Industrin flyr grön politik !

TRIMET Aluminium SE

Smältverket för aluminium i Hamburg är en stor industri

Rubriken borde egentligen varit:

Energiewende driver industrin i landsflykt

Den tyska miljöpolitiken har drivit fram nedläggning av Vattenfalls toppmoderna kolkraft-verk Moorburg i Hamburg. Det sker nu till sommaren. Tyska EIKE skissar framtiden för TRIMET:s stora smältverk för aluminium, som en gång motiverade kraftverkets stora kapacitet.

Ett smältverk fordrar stora strömstyrkor till stabila priser och kan absolut inte tolerera strömavbrott. EIKE noterar att för storförbrukare av el beräknas priset även efter “transportsträckan” för elen. När Moorburg stänger, drabbas TRIMET inte bara av den allmänna prishöjning som det minskade utbudet innebär, utan även av ökade nätkostnader från det närmaste kärnkraftverket Brokdorf på 70 km avstånd.

Men Brokdorf skall stängas vid utgången av 2022. Då måste elen komma från Bremen på avståndet 100 km. Då drabbas smältverket än en gång av minskat utbud och längre transportsträcka.

Strömkostnaden utgör en stor del av metallens produktionskostnad. Det finns en gräns för stigande elpris då metallen blir osäljbar. Dessförinnan blir framställningen olönsam. Företagen drivs då iväg till länder med gynnsammare företagsklimat.

Det är vad EIKE väntar sig för smältverket TRIMET. Det drivs i landsflykt för sin överlevnad.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather