Polen satsar på kärnkraft !

WELT

Figur 1. Polens president Andrzej Duda planerar att bygga sex reaktorer

Polen har idag inga kärnkraftverk, men stora fyndigheter av kol. Dess elproduktion består naturligen huvudsakligen av kolkraft, som man säger sig vilja avveckla, för att möta EU:s krav på minskade utsläpp. Enligt vanligen välinformerade Die Welt planerar man i Polen att bygga två eller tre kärnkraftverk med tillsammans sex reaktorer med en total kapacitet upp till 10 GW.

Artikeln den 17/5 har rubriken:

Bei der Energiewende setzt nun ausgerechnet Polen auf Atomstrom

(I Energiewende satsar nu närmsta grannen Polen på kärnkraft)

Investeringarna beräknas till € 30 miljarder, d.v.s. drygt SEK 300 miljarder. Driften planeras börja 2033. I Tyskland oroar sig anti-kärnkraft-lobbyn för att kraftverken kommer att placeras nära dess gräns.

Rolf Schuster

Figur 2. Västeuropas kärnkraftnationer 2019 med Polens framtida placering

Flera länder har program för att avveckla kärnkraft, ex.vis Sverige och Tyskland, men debatt därom pågår i flera länder.

Rolf Schuster

Figur 3. Tabell över rangordningen mellan nationerna

Polen kommer att nå en obestridd plats nr två så som planerna i länderna ser ut nu.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Polen satsar på kärnkraft !

  1. Ska kolkraften ersättas i ett land med lite eller ingen vattenkraft att bygga ut, är det bara gas- och kärnkraft som fungerar. Antagligen fungerar oljeeldade kraftverk också, men blir förmodligen för dyra.
    Det är bara i fantasiernas värld som sol och vind kan ersätta några tillförlitliga energislag som är oberoende av tid på dygnet och väder. I den fantasivärlden, där det alltid är lagom blåsig dag och aldrig natt, mulet eller vindstilla, lever klimataktivisterna.

  2. Det är klokt av Polen att satsa på kärnkraft och i synnerhet är det så när grannen Tyskland ska avveckla den. Polackerna kan då exportera el dit och se fram mot en mycket lönsam export. Västeuropeiska regeringar tycks helt ha tappat förståndet när det gäller energifrågor, medan man i öst ännu har kvar ett visst förstånd. Därför tror jag att de snart kommer ikapp väst, men hoppas samtidigt på ett uppvaknande från det förståndhandikappande tillstånd bland våra ledare som dominerar här.

  3. Enligt en pålitlig källa (från Polen) är landets tillgång på kol begränsad i tiden och i Polen har man beslutat att landets kolgruvor skall stängas fram till 2049. Att bygga ny kärnkraft kostar pengar. Vad gör det? Från EU´s klimatfond finns många miljarder Euro att hämta av Polen.
    Miljöpartiet föredrar förnybar energi, d.v.s man installerar ny vindkraft 2021 och river ner de kvarvarande möllorna 28 år senare, år 2049. Vingarna kan man alltid stoppa ner i de polska kolgruvorna.

Comments are closed.