Japan lägger ner vindkraft

Japan demonterar två möllor utanför Fukushima

Det görs på grund av felande lönsamhet. På andra håll planerar man nya vindkraftparker med större, effektivare möllor.

2021-01-27 Kristianstadsbladet

Vindkraft är varken klimat-, energi- eller miljösmart

Vad gör vi när politiker inte orkar eller vill sätta sig in i vad det innebär att använda sk förnybar energi som sol- och vindkraft. Frankrike, Norge och Tyskland har öppna debatter och i Frankrike har domstol stängt vindkraftparker. Japan lägger ner två av sina vindkraftverk pga dålig lönsamhet.

Vi har en grönröd regering som vill ödelägga stora delar av vår vildmark, kulturlandskap och till och med urbefolkningens betesmarker påhejad av Naturskyddsföreningen som dessutom får bidrag för att samtycka till utbyggnad av Vk ! Sol- och vind är inte lönsamma eller tillräckligt produktiva för storskalig drift , kräver även stora arealer. Dessutom krävs back-up när det varken blåser eller solen lyser. Tyskland och Danmark har de högsta elpriserna i Europa pga satsning på”förnybar” el. Stängningen av Vattenfalls kärnkraft är ett ideologiskt grundat beslut. Varför skall Skånes el produceras i Norrland med kända överföringsproblem.

Dessutom får vi svenskar subventionerna elen som exporteras till Tyskland. Lagringen av el i batterier eller tillverka vätgas är fortfarande dyrbara lösningar. Framställning av vätgas är energislukande och förenat med hög risk. 

Ett mått på elproduktions effektivitet är hur mycket elenergi som produceras jämfört med totalt förbrukad energi för att åstadkomma detta under anläggningens livstid. Där är sol och vind i botten. Att de inte kan styras efter behovet av effekt gör också att annan teknik måste säkerställa spänning och frekvens  

Tonvis av avfall efter vindkraftsblad har deponerats på avfallsplatser i Danmark på grund av att delar av vindkraftsverken består av glasfiber som inte går att återvinna.

Jan Norlin

Åhus

+ – + – + – +

Skriv en insändare du också !

Jag vill uppmuntra alla besökare här att också skriva insändare. Det är de många olika sätten att argumentera, som når fler i den omedvetna allmänheten. Det är dem vi måste övertyga.

Du får troligen skriva flera manus innan något tas in. Men de gör ändå nytta. För redaktörerna visar de att det finns en opinion, som de inte kan negligera i längden. Så småningom tar de in manus du skickar in.

Förtröttas inte ! ! !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on “Japan lägger ner vindkraft

  1. Sigurdur V
    Artikeln fanns på debattsidan i KB 28 januari 2021
    Under optimala förhållanden kan vindkraften ge mer energi , men inte när det är vindstilla. Ibland är produktionen enbart 3- 5 % av övrig energiproduktion . Vindmöllorna livslängd är kortare än vad vindlobbyn anger och förlorar kapacitet när de åldras. Vingarna sprider en hel del nanopartiklar i miljön.

  2. “Vindkraften, däremot, den varierar mellan 1% till 30% av förbrukningen. Den är helt orelaterad till behovet och finns bara till den grad det blåser.”

    Till det kan läggas att variationen på mellan 1% och 30% kan ske på bara några minuter.

  3. Förbrukningen av energi i Sverige är alltid 100% av förbrukningen. Dvs den är ständig, kontinuerlig, obligatorisk.

    Mot denna förbrukning anordnar man en produktion som alltid är 100%. Kravet är att den precis som förbrukningen är exakt lika stor och också kontinuerlig och ständigt närvarande.

    Vindkraften, däremot, den varierar mellan 1% till 30% av förbrukningen. Den är helt orelaterad till behovet och finns bara till den grad det blåser.

    Det inneär att elsystemet i grunden aldrig kan utgå från att det finns vind över huvud taget. Produktionen måste vara dimensionerad oberoende av att vindkraft existerar.

