Taxiflyg kan landa vertikalt

Archer

Figur 1. Sex propellerar framför vingen och sex bakom för vertikal start och landning

Det har funnits många idéer till flygplan för vertikal start och landning, VTOL, Vertical Take Off and Landing. Det är ju vad som behövs för taxiflyg, som skall nå små orter utan långa asfalterade landningsbanor. Åtskilliga prototyper har visats, men kostnaderna har inte givit livskraft åt projekten.

Beställning för $ 1 miljard

Den “gröna vågen” har erbjudit ett avgörande nytt försäljningsargument: Fossilfri batteridrift.

Så har Archer Aviation, Palo Alto CA, presenterat ett sådant koncept. Det sensationella med det är att det resulterat i en beställning för $ 1 miljard från United Airlines, ett av världens största flygbolag. Såvitt jag förstått finns planet bara på “ritbordet”, d.v.s. i datorer, och en liten modell. De bilder jag visar är alltså “datoranimerade”.

Figur 2. Vid normal flygning fälls bladen på de bakre propellrarna ihop

Planet har en relativt stor vinge, så att det kan flyga långsamt vid normal flygning. Framför och bakom vingen finns 6 + 6 propellrar, som kan vinklas horisontellt och vertikalt. De främre är fembladiga högeffektiva propellrar, som i horisontellt läge står för framdriften. De bakre är tvåbladiga, vars blad vid horisontell flygning fälls samman, så att de ger lågt luftmotstånd.

240 km/tim, 96 km aktionsradie

Varje par av propellrar har ett batteri. För serie modellen räknar Archer med en total batterikapacitet om 143 kWh, som skall ge en aktionsradie på 96 km med rimliga säkerhetsmarginaler och en hastighet på 240 km/tim.

Tystare flygning

Driften med elmotorer ger inte det avgasbuller som vanliga flygmotorer ger. Archer uppskattar att bullernivån vid marken blir 45 dB vid flygning på 600 meters höjd. Det är naturligtvis en viktig faktor för trafik till tätorter.

En helikopter torde bullra minst 65 dB. Därtill kommer att pulserandet från dess rotorblad gör bullret mera störande.

Figur 3. Eldriften gör det enkelt att vinkla propellrarna upp och ner samt sänker bullernivån

Flyger över trafikstockningar

Jag kan ifrågasätta vitsen med ett sådant plan. Med 96 km kommer jag inte till alla hörn av Skåne från Helsingborg. Och dit jag kommer finns knappast någon laddstation.

Men Archer Aviation tar en resa från Manhattan till JFK Airport som exempel. Det blir avgörande försäljningsargument att kunna flyga raka vägen och, framför allt, utan den osäkerhet som trafikstockningar skapar.

Jag utgår från att United Airlines förstår vad de gör.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Taxiflyg kan landa vertikalt

  1. Elbilars batterier väger ca 7 kg per kWh. Med samma relativa vikt skulle taxiflygets väga ett ton. Nog sagt!

  2. Hur skall denna trafik regleras och styras? Stora risker. Tolv propellrar för att frakta två eller fyra personer! Enda vitsen med detta är eldriften. Men dyrt lär det bli. I dag gör koliheptrar samma tjänst – men utan el. Grundproblemet är detsamma: hur få med sig elektricitet under färd?

Comments are closed.