare:

+ – + – + – +

Alltså den lägsta temperaturen NÅGONSIN uppmätt i Spanien.

Eftersom detta knappast rapporteras i svenska media, ser jag det som viktigt att ta upp det här. Hade det istället varit ett värmerekord hade rubrikerna här i Sverige blivit stora.

+ – + – + – +

Costa del Sol

Dagens Post Scriptum:

Kallt även i Shanghai

En bekant rapporterar minus 7 grader i Shanghai. Det är en privat mätning, som dock bekräftar att det är kallt även i Kina. Hur det förhåller sig till statistiken har jag inte kollat.

Att mäta temperaturer kräver stor omsorg för att eliminera felkällor. Sådana innebär alltid att störande uppvärmning förekommit. Jag har inte noterat något sätt på vilket störningar skulle dra ner temperaturen.

+ + – + – +

Post-Post-Scriptum

(Spanien slår återigen rekordet för minimitemperatur: – 35,8 ºC.)

Den stora nyhetsbyrån “as” rapporterar:

I många delar av landet har julen avslutats med kraftigt snöfall och frost som har orsakat stängning av många vägar. Kommunen Posada de Valdeón, som tillhör den leonesiska sektorn i Picos de Europa, nådde -35,8 °C i morse, den 7/1, historiens lägsta temperatur i Spanien.

+ – + – + – +

Detta är en uppgift från en journalist, som man kan hoppas har tagit den från den officiella vädertjänsten.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Köldrekord med trafikkaos i Spanien, flygplats stängd

  1. Idag var vi första klass 3 varningen i Sverige på 10 år ! Tvärtemot vissa påståenden så visar extremväder inga tecken på att minska .

  2. Tvärtemot vissa påståenden visar extremväder inga tecken på att minska.

  3. @PMN
    Nej det tror jag inte. Just nu är La Nina i gång då det blåser från öster mot väster i Stilla Havet. Det får till följd att bottenvatten kommer upp utmed Sydamerikas kust och det kalla vattnet driver västerut och för med sig ett svalare och torrare väder globalt.

    Så nej inte en ny liten istid än, vi får se när La Nina ersätts av El Nino kanske till december i år då får vi se. Vädret fluktuerar ju alltid år från år och den lilla uppvärmning vi kunnat notera under 150 år om ca 1°C i medel globalt är historiskt väldigt lite. Jag hoppas verkligen att det fortsätter att bli lite varmare för kyla är värre.

  4. I södra Kina, Guangzhou är det ovanligt kallt för årstiden. Med nattliga temperaturer neråt +3°C är det minst 10°C under det lägsta det brukar vara vintertid. G ligger ca 15 mil norr om Hong Kong där Pärlfloden rinner ut en havsvik av Sydkinesiska sjön. Så kallt har det inte varit enligt mina kontakter där på 40 år. På berget norr om staden Baiyn Shan 476 m.ö.h. fick dock lite snö 2016 men det var inte så här kyligt nattetid i staden. Den ligger på samma breddgrad som i mitten på Saharaöknen 23° N.

    Som sagt även Kina är drabbat av lägre temperaturer än vad som är vanligt i vart fall i de södra delarna. I Norr brukar det vara kallt, i den nordöstra delen längst i norr är vintertemperaturen runt -30°C mot gränsen till Ryssland och det ligger på samma breddgrad som Hamburg i Nordtyskland ca 53°N. Som jämförelse ligger Stockholm på 59°N.
    Men som tur är har vi Golfströmmen att tacka för vårt betydligt mildare klimat.

Comments are closed.