    Att vind sedan förekommer innebär att den kontinuerliga produktionen tvingas vara variabel och reducera produktionen när det finns vind.

    Dvs den apparatur som krävs för kontinuerlig drift kan man inte bli av med hur mycket vind man än bygger. Om man bygger så mycket vind att något annat aldrig behövs kommer man få hundrafaldig överproduktion när det blåser mycket och totalt värdelös lönsamhet med överproduktion nästan hela tiden.

    Bygger man lite mer vind än nu börjar det gå illa för den kontinuerliga energiproduktionen lönsamhetsmässigt trots att den fortfarande behöver vara dimensionerad till 100%. Långt innan vinden i sig själv skadas av överutbyggnad tar man kål på lönsamheten i den kontinuerliga produktionen.

    Med utslagen kontinuerlig kraft blir det luckor i produktionen när det inte blåser och man får strömavbrott. Precis som i Kalifornien hösten 2020, men de skyllde påpassligt på klimatet – att “hettan” ökade energibehovet över det normala.

    Ja med lojala medier kan man dölja sanningen även när man gjort bort sig rejält.

  4. Sigurdur
    Om vindkraften är lönsam behövs inga subventioner. Subventionerna visar att vindkraften är OLÖNSAM.

  5. Du måste anstränga dig att tänka själv också. Då finner du att Wikipedias artiklar om klimatet behärskas av en grupp alarmister, som effektiv stänger ute tvivel på den heliga tron.

    Konstruktionen av Wikipedia är sådan att en grupp flitiga och engagerade skribenter kan tillsammans hålla alla andra utestängda från sina teman.

    Wikipedia har ingen trovärdighet beträffande klimatet.

    För övrigt måste alla ekonomiska beräkningar av vindkraftens lönsamhet ta med investeringarna i lika stor kapacitet pålitlig kraft. Då kan lönsamhet aldrig uppnås annat än med subventioner.

  6. Petter W
    Om vindkraften är lönsam behövs inga subventioner. Subventionerna visar att vindkraften är OLÖNSAM.

  7. Uppgiften att vindkraften inte skulle vara lönsam är tvivelaktig. Energimässigt betalar ett vindkraftverk tillbaka vad som krävdes för att producera det inom ett år (enligt wikipedia).

  8. Ska man skratta eller gråta med fadäsen av politikers intresse / fokus på vindkraftverk ?
    Nej , känslor ska man undvika vad gäller produktion av el. Bättre upp är leverera fakta till politiker som endast är karriärister och har noll kunskap om elproduktion. // För min egen del är jag positiv till Fjärde generationens kärnkraftverk vars energi är avfall från tidigare generationers kärnkraftverk . Med detta avfall från tidigare generationers kärnavfall i bergrum , kan svenska befolkningen levereras el tusen år framåt och samtidigt minska utsläpp av koldioxid. Men min kunskap om miljövänlig el och stadig el ut till konsumenter får man väl inte yttra sig om i klimatalarmismens Sverige ! // Sedan undrar hur mycken kunskap alla politiker har vad gäller gasen koldioxid ? Politiska karriärister har naturligtvis ingen kunskap om ALLTING ! Det vore intressant om en opolitisk statistisk organisation tar sig uppgiften att oförhappandes ta samtal med politiker om den livsavgörande gasen koldioxid. Framförallt ställa frågor till miljöpartister i all sin karriär att klättra uppåt.

  9. När min pappa var aktivt i MP, har sagt nej tack till vindkraft flera gånger tack vare jag som hade berättat om att det kan bli förfula i naturen o förstöra skogen med “arbets-vägar”. Då började han lyssna på mej och insett att jag hade “rätt” i det. Jag sa också att det är inte bra att satsa vindmöllor på havet eftersom det sliter fort ute på havet pga salt o blåst= lönar sej inte i längden..

  10. Idag importerar vi el från Danmark. Vinden ger inte ens 1000 MW.
    Dansk kolkraft i ledningarna, vi får hoppas att Fridolin(MP) kan skicka kolbiten dit.

Comments are closed.