Få tyskar gillar elbilar idag

BMW

BMW:s lilla elbil med dess stora batteripaket

Flera opinionsundersökningar visar att den tyska allmänhetens intresse för elbilar håller på att falna trots hög acceptans för miljövård.

Undersökningarna är utförda av Allensbachs Institut för “Demoskopie”. På sin hemsida förklarar de att de strävar efter hög kvalitet på studierna och därför i princip arbetar med personliga intervjuer “face-to-face”. Det innebär en himmelsvid skillnad mot de nätbase-rade undersökningarna från Oxford i ett par tidigare poster. Jag antar att de aktuella undersökningarna avseende elbilar gjorts i personliga intervjuer.

Resultaten redovisas på engelska av NoTricksZone och på tyska lite utförligare av nät-tidningen Focus.

Elbil kommer inte ifråga

För en klar majoritet, 55 %, kommer köp av en elbil inte ifråga. Enda-st 29 % kan tänka sig att köpa en rent principiellt.

Här antas att det kalla vädret i februari är en del av förklaringen till det låga intresset. Det medförde allmänna diskussioner om kylans inverkan på prestanda, vilka tydligen ökat tveksamheten.

Endast 9 % seriöst intresserade

Endast 9 % kunde tänka sig att köpa en elbil inom tre år. Acceptansen av eldrift är högre bland yngre människor än bland medelålders och äldre, som är mer köpstarka. Lägg till att de yngre oftare köper begagnat. Sammantaget betyder detta att marknaden är mycket begränsad.

Elbilarna är inte riktigt miljövänliga

Produktionen av batterierna och deras återvinning verkar inte vara miljövänlig. Betydligt fler än hälften av tyskarna oroar sig över elbilarnas miljöpåverkan.

Behäftade med många problem

Deltagarna räknade upp flera viktiga nackdelar med elbilar:

  • Högt pris.
  • Kort räckvidd.
  • Brist på laddstationer.
  • Lång tid för laddning.

Intervjuerna var gjorda i Nieder Sachsen, där 91 % använder bilen nästan dagligen och den därför är svår att klara sig utan.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Få tyskar gillar elbilar idag

  1. Elbilens utsläpp av koldioxid vid tillverkningen medför att när elbilen körts 10000 mil så har den orsakat samma utsläpp som en dieselbils tillverkning och drift under 10000 mil.
    Fram till 10000 mil släpper dieselbilen ut mindre koldioxid än elbilen. Skärningspunkten 10000 mil beror på hur stort batteri elbilen har.

  2. jag blir tokig när jag ser på svt s ekonomibyrån.
    här talas det om grönt stål som världens största uppfinning när det enda man vet är att det blir dyrare och att det är subventioner, läs kunderna, som ska stå för bidragen.
    ingen får kommentera negativt, ingen från andra sidan ges någon röst.
    En riktigt dålig propaganda.
    alla företag vill vara först med ’grönt’ stål…vilket skämt…

  3. PW, det är sant att man naturligtvis vill utveckla bra och billiga elbilar MEN fysikens lagar råder. Energidensiteten för dagens batterier och kanske även morgondagens med överskådlig tid räknat kommer inte att komma till någon revolutionerande förbättring.
    Bilarna kommer att vara tunga och energin måste laddas i bilen via flera steg av omvandling vilket tär på verkningsgraden. Det spelar ingen roll hur du gör, över elnätet som alstrar energin mha kol, olja, gas, vind sol, vatten, väte(bränslecell).
    Att MP tror att en elbil har noll utsläpp(endast vatten) bevisar bara deras enfald och fullständigt verklighetsfrånvända synsätt på världen.
    Ävemn om Sverige har en bra energimix så gäller inte detta för övriga världen. Elmotorn hr en otroligt bra verkningsgrad men den övriga logistikkedjan för att få energin till den har det inte. Att lagra elektrisk energi är ett mycket svårt problem att lösa.
    Igen, våra verklighetsfrånvända vänner har de mest förnumstiga idéer som sågades redan på medeltiden…

  4. Tege : Jag har hört att VW-gruppen återigen har börjat forska i effektivare dieselmotorer , både för personbilar och lastbilar . Är det någonting Du har information om ?

  5. Tege: Vill man inte utveckla billiga och praktiska elbilar snarare än dyra och opraktiska?

  6. Delstaten Niedersachsen är storägare i VW-gruppen, som av EU utpressas att utveckla och pracka på folk dyra och opraktiska elbilar för att slippa bötesstraff.

Comments are closed.